Den bästa söndagsfrukosten
Den bästa söndagsfrukosten börjar egentligen redan på lördagskvällen. Tar man sig där och då tid att arbeta ihop en deg och baka ut bröd på en plåt som ställs i kylskåp över natten, så är det välinvesterad tid. Det betalar nämligen igen sig många gånger om då söndagsmorgonen blir en riktig lyxmorgon. Starta ugnen, men ligg och dra dig en stund till. Brödet kommer att vara färdiggräddat lagom tills du känner dig utvilad. Och vaknar, det gör du till doften av nybakat bröd. Det ni, är ett finfint sätt att vakna, eller för den delen väcka andra. Kanske något för den som vill bjuda på frukost-på-sängen, eller imponera på övernattande gäster?
Kalljästa baguetter,
eller små frukostbröd
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
3 tsk rapsolja
2 dl dinkelsikt (eller annt mjöl)
ungefär 5-6 dl vetemjöl
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt socker, salt och olja. Arbeta ner mjölet tills degen börjar släppa kanterna men fortfarande är lite kladdig. Arbeta degen lite till. Forma 2 vridna baguetter eller runda små frukostbullar, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt stå i kylskåp över natten. Morgonen där på: sätt ugnen på 225 grader. Om du vill, pynta bröden med flingsalt eller frön (vallmo, solroskärnor, sesam eller liknande). Låt bröden stå framme under bakduk medan ugnen blir varm. Grädda tills bröden fått fin färg på under- och ovansida, ungefär 15 min. (Receptet räcker till 2 st baguetter. Receptet kan halveras för den som inte vill ha fullt lika många frukostbullar).
Publicerad i bröd, Det är väl helg idag va?, frukost | Kommentarer (12) Skriv ut inlägg12 kommentarer till “Den bästa söndagsfrukosten”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
det är få saker som slår nybakt bröd på morgonen. mm! tack för receptet på oreos, ska provbaka så fort jag kommer hem igen!
Mmm, vad gott! Jag har.också perioder då jag gjort kalljäst bröd. Himla lyxigt och gott. Dock är mitt recept bara med vetemjöl.
Hej! Jag har nästan blivit beroende av att kalljäsa deg över natten för att få nybakat till frukost. Speciellt efter semestern för då blev det nybakat till frukost nästan varannan dag.
Vilken bra idé, det ska jag testa nästa helg tror jag =)
Charlotta: Så lite så. Jag ska nog baka oreos jag med, snart. Bra att-ha-i-frysen-kakor:-)
Camilla: Jag brukar välja mjöl efter vad som finns i skafferiet. Det är enklast så:-)
Erika: Det låter härligt.
Coquina: Ja gör det vetja!
Visst är det härligt med nybakt bröd på morgonen. Jag brukar tyvärr inte lyckas så bra med att kalljäsa färdiga frallor. Istället (inspirerad av bröd-Martin) rör jag ihop en deg med pyttelite jäst (typ 3 gram) på kvällen, låter stå i rumstemperatur över natten och häller sedan ut på mjölad bänk på morgonen. Vik ihop, dela i frall-stora bitar och låt jäsa medan ugnen blir varm (dra sig i sängen paus) och grädda sedan på varm plåt!
Lotta: Men fy vad spännande, det måste jag prova snarast! Tack för tips:-)
Nybakt bröd på morgonen är så gott. Det blir det ofta på helgerna hemma hos oss, men på vardagarna hinner man inte tyvärr.
Oh jag som laddar för en kalasfrukost nästa helg! Det här var ju bästa tipset! Tack!
Inget går upp mot nybakt bröd, det fick vi i vårt torp oxå imorse och det är verkligen bästa söndagsfrukosten.
Det känns så lyxigt med kalljäst bröd, att få nybakat på morgonen utan större ansträngning (borsett från ett litet ryck kvällen innan). Lottas tips läs spännande, ska testas.
Erika: Det är därför det uppskattas desto mer på helgen:-)
Jojo: Hurra! Kalasfrukost låter lyxigt!
Majsan: Torpfrukost! Då ingår väl yoghurt och nyplockade bär va? :-D
Emmy: Ja visst gjorde det, jag måste också testa det någon kväll i veckan.