Vardagsmat av skafferifynd
Ni finsmakare skrattar säkert nu, men plock-ihop-sallad är vardagsmat jag gillar. Rätter där alla ingredienser går att byta ut mot någonting annat. Man sätter valfria gryn på kokning i en kastrull. Under tiden passar man på att spana efter bortglömda fynd i kyl, frys och skafferi. I vårt skafferi står för övrigt maten i tredubbla rader, så det är sannerligen som upplagt för överraskningar. Roligast är de kvällar det finns tid att kika bakom rad 1 och 2. När man sedan ätit upp konstaterar man belåtet att det är kul att ”ingenting” kan bli så gott. En vanlig vardag i det röda köket.
Bulgursallad med kyckling
Koka bulgur i buljong. Dela kycklingfilé i mindre bitar, stek och krydda i lite salt och svartpeppar. Servera med smulad fetaost, massor med bladpersilja, soltorkade tomater, tunt skurna rödlöksbåtar, finoliver och liknande. Servera med en klick av yoghurt som smaksatts med pressad vitlöksklyfta.
Vad gör jag för kul av det som blir över?
Av kokt bulgur eller bulgursallad som blir över går det att steka finfina bulgursnacks. Rör ner ett ägg eller någon matsked mjöl. Piffa upp med torkade bär (berberis) och/eller lite frön och flingsalt. Stek knapriga i lite olja.
Apropå skafferifynd
Somliga konserver har hängt med längre än andra
Vad man inte tror att man ska hitta i frysen
13 kommentarer till “Vardagsmat av skafferifynd”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det är ju oftast dem här salladerna som blir godast, dom som man ”plockar” ihop. Du skriver ”finoliver”…vad är finoliver för dig undrar jag nyfiket? ;-) Själv föredrar jag kalamataoliver, mums!
Martina: Hehe, finoliver för mig är oliver som smakar gott. Många oliver smakar ju som bekant mer burk än oliv. Jag gillar Fontanas och Kung Markattas Kalamataoliver.
Det är ju sån mat som är roligast, egentligen. Eller åtminstone mest tillfredsställande att laga – när man plockar ihop något av det som finns hemma och lagar mat lite på känn.
Nu har jag en period när jag försöker testa nya recept, eftersom jag har mera tid över för matlagning och mindre pengar att röra mig med. Då blir jag också påmind om hur frustrerande det är att laga mat efter nya recept, det där ständiga sneglandet i papper.
Godsaker! Psst… grattis till fin publicitet i SvD! Och trevlig helg!
Ika: Har du testat falafelreceptet på gula ärtor? Som godast och nästan gratis, aprpå billig mat. http://www.pickipicki.se/2010/01/jag-slar-ett-slag-for-svensk-falafel-pa-gula-artor/ :-)
Anna: Tack snälla du! Och trevlig helg till mig såklart!
En liten ”man tager vad man haver” sallad är väl inte fel. Det svåraste med recept som man gör lite så där på höften är bara att kolla alla mått och komma ihåg så man kan dela med sej av dom…:)
Känner att en liten runda i ert skafferi skulle vara högst spännande!
Ha en härlig helg!
Sådana middagar är bäst! När man lyckas komponera ihop rester/bortglömda grejer till en god middag, då känns det som om man fick en extra middag helt gratis. :)
Mårtenssons kök: Så sant, sannerligen ett matbloggsproblem! ;-) För övrigt är ni välkomna hit till det röda köket, oavsett om det är för att rota i skafferiet eller bara fika!
Hanna: Ja, trolleri!
Kylskåpsrens är alltid kul!
Just bulgur är bra att ha en slatt kvar av – det åker gärna ner som del i grönsaksbiffar tillsammans med t ex rivna morötter och den där bortglömda kokpotäten.
Trevlig helg!
Vilket underbart tips! Bulgursnacks! Att jag aldrig tänkt på det och jag som avskyr att slänga mat. Tack för det!
Loba: Smart!
Erika: Gott, testa så får du se! :-)
Har inte testat, men bokmärkte det för senare bruk – det såg väldigt lovande ut. Jag försöker att inte laga så mycket mat som ska stekas eftersom jag bor i en lägenhet med kokvrå och utan köksfläkt, men ibland får man ta skeden i vacker hand och utsätta sig för lite stekos. :)
Ika: Hehe, jag stekte dessa i radiostudion (kokplatta utan fläkt). Jag har fått utlova stekosfritt några veckor som kompensation! ;-)