Chèvrepaj med spenat och valnötter
Vissa saker vill man gärna tycka om, fast de egentligen inte är någon favorit. Jag håller till exempel på att lära mig tycka om getost, och det går faktiskt bättre och bättre för varje gång. I just den här pajen har chrèvreosten så många fina kompisar att den smakar getost men på ett snällt vis i trevligt sällskap med andra smaker. Det är bra, åtminstone för den som är på getostinskolning såsom jag är.
Chrèvrepaj med spenat och valnötter
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
3 dl vispgrädde
3 ägg
0,5 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tunt skivad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1,5 dl lagrad riven ost
0,5 kruka basilika
50 g babyspenat
180 g chèvreost
50 g valnötskärnor
Blanda samman smör, mjöl och vatten, knåda till en slät deg. Tryck ut pajdegen i en form och låt stå i kylen i minst 30 minuter. Förbered under tiden fyllningen genom att stek rödlök och vitlök snabbt i lite olja. Vispa ihop grädde och ägg, smaksätt med salt och peppar. Nagga pajbotten och förgrädda i 10 min i 225 grader. Fördela löken i pajskalet. Strö över riven ost, hälften av chèvreosten (smulad i mindre bitar), spenat och basilika. Häll över äggsmeten och toppa med resten av chèvreosten samt valnötter. Grädda mitt i ugnen i ungefär 40 minuter, pajen kan ev behöva täckas med folie sista tiden i ugnen. Servera pajen ljummen, förslagsvis tillsammans med en rejält bönsallad med rödlök, tomater och en god dressing. Receptet är så gott som copy-paste från matbloggen Remsans bistro.
Publicerad i getost, ost, paj | Kommentarer (19) Skriv ut inlägg19 kommentarer till “Chèvrepaj med spenat och valnötter”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh, jag är riktigt förtjust i paj. Det där receptet spar jag direkt, låter jättesmarrigt.
Jag kan inte minnas att jag ätit getost på länge. Men det här lät gott ut. Ska också testa och se om jag kan tycka om det. Men visst är det så med mat att vissa saker vill man gilla. Det har ju att göra med våra vanor oftast från när vi var yngre.
Jag håller med dig hel vad beträffar getost. Jag har alltid en känsla av att tugga i mig någon slag getkörtel som enbart har i uppgift att producera getsmak = något lite från golvet i getspiltan, lite avskrap från getens hud samt sist men inte minst lite urvriden getragg. Den som påstår sig tycka att det är gott har helt andra smaklökar än jag. Bättre eller sämre – inte vet jag…
Dessutom: Varför i hela friden dár måste vi kalla det för chèvre när det finns ett svenskt ord, nämligen getost!
jag fullkomligen älskar getost. skulle jag behöva välja mellan getost och calle skulle jag på allvar för en sekund behöva fundera över det… höhö. nä – skämt åsido, det låter mycket gott!
vilka härliga bilder från er mini-semester, picki! ni ser ut att ha haft det underbart. jag jobbar i tre långa veckor till…
låter riktigt gott, valnötter som är så gott, getost har jag faktiskt aldrig ätit
Men mums! Det såg hur gott ut som helst. Håller med dig med getost, den har en speciell smak. Däremot kan jag tänka mig att det bryter av fint till spenaten och nötterna.
Varför gör man så sällan paj, som är så gott? I alla fall jag är dålig på det…
Erika: Ja gör det vetja!
Yasemin: Det tror jag med.
Eva: Haha, det var ord och inga visor! Vissa namn använder man ju trots att det är utländska- eller produktnamn och egentligen finns riktigt svenska namn. Säger du keso och kesella, eller grynost och kvarg?
Charlotta: Haha, jag väljer min Calle framför getost, alla gånger om! ;-)
Linda: Du får provsmaka någon gång, det smakar speciellt.
Camilla: Ja det är konstigt, vi gör inte heller paj särskilt ofta.
ljuvligt, ljuvligt. vill du ta kol på mig ?! skojar bara, det gör jag så bra själv. hur som helst: vilken ultimat paj.
Vad roligt att ni testade pajen! Jag har nyligen också lärt mig gilla chèvre, men det ska vara i lagom dos. Tycker inte om när chèvresmaken tar över rätten.
Josefina: Nej det vill jag inte! Verkligen inte! Jag ska aldrig mer bjuda på getostpaj här, jag lovar.
Emmy: Tack för recepttipset. :-D Den här lagar vi igen, det vet jag!
Inlärningskurvan för chevre är ibland lite högre än vad man skulle önska, en s k aquired taste, menar många. För egen del har jag som mest lärt mig att uppskatta själva smaken genom att köpa unga franska getostar som är milda och mjuka, i jämförelse med de kraftiga mer smuliga rackarbajsarchevreostarna man vanligtvis möter.
Haha, sådär gör jag också! Jag vill verkligen kunna äta allting, så jag tar det little by little. Förra årets jul blev en triumf – efter 3 års provsmakande lärde jag mig ÄNTLIGEN tycka om Janssons frestelse! :) Just nu är jag på fänkålsinskolning, det går ganska bra även om jag mest ätit det till fisk utblandat med massa andra grönsaker hittills. Det är den där bismaken av lakrits som är svår – har du något bra och gott fänkålsrecept för inskolning? :)
Mikkan: :-D
Plommonet: Ja! Världens godase fänkålssås till lax och pressad potatis: http://www.pickipicki.se/2008/01/en-kock-i-mitt-kok/ Den måste man tycka om, det är lag på det.
Tina, vet du vad? Just nu så lagas det chèvrepaj med spenat och valnötter i mitt kök. Ska bli så spännande att smaka! Det känns väldigt lovande :)
Hurra!
trevlig fredag blev d med supergod paj till middag och ett glas vin :) nu vet jag vad jag ska bjuda mamma på nästa gång hon kommer på besök :)
Isflingan: Hurra! Det är alltid kul (och läskigt) när folk letar sig långt bak i arkiven! :-)
Min syster gjorde denna pajen till oss när vi hade tjejkväll. Godaste pajen jag har smakat!
Lovisa: Vad roligt att höra, tack för att du tittar in och berättar! :-)