Kräftkok på kusinens vis

den 2 augusti 2010, kl 14:10

Att jag delar badsjö med Finlands godaste kräftor bekräftades ännu en gång vid den traditionsenliga kräftskivan häromkvällen. Vi invigde grannhusets nybyggda bastuterass nere vid vattnet, åt laxsoppa till förrätt och kusinfiskade kräftor till efterrätt. Kräftorna smakade precis så som kräftor ska smaka, dill, sälta och lite väl slabbigt, men ändå alldeles underbart. Jag tror bestämt att vi inte kunde ha sagt välkommen till augusti på ett finare vis.

Att koka kräftor
på kusinens vis

5 l vatten
knappt 1,5 dl grovt salt
5 sockerbitar
2-3 knippen krondill
50 levande kräftor

Koka upp vattnet i en kastrull som rymmer 10 liter. Tillsätt salt och socker. Tillsätt 15-25 levande kräftor i kokande vatten, de största först. Se till att alla kräftorna täcks av vattnet. Tillsätt rikligt med dillskaft och dillkronor. Koka i 12-15 minuter, tiden beror på storleken på kräftorna. När kräftorna är kokta (röda), ta bort dill och de kokta kräftorna. Upprepa med resten av kräftorna i samma lag.

Skriv ut inlägg

5 kommentarer till “Kräftkok på kusinens vis”

  1. Plommonet kl 14:30, den 2 augusti 2010

    Redan kräftpremiär? Ohh, jag är lite avundsjuk – jag ska ha kräftvecka på vårt Sommarställe den här veckan som kommer, så på lördag ska jag också äta världens godaste, morfarkokade kräftor. Tur att världens godaste kräftor kan finnas på flera ställen samtidigt! ;)

  2. Papeppe kl 15:40, den 2 augusti 2010

    Det är gott med kräftor-

  3. Mikael kl 09:55, den 3 augusti 2010

    Oj vilken lyx att få sitta på en bastuterass och äta både lax o kräftor vi ser fram emot paketkräftorna

  4. Mikkan kl 10:21, den 3 augusti 2010

    Vilken somrig sensommar ni har, jackpot liksom med bärplockning, kräftor och kakbak!

  5. tina kl 21:39, den 4 augusti 2010

    Plommonet: Jag kan inte annat än instämma! :-D

    Pappan: Japp. särskilt från 100 procentig badsjö.

    Mikael: :-D

    Mikkan: Jackpot!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen