I mitt röda kök får man leka med maten
Idag bakar jag äppelkaka efter farmors recept. Hon hävdar bestämt att det här är den godaste äppelkakan av dem alla och att det egentligen inte är någon idé att baka efter något annat recept. Jag är beredd att hålla med henne om att den här äppelkakan är särskilt god, den får en yta som är lite åt maränghållet, kalasfint! Dock insisterar hon på att kakan blir ännu godare om man struntar i kanelen, men den går jag inte på. Jag tror mig nämligen veta att hon inte är särskilt förtjust i kanel överhuvudtaget, dessutom tycker ju jag faktiskt att kanel är bland det allra godaste som finns. Nu räknar jag ner till lördagsfikat!
Farmors äppelkaka
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1-2 msk socker
1 tsk kanel
2-3 syrliga äpplen
smör
Vispa ägg och socker pösigt. Vänd försiktigt ner mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord bakform. Skala och dela äpplen i tunna klyftor och vänd klyftorna i socker och kanel som blandats samman. Tryck ner äppelklyftorna i smeten och häll över socker- och kanelblandningen om det blir något över. Hyvla lite smör tunt och lägg några sådana smörskivor över äppelkakan. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i 25-30 minuter.
Liknande recept
En annan favoritäppelkaka
Äppelchips
Äppelplättar
Äppelkräm
Bilder från kakbaket
En kavalkad av äppelkakbaksbilder, äppelfrossa helt enkelt.
Äppel päppel
Pirum parum
Äppelklyftorna trycks ner i smeten
Pyntar med sista kanel- och sockerblandningen
Kommer på att man bara får leka med maten om man äter upp
Svårätet
16 kommentarer till “I mitt röda kök får man leka med maten”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
men visst är det så att kanel är en av de godaste och mest användbara kryddor som finns :) jag har det allt som oftast i maten och dagligen i kaffet. Hoppas kakan blev god och ha en härlig hösthelg.
Jag vill påstå att du har en särdeles klok farmor som är försedd med god smak dessutom. Äpplekaka UTAN kanel är definitivt godare än äpplekaka med…
Här kommer att annat recept på äpplekaka, mitt favoritrecept. Jag bjöd mina kurskamrater på kakan går förmiddags. Den hade strykande åtgång och kursledaren sa nöjt ”Det måste vara massor av mandelmassa i den.” Pyttsan, inte ett uns!
Evas äpplekaka
1 dl smält smör
2 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
äpplen
Vispa ägg och socker. Rör ner vetemjöl blandat med bakpulver och det avsvalnade smöret. Bred ut i en bakpappers(smörat)klädd form (jag använder mitt gjutjärnsstekjärn). Tryck ner äppleklyftor (ganska tätt). Grädda i 175 grader ca 40-50 minuter. Ät och njut!
Trevlig helg!
Hoppsan. Såg att det stod MARGARIN i ett av dina recept – kan det vara möjligt?
Kan du inte lägga ut lite bilder på ditt röda kök? Jag blir så nyfiken……
Sanna: Ja! Kanel och kardemumma skulle jag inte vilja vara utan!
Eva: Ännu ett äppelkakarecept, fint.
Appropå margarin så kan jag tänka mig att det står margarin ibland och smör ibland, allra oftast står det nog smör. Viktigast är dock att den som läser recepten här och vill använda margarin istället för smör är fri att göra det och den som å andra sidan hellre använder smör istället för margarin får göra det. Det lägger jag mig inte i.
Pinglan: Det kanske jag skulle kunna göra. Vill du tjuvsnegla så finns det bevis på att köket är rött här;
http://www.pickipicki.se/2009/01/premiarfika-i-ett-rott-kok/
http://www.pickipicki.se/2009/01/det-flyger-stompa-i-luften/
http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=12-AV_ID=966139,00.html?from=puff
Verkligen gott! Prova annars att kombinera äpple med lagerblad, jag gjorde det i den här kakan förra hösten:http://kortomgott.taffel.se/2008/09/13/kakkavalkad-skansk-applekaka/
Hej! jag tycker visst om kanel på risgrynsgröten och i vetebröd men inte i den här äppelkakan.
Mums vilken god äppelkaka & vilken gullig farmor som försöker lura på dej att kanel inte är så gott i hihi! Smaken är som baken, delad ;)
Ja, jag håller med Pinglan. Hade varit spännande med lite bilder.
Gott med äppelkaka! Jag gillar din blogg! :)
Anna B: Lagerblad i äppelkakan! Det låter verkligen spännande!
Farmor: Ja! Vad vore risgrynsgröt och kanelbullar utan kanel? Ofta har jag kanel både på yoghurten eller gröten.
Sandra: :-D
Marie: Du också! Kom hit och titta vetja! ;-)
Emma: Roligt att höra!
haha, å vád härligt med lite mat-anarki! :D
:-*
[...] inget jag är så bra på i köket och som är så roligt som det här med att leka med maten. Jag tror bestämt att jag har sagt det förr. Min poäng är i vilket fall att kasta pannkakor i luften kan liva upp vilken tisdag som helst och [...]
toppenkaka!
men… istället för att peta ned äpplena, stekte jag dem i smör, kanel, kardemumma, ingefära, honung och lite chili. vispade smeten (adderade lite vaniljsocker) hårt och spred ut över äpplena. över allt spriddes kokosraspel och hackad mandel. in i ugnen! och ut kom en jättekryddig äppelmaräng!
Good to see real expertise on display. Your cobonirutitn is most welcome.