Kräftkok på kusinens vis
Att jag delar badsjö med Finlands godaste kräftor bekräftades ännu en gång vid den traditionsenliga kräftskivan häromkvällen. Vi invigde grannhusets nybyggda bastuterass nere vid vattnet, åt laxsoppa till förrätt och kusinfiskade kräftor till efterrätt. Kräftorna smakade precis så som kräftor ska smaka, dill, sälta och lite väl slabbigt, men ändå alldeles underbart. Jag tror bestämt att vi inte kunde ha sagt välkommen till augusti på ett finare vis.
Att koka kräftor
på kusinens vis
5 l vatten
knappt 1,5 dl grovt salt
5 sockerbitar
2-3 knippen krondill
50 levande kräftor
Koka upp vattnet i en kastrull som rymmer 10 liter. Tillsätt salt och socker. Tillsätt 15-25 levande kräftor i kokande vatten, de största först. Se till att alla kräftorna täcks av vattnet. Tillsätt rikligt med dillskaft och dillkronor. Koka i 12-15 minuter, tiden beror på storleken på kräftorna. När kräftorna är kokta (röda), ta bort dill och de kokta kräftorna. Upprepa med resten av kräftorna i samma lag.
Publicerad i kräftor, kusin Kauri, Ylöjärvi | Kommentarer (5) Skriv ut inlägg5 kommentarer till “Kräftkok på kusinens vis”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Redan kräftpremiär? Ohh, jag är lite avundsjuk – jag ska ha kräftvecka på vårt Sommarställe den här veckan som kommer, så på lördag ska jag också äta världens godaste, morfarkokade kräftor. Tur att världens godaste kräftor kan finnas på flera ställen samtidigt! ;)
Det är gott med kräftor-
Oj vilken lyx att få sitta på en bastuterass och äta både lax o kräftor vi ser fram emot paketkräftorna
Vilken somrig sensommar ni har, jackpot liksom med bärplockning, kräftor och kakbak!
Plommonet: Jag kan inte annat än instämma! :-D
Pappan: Japp. särskilt från 100 procentig badsjö.
Mikael: :-D
Mikkan: Jackpot!