Vid vägs ände ligger Friden
Jag är beredd att hålla med alla som tipsade om Friden på Österlen, det är ett riktigt smultronställe. Via landsvägar med mäktig utsikt över storslagna fält och med havet ständigt skymtande i bakgrunden kommer man till slut till vägs ände. Där på en gammal äppelgård ligger gårdskrogen Friden, som drivs av paret Barbro och Peter. Ryktet talar om världens godaste pizzor. Just det ska jag låta vara osagt, men nog är de vedugnsbakade pizzorna något alldeles, alldeles extra. Bakade med till stor del ekologiska ingredienser och med all säkerhet även ett uns kärlek. Sen gör den vackra omgivningen givetvis sitt till smaken, det vore fel att säga annat med utsikt över gårdens knotiga äppelträd, vedtravar och charmiga hus. Jag tror inte att Friden är ett ställe man ramlar över om man är ute och åker, däremot att många kommer tillbaka och tipsar andra om att komma hit. För vill man äta här (och det vill man) är det klokt att boka bord, åtminstone några dagar innan. Friden hyr för övrigt även ut rum i Bed&Breakfast-format, men jag skulle gissa på att vad gäller boendet så krävs desto större framförhållning, säkert minst månader.
Tips
Hitta till Friden
Peter serverar pizza på gårdens uteservering
Pizza*2
Världens enklaste grillade sallad
Idag bjuder jag på världens enklaste grillade sallad på Kung Markattas blogg. Receptet är från förra sommaren och går att hitta här i arkivet på picki, men det är värt att lyftas fram i dagsljuset som en påminnelse. För när det är enkelt att laga, snabbgrillat och dessutom riktigt gott, då vet man att det är finfin sommarmat.
Världens enklaste grillade sallad
3 portioner bulgur
3 nektariner
250 g halloumi
valfria salladsblad
förslag på tillbehör till salladen;
svarta bönor, grillade grönsaker, oliver
nötter och frön, kryddstark korv, hallon
svartpeppar
Koka bulgurn i lättsaltat vatten eller buljong. Skiva halloumin i centimetertjocka skivor. Dela nektarinerna, ta bort kärnan och skär i klyftor. Grilla halloumin och nektarinerna någon till ett par minuter på varje sida, tills dess de fått fin färg. Servera tillsammans med kokt bulgur, sallad och valfria tillbehör. Dra över några varv med pepparkvarnen. Servera salladen med färskt bröd.
Publicerad i grilla, grillat, halloumi, nektarin, salladsvariant, sommar | Kommentarer (5) Skriv ut inläggFotografier från fina Kivik med omnejd
Nu är vi hemma igen. Tänk att man kan hinna se så mycket på en vecka. Vi har åkt bil, ätit, badat, ätit, lyssnat på Sommar i P1, ätit, badat, åkt bil och så har vi ätit. Allt med era utskrivna tips om smultronställen nära tillhands. Många mil och 765 foton senare har vi följt fina ostkusten, gjort en snabbvisit på Öland, dröjt oss kvar på vackra Österlen i Skåne, gjort en spontan avstickare till Danmark där vi badade oss från Köpenhamn till Gilleleje. Tillbaka i Sverige igen tog vi oss från Helsingborg till Göteborg, korsade landet, följde Vätterns östra sida och avslutade med ett dygn i Stockholm i det bästa av sällskap. Att sammanfatta hela resan i ett inlägg blir nog lite väl mäktigt, men jag lovar att jag ska bjuda på mina favoriter längs vägen. Dessa bilder är från Kivik med omnejd. Badet med det vackra namnet Haväng var nog resans topp i badväg (Haväng ligger vid Vitemölla, någon kilometer norr om Kivik). I Kivik fikade vi på det söta kaféet (och butiken) Kiviks Lilla Råa som vi blivit tipsade om. En ljvlig jordgubbspaj i sann raw food-anda var perfekt eftermiddagsfika efter en dag på stranden. Jag vill till Kivik igen och igen och igen. Det torde vara det bästa betyget av dom alla.
Tips
Hitta till Haväng
Kiviks Lilla Råa
Sommar i P1 (favoriter hittills: Pär Johansson, Anna Carrfors Bråkenhielm)
Fotografier från Kivik med omnejd:
Äng och hav…
…hav och äng
Slår man upp sitt tält en bit söder om Brantevik kan det hända att
man somnar till den vackraste utsikten av dom alla
Ljuvlig jordgubbspaj i raw food-format
Ett vykort från Österlen
Här kommer ett försenat vykort från Österlen, som under vår vistelse visat sig från sin allra bästa sida. Vita sandstränder (Haväng, Sandhammaren), kala klippor (Brantevik) och svalkande bad i havet. Vi betar av många fina tips om smultronställen, och bland de ätbara tipsen har vi bland annat hunnit med att köpa med oss fantastiska matsäckssmörgåsar från Lisas Skafferi (Ystad), fikat ljuvliga sommarpajer i raw food-format på Kiviks Lilla Råa samt ätit alldeles särskilt goda vedugnsbakade pizzor på Friden, vid vägs ände en bit utanför Kivik. Nu är era smultronställen även mina smultronställen, tusen tack för det! Jag lovar att dela med mig av fler bilder och tips när jag kommer hem igen. Sen har jag givetvis inte kunnat låta bli att plocka fram spritköket, knappast pga någon hungerkris, utan enbart för att jag längtat sen förra sommaren efter att få laga mat utomhus med den bästa av havsutsikter. Det blev pasta och tonfisksås, gott. Nu har vi lämnat Skåne för ett tag, men jag tror mig veta att vi återkommer snabbare än någon kan ana. Hoppas allt är fint hemma. Hälsningar från Carl och Tina
Förresten!
Tusen tack för alla era tips om smultronställen i Sverige. För ganska precis ett dygn sedan startade vi vår resa, och för en liten stund sedan vaknade vi på Öland. Gårdags eftermiddagen tillbringade vi i Västervik, i det fantastiskt vackra naturreservatet Gränsö. Där finns vackra bad både för den som gillar sandstränder och kala klippor. Av en vänlig man inne i Västervik blev vi tipsade om Gläntan, på höger sida påväg ut mot naturreservatet. Där kan man äta våfflor med glass och jordgubbssylt för nästan inga pengar alls. Kalasgott eftermiddagsfika som serveras av söta små tanter. Nu fortsätter vi längs kusten och tar sikte på Skåne.
Följ resan på @pickipicki på twitter!
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (7) Skriv ut inläggRecensionspatrullen värmer upp!
Häromkvällen premiäråt vi på Messobs nybyggda uteservering här i stan. En afrikansk restaurang som jag berättat om tidigare här på picki, vid det tillfället var restaurangen relativt nyöppnad. Nu har Messob sommarstängt sin inomhusservering och istället flyttat ut. Helt i min smak, önskar att jag kunde göra likadant. Ofta när jag får frågan om restaurangtips i Uppsala så är mitt första spontana svar just Messob, lite oväntat kanske. Jag gillar den etiopiska/eritreanska maten som äts med injera, ett pannkaksliknande surdegsbröd. Personalen är vänlig och stämningen familjär. Här kan man dessutom äta billigt, om man vill. Fast är man här för första gången så tycker jag nog att man slår till med 4 smårätter så att man får smaka lite av varje. Oavsett om man äter vegetariskt eller ej så får man inte missa berberesåsen som är stark men på ett trevligt sätt. Min favorit är kyckling i berberesås, spenat och vitlöksyoghurt är gott till. Vi som utan undantag alltid sätter poäng på vår egna mat här hemma (pinsamt och nördigt jag vet), gör det aldrig utanför det röda köket. Men på Messob kastade jag spontat ur mig en 8:a. Det är ett högt betyg, sen är det möjligt att det fantastiska uteserveringsvädret och Carls första semesterdag gjorde sitt till också.
Betyg:
Mer om Messob
Menyn hittar ni på Messbos hemsida.
Artikel i UNT om Messob, liksom ett urval av recept, 19/11-2009
Tina – pappan 1-0
Det må hända att myggbetten både var fler och större än kantarellerna, under den spontana svampturen i skogen ikväll. Men ändå, det här är årets första kantareller! De räcker till en svampsmörgås eller två, och jag har bildbevis. Tina – pappan 1-0.
Kantarellrecept
Pasta med kantarellsås
Kantarellsoppa
Bästa kantarellpajen
Smultronställen i Sverige?
Om någon vecka planerar vi att fara på resa någonstans i Sverige, men vart resan bär är ännu oklart. Det är där jag tänker mig att ni kommer in i bilden, det gjorde ni ju så bra med alla era tips inför vårt äventyr i Paris. Jag önskar mig tips om smultronställen vartsomhelst i Sverige (förra året följde vi kusten från Varberg till Trosa, jag kan tänka mig en liknande tur i år, eller något helt annat). Jag vill därför veta allt, från ätbara tips till sådant man inte äter. Var stannar jag och fikar längs vägen, var badar man helst, bästa loppisen, gårdsbutiker, matställen som överraskar och bra boendealternativ. Jag vill att ni viskar i mitt öra om det som inte finns att läsa i turistbroschyrerna. Och så vill jag väldigt gärna veta var i Sverige den turkosa husvagnen som säljer crêpes står att finna? Kan ni hjälpa mig med det? I så fall lovar jag att skicka fina vykort längs vägen. Tusen tack på förhand.
Era och mina smultronställen som har fastnat på picki
Skåne
Bad och fik i Kivik med omnejd
Vid vägs ände ligger Friden, ett restaurangtips
Fler ätbara Skåne-tips, Helsingborg och Ystad
Ett vykort från Österlen
Mandelmanns trädgårdar
Kastanjelunds värdshus i Yngsjö, ett restaurang- och boendetips
Matvandring, maj 2011
Körsbärsgården och Olof Viktors
(nästan Skåne)
…en avstickare till Danmark
Småland
Västervik
Göteborg
Hello Monkey, ett restaurangtips
Bondens marknad, Hagabions café och bar Kino
Fler Göteborgspärlor
Södermanland
Fika på Saltå kvarn
Blandat
En sommarvecka på turné i södra Sverige