Ibland får man faktiskt leka med maten

den 4 september 2009, kl 08:08

picki_img_7061

När jag fyllde år lekte vi Gissa maten, en alldeles egenpåhittad lek. Till middag hade vi lagat laxsallad för många, ett finfint recept ur en Alltommat tidning fråm i somras. Leken gick helt enkelt ut på att alla runt bordet fick varsitt papper och skulle gissa ingredienser i laxsalladen vi åt till huvudrätt (19 ingredienser inklusive sju olika salladssorter) samt i den tillhörande såsen. Det var faktiskt en rätt rolig lek om jag får säga det själv. Och om det bästa med maten var att den var god, så var det näst bäst att så mycket gick att förbereda dagen innan.

Laxsallad för 25 personer
2 kilo varmrökt lax
2,5 kg räkor med skal
2 kg färsk potatis
rejält med dill
citron
1 dl olivolja
0,5 msk salt
1 tsk socker
0,5 tsk svartpeppar
500 g färska sockerärtor
3 st fänkål
1 knippe salladslök
4 huvuden krispsallad
350 g blandad sallad och salladsskott

Örtsås;
4 vitlöksklyftor
2 krukor timjan
rejält med dill
3 ägg
0,5 dl dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
5 dl rapsolja
1 liter turkisk yoghurt
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

citroner till garnering

Detta kan göras dagen innan:
Ta bort skinn och binn från laxen, dela den i mindre bitar. Skala räkorna. Skrapa potatisen och koka den i lättsaltat vatten, låt ånga av. Skär potatisen i halvor, hacka dillen, skölj citronen i ljummet vatten, riv skalet och pressa ut saften. Blanda dill, citronskal, citronsaft, olivolja, salt, socker och peppar. Blanda dressingen med potatisen och låt kallna. Örtsåsen: Skala och lägg vitlöken i en bunke, tillsätt örter, ägg, senap, vinäger och olja. Mixa till en slät sås med en stavmixer. Rör i yoghurten och smaka av med salt och peppar.

Samma dag:
Ansa och strimla sockerärtor, fänkål och salladslök. Skölj och riv de olika salladssorterna i mindre bitar. Blanda salladen på en stort serveringsfat och toppa med sockerärtor, lök, potatis, lax och räkor. Pynta med citronklyftor och servera med rejält med bröd.

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Ibland får man faktiskt leka med maten”

  1. Lotta kl 08:46, den 4 september 2009

    Hoppas att du fått mail med recept på efterrätten. En dag kanske den också få vara med på Picki! :0)

    Kram i regnet!

  2. tina kl 09:39, den 4 september 2009

    Lotta: Jag fick receptet och blev så himla glad. Jag fick dock den högtidliga känslan av att känna mig hedrad och att det inte var ett recept som var okej att sprida vidare i vida internet. Så jag vet inte om jag törs lägga ut receptet på picki, haha, vad tror du? :-D

    (Tack förresten för tjusiga presenter, vet inte om mitt sms kom fram? Var lite osäker på om jag har rätt nummer…)

  3. nässelblom & choklad kl 09:56, den 4 september 2009

    Vilken bra och matig sallad att bjuda många på. Verkar väldigt gott! Grattis i efterskott! Kram/Eva

  4. Mamman kl 12:38, den 4 september 2009

    Tack för senast! Kan intyga att salladen var ljuvlig god! Och allt som man fick därtill!/Mamman

  5. Sofia kl 13:20, den 4 september 2009

    Vilken fantastisk lek!
    Påminner lite om favoritmomentet i Gordon Ramseys Hells Kitchen.

  6. Sandra drömkaka kl 16:17, den 4 september 2009

    Ja hemmagjord vaniljsås & vaniljkräm ärju för gott, använde mej igår av en vaniljkräm & två till fyllningar & bakade så goda Petit Choux, kika in på bloggen :)

    & ha en härlig fredagkväll!

  7. Johanna kl 21:01, den 4 september 2009

    Svårast att gissa var ingredienserna i såsen. Riktigt god och minst lika klurig att gissa!

  8. tina kl 10:32, den 5 september 2009

    Nässelblom&choklad: Tack! :)

    Mamman: Ja, och du hade en stor del i allt man fick därtill om jag inte minns fel. ;)

    Sofia: Intressant! Appropå Hells kitchen så var det nog lite åt det hållet i det röda köket kvällen innan. Bland annat bakade vi om en tårtbotten ett antal gånger…

    Sandra: Petit Choux, jag ska titta in hos dig!

    Johanna: Men du vann ju! Jag sneglade faktiskt på ditt vinnarpapper häromdan och såg att du hade i princip alla rätt på huvudrätten, imponerande!

  9. Helena Ljunggren kl 10:50, den 6 september 2009

    hihi, vilken läcker lek :) Salladen ser inte helt tokig ut den heller, supergott!

  10. Lotta kl 19:05, den 6 september 2009

    Ja men det har du ju rätt i. Vi kanske ska hålla receptet för oss själva istället så ingen blir sur & tvär.

    Nej, jag har inte sett något sms. Men vad bra att presenterna kom fram och uppskattades!

  11. Blomkålssoppa utan getost och svampsalt at pickipicki kl 08:27, den 7 september 2009

    [...] att gissa ingredienserna i maten, så roade jag mig med den saken igår kväll när jag kom hem och middagen stod färdig [...]

  12. tina kl 08:33, den 7 september 2009

    Helena: :-)

    Lotta: Konstigt! I så fall säger jag det igen; Tusen tack för de fina presenterna. Vi har invigt bägge två och dom kommer användas flitigt, så så säker! :-D

  13. Recept bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd Bakrecept kl 18:22, den 17 september 2009

    Det receptet låter inte så dumt! Får prövas på här i hemmet.

  14. tina kl 00:01, den 18 september 2009

    Ja gör det! Nästa gång ska jag göra maten i lite mindre skala, det är ju inte alltid man är så många runt matbordet…

  15. Den omöjliga marinaden | pickipicki kl 10:54, den 21 januari 2012

    [...] på att det är just syrén i saftglaset. 3) Och vad ätr det egentligen i den där memman? 4) En laxsallad som räcker till många och är en finfin gissa-ingredienser-i-maten-rätt. 5) Och vem kan gissa att det är ost i glassen? Publicerad i gissa-ingredienser-i-maten, [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen