Premiär för kroppkakekok i det röda köket!
Efter att vi ikväll har premiärlagat öländska kroppkakor så har jag lärt mig ett par saker. Kroppkakor är inte särskilt tacksamma att fotografera, verkligen inte. Kroppkakorna är tack och lov godare än de ser ut, men i sanningens namn blev jag lite besviken över att de inte var lika goda som pitepalt. Något som jag däremot fortfarande funderar över är om man får paltkoma efter en mäktig kroppkakemiddag, eller heter det då kroppkakekoma tro?
Öländska kroppkakor
(för fyra personer)
1 kg rå potatis
300 g kokt potatis
1,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
150 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
0,5 msk stött kryddpeppar
Skala och riv den råa potatisen fint. Pressa ur vätskan. Blanda potatisrivet i en bunke tillsammans med skalad och riven kokt potatis, salt och vetemjöl. Dela i 12 lika stora delar och rulla runda bollar. Finhacka lök och sidfläsk, blanda tillsammans och krydda med kryddpeppar. Forma en grop i kroppkakan och fyll med sidfläsk- och lökblandning. Nyp ihop ordentligt och forma en kroppkaka. Koka kroppkakorna i 2 stora kastruller med lättsaltat vatten. Låt småkoka utan lock i 45-60 minuter. Ta upp med hålslev. Servera med lingonsylt och skirat smör.
Receptet är för 4 personer och ur ICA:s fina kokbok Sveriges nya landskapsrätter.
Liknande recept
Kroppkakor med bacon och kantareller
Pitepalt
Annorlunda potatisbullar
7 kommentarer till “Premiär för kroppkakekok i det röda köket!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Palt är vansinnigt gott, kroppkakor nästan lika gott och klart är att jag får koma av båda!
I den boken finns många guldkorn!
Det var väldigt vad det blivit populärt med kroppkakor i bloggosphären plötsligt. Tredje inlägget jag hittade idag och själv begick jag kroppkakepremiär häromdagen…gott värre!
Som jag har fått lära mig heter det paltkoma vad det än är för mat man får koma på. Det heter alltså paltkoma även om man äter sig till koma på kroppkakor, tacos eller bara morötter. :)
Jag blev positivt överaskad när jag premiärlagade kroppkakor för några veckor sedan. För att inte tala om hur lycklig J blev. Det är en av hans favoriträtter. Nästa gång ska jag testa att göra några kroppkakor med fyllning av rökt lax. Tror de kan bli goda till en sås med örter…
Men de låter verkligen inte goda – KROPP-kakor och blir inte alls snygga på foto heller.
Många hälsningar från fröken Dill
Lena: Boken är alldeles ny i min kokbokstrave, men jag har precis som du en känsla av att det finns många guldkorn i den.
Mamma Mia: Kroppkakeboom! Kul! :-)
Plommonet: Så, paltkoma av kroppkakor! Det var det värsta, hoho.
Fröken Dill: Åh, kroppkakor med rökt lax låter väldigt gott! När vi gjorde pitepalt så blev det vegetariska med fetaost och kantareller. Finfint det med!
Kroppkakor – ambitiöst! Och gott. Min mamma gör världens bästa men själv har jag aldrig vågat testa!
Nina: Du får gå i kroppkakekokskola hos mamman, så kan du också göra världens bästa sen. :-)