De där twitterkakorna

den 3 januari 2012, kl 20:10

Redan på årets andra dag introducerades ett nytt ord i det röda köket, när vi twitterbakade tillsammans med Johan. Efter att ha handlat hem ingredienserna utifrån Johans handlingslista bakade vi till allmän (twitter-)beskådan samma apelsinrullar och samtidigt, fast i varsitt kök. Jag hade väl aldrig kunnat tro att det skulle ta tre timmar att baka kakorna, men goda blev dom och kul var det. Receptet? Tja, på ett ungefär såhär gick det till.

Twitterkakorna
Mördegen:
230 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl strösocker
150 g smör
1 äggula

Blanda mjöl, bakpulver och socker. Skär ner smör i små bitar och nyp ihop degen med fingrarna till smulig konsistens. Tillsätt äggulan och arbeta (men överarbeta inte) ihop till en deg. Plasta in och lägg i kylen.

Fyllningen:
150 g mandel utan skal
2 dl florsocker
1 apelsin
1 msk syltade apelsinskal
1 äggvita
ett par droppar röd karamellfärg (alt färgpasta)

Mal mandeln (eller mixa fint med stavmixer) och sikta ner i en skål. Sikta ner florsocker. Blanda och riv sedan ner skal från en apelsin, tillsätt 1 msk syltade apelsinskal. Häll några droppar karamellfärg i äggvitan och rör ner detta i fyllningen. Rör ihop till en deg.

Fortsätt sedan med mördegen och fyllningen på det här viset:
Dela degen i 4 lika stora bitar och kavla dem till 10 cm breda rektanglar, ca 0,5 cm tjocka (bör se ut såhär, men det kan också hända att det ser ut såhär). Dela därefter upp fyllningen i 4 lika stora bitar, rulla i florsocker och lägg på varje platta. Rulla ihop rullen med hjälp av bakplåtspappret, skär av överflödig degen och låt kanten vara nedåt.

Glasyren:
200 g vatten
500 g socker
100 g glykos

Koka upp vatten och socker i en kastrull på hög värme. När det börjar koka, tillsätt glykosen. Låt koka i ungefär 25 min, tills den är 118 grader och har små bubblor. Häll den i en ugnsfast form

Finliret
100 g pistagenötter
1 citron

Hacka nötterna. Grädda kakorna i 180 grader i 12-14 min. Kakorna kan gräddas ihoprullade i bakplåtspapper, då liknar det mer rullar än vad mina gjorde. Rör med en palett i glasyren, den ska börja tjockna och vitna. När glasyren nästan är hård, ta 5-6 skedar glasyr (resten kan sparas 2 veckor i en burk i kylskåp) och värm på svag värme i en kastrull tillsammans med lite citronsaft. När glasyren är klumpfri, häll den över kakorna som kommer ut ur ugnen. Toppa med pistagenötterna så att kakorna ser ut såhär. Låt svalna i en kvart, skär sedan i 2 cm breda kakor.


Per Morberg var också med

Apelsinrullar eller apelsinsnittar eller apelsinrullar?

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “De där twitterkakorna”

  1. Mårtenssons kök kl 20:32, den 3 januari 2012

    Apelsinsnittar, off course!
    Himla fint att ha en egen Morberg i köket, fast kanske lite nervöst att kocka under hans övervakande….

  2. Lotta- en kaka i ugnen kl 21:01, den 3 januari 2012

    Hehe, jag tycker att den där Morberg-statyn är så rolig! Det är liksom nånting med den så får mig att le stort varje gång jag ser den! Rolig idé med twitterbak!

  3. Johan Hedberg kl 21:35, den 3 januari 2012

    Men vad fina dina blev!
    Jag har inte riktigt hunnit fota mina idag men jag är verkligen helt säker på att de ska vara inrullade i bakplåtspapper för att inte rinna ut.

    Sällar mig till skaran som älskar din Morberg-staty. :)

  4. Hanna kl 14:28, den 4 januari 2012

    Finns Morberg som staty/docka?! Klockrent!

    Och exakt vad de heter vet jag inte, men mor min brukar baka dem. :)

  5. Katarina kl 15:23, den 4 januari 2012

    Så fina apelsinsnittar :)

  6. Cecilia kl 16:03, den 4 januari 2012

    Så tjusiga! Mycket underhållande med twitterbak f ö. Ser fram emot fler!

  7. Fröken Dill kl 16:23, den 4 januari 2012

    Twittervinprovning har jag varit med om, men twitterbakning – aldrig. SPÄNNANDE! och kakorna såg dessutom väldigt goda ut.

  8. Ann-Louise kl 16:24, den 4 januari 2012

    Vilka sötisar! Dem måste jag baka till min bror på hans födelsedag.

  9. tina kl 21:38, den 4 januari 2012

    Mårtensson kök: I sanningens namn är han ganska harmlös! :-)

    Lotta: Den är prima att plocka fram till småbarn, när barnvakten inte har så många andra leksaker. Den rycker och knycker med huvudet liksom originalet gör.

    Johan: Nästa gång inrullade, jag lovar.

    Hanna: Hur märkligt det än må vara så gör han ju det. :-) Apelsinrullar heter kakorna, även om mina mer ser ut som snittar.

    Katarina: Eller hur, tack!

    Cecilia: Ja, var med nästa gång!

    Fröken Dill: Twittervinprovning! Ännu ett nytt ord, vad kul! Vad heter du på twitter?

    Ann-Louise: Hurra! Gör som Johan tipsar och grädda dem inrullade i bakplåtspapper, så blir dom mer rullar än snittar.

  10. Apelsinrullar, som min farmor gjorde dem | Matgeek kl 17:30, den 5 januari 2012

    [...] #Twitterbak 2 blev en allmän tillställning där bland andra Pickipicki hakade på. Hon var mycket snabbare än jag på att publicera receptet vilket jag skyller på att jag redan dagen efter körde #Twitterbak [...]

  11. Alexandra - kärlek på tallrik kl 15:26, den 10 januari 2012

    Nej men jösses vad spännande med twitterbak! Jag är ju en sådan där förlorad själ som inte har twitter, men kakorna ser väldigt goda ut i alla fall, och låter lite annorlunda mot… det mesta jag har provat ;)

  12. Rasmus kl 12:10, den 13 juli 2012

    Haha! Moberg-statyn var ju klockren. Var kan man få tag i en sådan?

  13. tina kl 23:05, den 13 juli 2012

    Rasmus: :-) Jag tycker att den är läskig, men den är bra att underhålla barn med eftersom den rycker och knycker med huvudet precis i stil med originalet. Fått i julklapp, googla, finns med all sannolikhet att köpa på nätet.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen