Vad man kan göra av ett stycke pumpa
Vi lärde oss en läxa förra året (då alla helgonamiddagen slutade med att vi åt pumpkin pie med zucchini och gjorde en ljuslykta av en paprika). Pumpan köptes med andra ord i god tid i år. Här är ett förslag på vad man kan göra av pumpan om man kommit över en sådan.
Pumpalykta
Skär en öppning överst på pumpan, tillräckligt stor för att få ner handen. Dra ur kärnor och annat kladdigt. Skölj av och spara pumpakärnorna. Gröp ur så mycket av pumpaköttet som möjligt, med en kniv eller ännu hellre en glasskopa med vassa kanter. Spara pumpaköttet till soppan. Rita ett ansikte på pumpan och skär ut med en vass kniv. Sätt ett ljus i lyktan och elda utan locket på.
Rostade pumpakärnor
Skölj och torka pumpakärnorna. Rosta i en torr stekpanna tills de börjar poppa. Strö över flingsalt och servera ljumma.
Pumpasoppa
1 kg pumpa
2 gula lökar
1 msk olivolja
en halv liter vatten
3 dl grönsaksfond
(alt 2 buljongtärningar)
1 dl äppeljuice
1-2 msk äppelcidervinäger
1 kanelstång
salt och peppar
Skär pumpaköttet i centimeterstora bitar och finhacka löken. Fräs i olivolja en stund men utan att pumpan och löken tar färg. Häll på vatten, buljong, juice, vinäger. Lägg i kanelstången och låt koka i 30-40 minuter eller tills pumpan är mjuk. Mixa med en mixerstav till slätare konsistens men med bitar kvar. Smaka av med salt och peppar. Servera med lite kanel pudrad över och med grovriven parmesanost.
Receptet är för 4 personer, men räcker till 8 mindre förrättsportioner.
Hoppas att ni får en fin alla helgona afton!
Publicerad i alla helgona, pumpa | Kommentarer (7) Skriv ut inlägg