Baka på finska!

den 29 december 2010, kl 23:16

Häromdan skickade jag in Carl i det röda köket för att inviga min fina muminbakform, med ett recept på finska i handen. Medveten om att det skulle kunna sluta hursomhelst blev jag mycket belåten över resultatet. Den observante (läs: finsktalande) kanske uppmärksammar att något saknas på bilden om man jämför med vad som står i receptet. Men jag kan (som en ledtråd till er andra) intyga att mumin faktiskt blev vit tillslut. Gör som Carl vetja, utmana dina finskakunskaper (eller gissningsförmåga). Apropå ledtrådar så fick han endast en sådan, och ni ska få samma för rättvisans skull; rkl betyder matsked.

Muumin banaanikakku
1 muna
0,5 dl sokeria
0,25 dl juoksevaa margariinia tai öljyä
3 rkl survottua banaania tai omenamarmeladia
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl inkivääriä tai 2 tl kardemumma
koristeluun:
tilkka sitruunamehua tai vettä ja tomusokeria

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi, lisää juokseva margariini, banaanisurvos sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Tasoittele taikina voideltuun ja korppujauhotettuun muumivuokaan ja kypsennä kakkua uunin alaosassa 175 C n. 20 min. Sekoita nestetilkka ja tomusokeri tahnaksi, pane se muovipussin yhteen nurkkaan ja sulje pursotimeksi. Leikkaa nurkkaan pieni reikä ja koristele jäähtynyt muumi. Silmiksi voit lisätä strösselit, pienet namit tai hopeakuulat.

Receptet är för övrigt till en halvliters form, men kan dubblas.

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Baka på finska!”

  1. charlotta kl 23:32, den 29 december 2010

    åh, jag älskar finska! hoppas på att kunna trycka in en snabbvisit i helsinki i februari, hoppas hoppas!

  2. tina kl 23:36, den 29 december 2010

    Charlotta: :-D …och därifrån är det ju endast 12 mil till Iittala!

  3. Josefina kl 08:51, den 30 december 2010

    vad FIN! :)

  4. Sofie / Mumsfillibaba kl 09:44, den 30 december 2010

    Vilken underbar form!! Men finska är inte min grejj!!

  5. Hanna kl 10:29, den 30 december 2010

    Jag ar svag for mumin! Sa fin!! Men finskan gar jag bet pa…

  6. Eva kl 18:42, den 30 december 2010

    Njaee.. fantasin tryter vad ”leivinjauhetta” beträffar. Kan det månne vara bakpulver?

  7. tina kl 19:02, den 30 december 2010

    Josefina: :-D

    Sofie: Men det kanske kan bli? Nyårslöfte?

    Hanna: :-)

    Eva: Absolut rätt, du skulle nog greja kakan med bravur!

  8. Nässelblom & choklad kl 21:09, den 30 december 2010

    Vilken fin muminkaka det blev! Kul med recept på finska, med lite klurande går det absolut att lösa uppgiften. Jag passar också på att önska dig ett riktigt Gott Nytt År! Tack för alla fina inlägg under året som gått. Kram/Eva

  9. tina kl 23:25, den 30 december 2010

    Nässelblom&choklad: Tack själv fina Eva, gott nytt år!

  10. Ann-Louise kl 09:00, den 31 december 2010

    Finska är ett så himla stiligt språk! :)
    Inte helt enkelt att lista ut dock… Jag gissa på att muna är ägg och leivinjauhetta mjölk?
    Vidare undrar jag om du har några tips på en bra systemkamera. Jag fick lite pengar i julklapp och tänkte investera i en. Dina verkar onekligen bra, finns det nån liknande i en lite billigare prisklass… ;)
    Gott nytt år!

  11. tina kl 13:35, den 31 december 2010

    Ann-Louise: Nästan rätt, muna = ägg. Det senare betyder inte mjök dock, utan bakpulver. :-)

    Jag passar frågan om kameratips vidare till min sambo tillika kameraexpert. Han ska nog kunna knåpa ihop några bra tips om jag känner honom rätt!

    Gott Nytt År vetja!

  12. Therese Ö kl 13:41, den 1 januari 2011

    Vilken supergullig form. Jag vill också ha en, inköpt i Sverige?? *hoppas hoppas*

  13. tina kl 13:45, den 1 januari 2011

    Therese: Jag fick frågan i ett mail, och har faktiskt luskat lite redan (det är julklapp nämligen!). Formen är inhandlad i en butik i Falun. Men den finns säkert att köpa på andra ställen också. Martinex.se saluför muminformen i Sverige, ring och hör med dom: tel 08-328 150.

  14. Kamera-Carl kl 22:24, den 3 januari 2011

    Hej Therese!

    Jag har inte glömt din fråga, återkommer imorgon!

    MVH Kamera-Carl

  15. Tina kl 22:25, den 3 januari 2011

    Tina <3 Kamera-Carl

  16. Ann-Louise kl 10:05, den 4 januari 2011

    Ingen brådska Kamera-Carl. Jag väntar tålmodigt. :)

  17. carl kl 10:21, den 4 januari 2011

    Ursäkta Ann-Louise för namnet. Det var Tina som slant med tangenterna…

    För att svara på frågan; Bildkvalitetsmässigt skiljer det inte så mycket mellan kameramodeller (inom samma prisgrupp). Inte heller mellan olika märken. Vilket märke man ska välja tycker jag beror på vilken man tycker känns bäst (åk till en affär och känn). Om du känner någon med en systemkamera och kommer att låna objektiv eller tillbehör är det bra att välja samma märke som den. Ett lite bättre objektiv gör större skillnad på bilderna än vad en dyrare kamera gör.

    Håll utkik här på pickipicki – det är möjligt att Kamera-Carls fotoskola dyker upp.

  18. Ann-Louise kl 13:12, den 4 januari 2011

    Tack för tipsen!

  19. Megan kl 22:48, den 4 januari 2011

    Bästa receptet för en som älskar bananer, mumin och finland. Ihana!

  20. tina kl 22:55, den 4 januari 2011

    Megan: :-D

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen