Favoritkocken är tillbaka på pickipicki

den 27 mars 2009, kl 07:56

picki_img_2538

Han gjorde det igen, världens bäste kock. Ställde sig i vårat kök och trollade fram en fantastiskt god middag, en finfin superlasagne med lax och skaldjur. Carl och jag höll oss på vår kant, skalade morötter, räkor och skötte disken. När jag skulle till att slänga räkskalen i soporna ropade han: Stop, det där blir en god räksoppa imorgon! Bevisa det, svarade jag och en stund senare stod den godaste förrättssoppan av dom alla på bordet. Han har dock en svaghet, när det kommer till att (vilja) minnas hur han gjort så ser han mest frågande ut. Recepten nedan är alltså Carls och min gemensamma efterhandskonstruktion. Se det som inspiration. Det må hända att kocken skrattar när han läser recepten, men det bjuder jag på.

Lax- och skaldjurslasagne
200 g lax
250 g räkor med skal
kräftstjärtar i lag
lasagneplattor
1 st paprika
några champinjoner
1 st zucchini
2 morötter
vitlök
0,5-1 l mjölk
en rejäl(!) klick smör
mjöl
pesto
sambal oelek
hummerfond
riven ost
salt, peppar

Dela grönsakerna och stek tillsammans med lite olja och vitlök. Salta och peppra. Gör en sås av smör, mjöl och mjölk. Låt småputtra en stund under omrörning. Smaka av med pesto, hummerfond, sambal oelek, salt och peppar. Varva lasagneplattor med grönsaker, lax delad i mindre bitar, räkor, kräftstjärtar och sås. Grädda i 225 grader i ungefär 30 minuter. Toppa med riven ost och grädda lasagnen tills den fått fin färg och stannat, ungefär 10-20 minuter till.

Räksoppa
skal från 250 g räkor
en rejäl skvätt vitt vin
en liten skvätt hummerfond
salt, peppar
mjölk
1 dl grädde
vatten
mjöl

Fräs räkskalen tillsammans med vin en stund. Sila bort skalen. Häll i mjölk, grädde och lite hummerfond. Smaka av med salt och peppar. Red soppan med vatten och mjöl. Lägg några kräftstjärtar och räkor i botten på en skål, häll över soppa och garnera med något grönt.

picki_img_2529
En skål med förrättssoppa

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “Favoritkocken är tillbaka på pickipicki”

  1. Em kl 09:52, den 27 mars 2009

    Men så himmelskt gott det här verkar! Mat som jag kan äta! :) Idag ska det handlas ingredienser!

  2. Katrin kl 10:16, den 27 mars 2009

    Lasagne kan man variera hur mycket som helst! Den här såg jättesmaskig ut, jag ska nog testa den framöver. Önskar bara att vi också hade möjlighet att få besök av världens bäste kock:)

    Ha en skön helg!

  3. tina kl 13:50, den 27 mars 2009

    Emilia: Det var himmelskt gott, och tomatfritt ;)

    Katrin: :D Trevlig helg vetja!

  4. Sanna kl 14:10, den 27 mars 2009

    Heja vilka fina rätter det bjöds på. Lasangen ser ut som en fullträff och ta mig tusan nu ska sparas räkskal hädanefter. Ha en fin helg.

  5. J (Även kallad Josefine) kl 14:30, den 27 mars 2009

    Åå vilken mysig kväll ni ser ut att ha haft med såå god mat och jag missa allting pga av karlars dåliga planering… Tina du får ge C en knäpp på nästan från mig ;)

  6. tina kl 16:04, den 27 mars 2009

    Sanna: Då är vi två, som jag ska samla på räkskal från och med nu! :D Fin helg till dig med!

    Josefine: Haha, det ska jag göra!

  7. Fias kastruller kl 16:06, den 27 mars 2009

    Vilken lyx med en egen kock. Det ser verkligen mumsigt ut, är riktigt avis!! /Sofia

  8. Lumumma kl 19:05, den 27 mars 2009

    Lasagnen ser underbar ut! Där väcktes mitt pastabegär som på beställning!

  9. tina kl 08:30, den 28 mars 2009

    Sofia: Ja, det är lyxigt! Jag är nästan lite avis på mig själv! ;)

    Lumumma: Lördagspasta?

  10. Sandra drömkaka kl 13:17, den 28 mars 2009

    Oh vilken lyxig lasagne , underbart vad man kan variera en lasagne! Den lät helt underbar & soppan med!

    Ha en härlig lördag : )

  11. KarinW kl 18:12, den 28 mars 2009

    Va rädd om den kocken Tina!
    Har aldrig gjort skaldjurslasagne men det ser himlans gott ut!

  12. tina kl 22:13, den 29 mars 2009

    Sandra: Ja visst är lasagne bra, tusen olika varianter fast ändå lasagne. Och det finns inte många maträtter som kan mäta sig i att vara lika god i matlådan dagen efter, som just lasagne.

    KarinW: Tänk för att det ska jag! Vi har en bäddsoffa som alltid står bäddad, så att han ska komma tillbaka snart igen! ;)

  13. frida kl 19:58, den 30 mars 2009

    Mums, detta får bli morgondagens middag (och onsdagens lunch)!

  14. tina kl 21:30, den 1 april 2009

    Frida: Blev det bra?

  15. frida kl 17:23, den 17 maj 2009

    Superbra! Jag ska laga den igen i helgen och bjuda släkten!

  16. tina kl 20:54, den 17 maj 2009

    :D

  17. Linda kl 21:55, den 24 oktober 2010

    Lasagne smakade riktigt gott! och det blir repris i morgon :-)

  18. tina kl 23:06, den 24 oktober 2010

    Linda: Åh vad bra att du påminner mig om lasangen jag nästan glömt bort. Tack! :-D

  19. Ett rosa köksbord i ett rött kök! | pickipicki kl 09:42, den 5 april 2011

    [...] Förrättssoppa Ta tillvara på räkskalen och koka räksoppa på kockens vis, receptet hittar du här. [...]

  20. Isflingan kl 19:34, den 11 januari 2014

    Vilken god lasagne! O helt underbart god soppa. Jag förstår att ni kallar honom favoritkocken :)

  21. tina kl 21:38, den 12 januari 2014

    Isflingan: Haha, ja, det gör jag med!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen