Nästa kusin!
Nu får ni hjälpa mig med en sak! Min kusin (som nyligen blivit vegetarian) fick ett paket fyllt med vegetariska proteiner i julklapp. Det må ha varit en sista-minuten-klapp, men rätt omtänksamt ändå av tomten, om jag får lov att säga det själv. Men, hör på det här! Sedan julafton har jag inte hört ett knyst om några matkreationer, knäpptyst har det varit. Efter ha funderat över saken så tänker jag att det finns två rimliga alternativ. 1) Kusinen jagar recept i kokböcker och läser dom från pärm till pärm, därav tystnaden. 2) Maten har förpassats längst in i skafferiet och han äter fortfarande mest pasta och keso. Oavsett vilket så verkar han ju behöva lite hjälp på traven med receptinspiration. Visst kan vi väl skramla ihop ett gäng bra vegetariska recept tillsammans (tänk tofu, sojabönor, kikärtor, quinoa) ? Mitt eget bidrag är hämtat ur Majas fina bok Sju Årstider. (Och till er som upprördes över kusinen i det här inlägget, spänn av och bidra med recept ni också vetja! Det här är nämligen inte samma kusin ;-).
Vintergryta med kikärtor
och jordnötssmör
1 gul lök
200 g vitkål
2 msk rapsolja
3 tsk curry
0,5 tsk chiliflingor
800 g krossade tomate
2 dl vatten
1 dl jordnötssmör
1 msk oregano
salt och svartpeppar
5 dl kikärtor
1 dl cashew
Dela löken i halva båtar och fräs i olja tillsammans med curry och chili. Häll i tomater, vatten, jordnötssmör och krydda med oregano, salt och peppar. Blanda ner strimlad vitkål och låt koka i 5 minuter. Häll ner kikärtorna och låt koka ytterligare 5 minuter. Toppa med cashew. Servera med couscous.
Publicerad i kusin Gustav, vegetariskt | Kommentarer (30) Skriv ut inlägg30 kommentarer till “Nästa kusin!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Aporpå Maja är förresten det här receptet en annan favorit http://www.pickipicki.se/2010/01/jag-slar-ett-slag-for-svensk-falafel-pa-gula-artor/ Svensk falafel på gula ärtor!
Idag åt vi vegetariskt, fast med kycklingbuljong. Den går nog att byta ut om man kör hel-veg.
Frysta wokgrönsaker och vatten med buljong kokas upp. I med en tesked miso, en skvätt soja. Pressa ner vitlök, lite chilikrydda. Ner med nudlar, marinerad tofu (kung markattas är jättegod) och ett halvt paket salladslök. Koka tills nudlarna är klara. Slabba i dig. (obs ät själv eller med någon som redan tycker om dig, bordsskick är omöjligt).
Annan favorit är lasagnen:
Tomatsås, skivade stekta champinjoner, ricotta plus frusen bladspenat plus citronskal. Varva med lasagneplattor och ha på mycket mozzarella.
Häromdagen åt vi fyllda paprikor, fast utan paprikor. Halvera små tomater, på med salt och peppar och in i 200 grader tills de börjar se lagade ut. Häll på kokta gröna linser plus stor bulgur (eller annat gryn) blandat med citronskal och persilja, fetaost i tärningar. (eller fyll en paprika då) Ta ut när osten fått färg i kanterna och ät med yoghurt med persilja och citron.
Malin: Så passande, jag vill minnas att det var just Markattas marinerade som låg i påsen. Tack för prima recept!
Jag tipsar om dessa hamburgare (och typ allt annat på denna blogg): http://lillamatderiven.blogspot.com/2012/01/jag-har-blivit-helt-besatt-av-dexter.html
Kan också tipsa om Vår bästa lasagne från Annas mat. Den godaste lasagnen, alla kategorier.
Vegetarisk pyttipanna är nog mitt bästa tips: massa goda rotfrukter och grönsaker, och sedan vita stora bönor. Eller kikärtor? Och massa persilja, svartpeppar och salt. Gärna lite salt ost på det, feta eller halloumi.
Typ: http://tantrussinsbak.blogspot.com/2011/10/ett-recept.html
Hej Tina,
det här måste kusinen (och du) prova:
http://matlyckan.blogspot.com/2011/03/schlagerwraps-orginalet.html
Jag har i skrivande stund exakt 100 recept med baljväxter i min blogg, så där finns det gott om protein… http://vegologi.blogspot.com/search/label/Baljv%C3%A4xter
En av de allra läckraste rätter jag har skapat är denna: http://vegologi.blogspot.com/2010/01/kikartsgryta-med-apelsin-kardemumma-och.html
Några andra favoriter:
http://vegologi.blogspot.com/2011/11/gronkals-och-pumpacurry.html
http://vegologi.blogspot.com/2011/10/pumpa-och-kalrotspasta-med-bok-choy.html
http://vegologi.blogspot.com/2011/05/persilja-och-bonpytt.html
http://vegologi.blogspot.com/2010/09/puylinssallad-med-mangold-och.html
http://vegologi.blogspot.com/2010/07/belugalinssallad-med-apple-rostade.html
http://vegologi.blogspot.com/2010/06/tomat-och-citronmarinerad-bondbons-och.html
http://vegologi.blogspot.com/2010/02/baljvaxtsallad-med-ugnsbakade-betor.html
http://vegologi.blogspot.com/2010/01/kikarts-och-avocadosallad.html
http://vegologi.blogspot.com/2010/01/kikartor-och-savoykal-med-lime-och.html
http://vegologi.blogspot.com/2008/11/fruktiga-linser-med-kanel-och-salvia.html
http://vegologi.blogspot.com/2008/10/tagine-med-aprikoser-och-kikrtor.html
http://vegologi.blogspot.com/2008/08/krmig-lins-och-mangosallad.html
Givetvis går det utmärkt att äta baljväxter i form av brödpålägg, t ex http://vegologi.blogspot.com/2009/01/paprika-och-sojabnrra.html
http://vegologi.blogspot.com/2008/08/brdplgg-p-gula-rtor.html
och givetvis hummus: http://vegologi.blogspot.com/2008/12/grnklshummus.html och http://vegologi.blogspot.com/2008/07/hummus-med-rostad-paprika.html
Självklart ska kusinen även ha en tårta! Jag föreslår såklart en som innehåller 800 g tofu: http://vegologi.blogspot.com/2010/07/trippelmoussetarta-med-choklad-och.html
Den här kikärtsgrytan måste ju om inte annat vara det godaste vegetariska receptet i min repertoar hittills :) http://www.mattanten.se/recept-kikartsgryta.html
Jag gör som bergsgorillorna (och vegologi-rasmus) och slår mig lite för bröstet och tipsar om min egen alldeles vegetariska matblogg. Gillar man tofu finns ett recept på soja och myntamarinerad sådan som äts med sås på färsk mango http://densomaterpalsternackor.matmolnet.se/2011/05/15/grillad-tofu-i-mangosas/. Baljväxter använder jag till både sallader, soppor och grytor och även bröd. De puy linser är min favorit-lins och där finns många recept där linserna spelar en viktig roll. Bland annat den med rödbetor, skånsk alpost och bakad lök http://densomaterpalsternackor.matmolnet.se/2011/06/28/rodbetor-puy-linser-smor-skansk-alpost/ . Slänger man ner kikärtor, koriander och spisummin i bröddegen kan man kalla det Marockanska kikärtstunnbröd och ställa still med kalas http://densomaterpalsternackor.matmolnet.se/2011/02/07/sondag-vanner-alfapet-gryta-tarta-osv/ . När man är proteinproppad är det dax att gå över till bakverken, kakverken och desserterna. Har man tre dagar över så baka man en Monstertårta i 16 lager http://densomaterpalsternackor.matmolnet.se/2011/12/31/moderkakans-uppkomst-och-forfall/ annars nöjer man sig kanske med en hemmagjord nyponsoppa med mandelbiskvier http://densomaterpalsternackor.matmolnet.se/2011/03/27/supe-mat-efter-tyngre-konstupplevelser/ eller en Italiensk mandel & chokladtårta http://densomaterpalsternackor.matmolnet.se/2011/02/28/italiensk-mat-till-nodstallda/ .
Hälsa kusinen att matfrågor välkomnas av Palsternackan, de svaras med tolv års vegetarianskap, en nypa salt och en förkärlek till smör.
Hej!
Jordnötssmör och kikärtor, varför har jag aldrig tänkt på det innan? Låter jättegott.
haha, jag gillar vegologis kommentar, om hon inte hittar något där så är det nog dömt att misslyckas ;) Jag måste ju få sticka in min blogg här också då, eftersom det verkar allmänt vedertaget att göra det här ;) Hon kanske skulle gilla en god böngryta som denna? http://karlekpatallrik.wordpress.com/2011/12/14/bryt-baktrenden-med-bernts-bongryta/
Eller vad tror du om en kikärtsquinoa med smak av saffran?
http://karlekpatallrik.wordpress.com/2011/12/03/saffranskryddad-kikartsquinoa/
Skicka in henne till mig bara ;)
Här kommer några recept :)
http://hovkonditorn.blogspot.com/2010/10/bonbiffar-bonor-tillhor-slaktet.html
http://hovkonditorn.blogspot.com/2011/10/lentil-balls.html
http://hovkonditorn.blogspot.com/2011/05/falafel.html
http://hovkonditorn.blogspot.com/2011/08/veggie-patty.html
http://hovkonditorn.blogspot.com/2011/07/bean-balls.html
Ååååh vad det ser gott ut! MÅSTE testas! :D
Haha, vilken häftig julklapp. Jag hade blivit väldigt glad eftersom jag också är vegetarian. Dessvärre så är jag dålig på recept när det kommer till mat då jag alltid lagar mat på tyck. Ibland blir det bra … ibland inte :)
Men stekt tofu är otroligt gott i nudelwok.
Sådant här tycker vi härhemma är himla gott:
http://omloba.wordpress.com/2011/09/09/lite-helggotta-nagon/
http://ochsenkomjulen.wordpress.com/2011/12/22/saffran-och-rodkal/
Och så vill jag hojta lite extra högt för linssoppa som ju går att variera hur som helst, bara det finns vatten i kranen och linser i skafferiet.
Grundar Kusin med att bryna hackad lök i olja, spiskummin och kanel och sedan langar ner lite finhackad morot, röda linser, buljongtärning och vatten, så är det väldigt enkelt, väldigt mättande och väldigt gott. Sedan är det ok om det finns lite rotfrukter och annat hemma. Bara att stycka upp och lägga i grytan…. Det finns lika många linssoppor som det finns linser i en tiokilossäck.
Minst! ;)
Du fabulerar ju nästan värre än herr Schulman. Men FANTASTISKT kul men så mycket fin inspiration, TACK! Just hit till kommentarerna lär jag återvända när inspirationen tryter.
En avslutande tanke torde vara den att känns på gränsen till fräckt att utkräva redogörelse för hur julklapparna nyttjas. Vad säger Ribbing måntro? :)
Om du nu ska tipsa om något (som iof innehåller keso), så måste det vara din lasagne. Det är en favoriträtt här hemma och vi har till och med fått de flesta av våra vänner att förstå att vegetariskt inte bara är en grillad morot ;)
http://www.saltpeppar.se/blog/?p=1451
Annars kan jag tipsa om en saffransrisotto:
http://www.saltpeppar.se/blog/?p=9549
Eller en ärtpesto:
http://www.saltpeppar.se/blog/?p=7256
Fyndigaste inlägget i år ;) Och på tal om Ribbing man får ju inte ens ge bort en krukväxt, för då kräver man att den man ger den till måste anstränga sig och ta han om den..
Något som kanske inte är det allra proteinrikaste, men ack bland det absolut godaste jag vet, är dom underbara morots- och jordnötsbiffarna min kära sambo brukar få göra. Jag har inte gjort dom själv en enda gång, men han gör dom så förbaskat bra att jag inte vill lägga mig i! TIllsammans med lite cous cous och en mango chutney + creme fraiche sås, även kallad MCCF i detta hushåll, är det banne mig en av mina absoluta favoriter. Så gott att jag önskade mig det till födelsedagsmiddag!
http://halv8hosmig.blogspot.com/2011/09/morots-och-jordnotsbiffar.html
Här kommer två ruskigt enkla och goda recept men bönor till den nyblivna vegetarian-kusinen. Hoppas maten kommer ur skafferiet! :)
Bönbollar:
http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com/2011/11/nu-blir-det-andra-bollar.html
25-åringens bönsallad:
http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com/2012/01/hurra-for-fodelsedagsbuffe.html
Apropå nyblivna vegetarianer – pratade med en av mina äldsta och närmaste vän idag om matplanering för kommande skidresa och han berättade att vi skulle dela upp oss två och två och vara ansvariga för maten två dagar var. ”Ja, fast jag äter ju inte lika som ni gör.” sa jag. ”Va, vaddå?” sa han. ”Ja, jag är ju typ vegetarian ju!” sa jag och han sa ”Va?! När blev du det? Har du varit det länge?” ”Typ ett år eller så…” sa jag. ”Hade jag ingen aaaning om!” Hej, ingen koll. ^^
Piffigt med jordnötssmör i grytan!
Satt och dreglade över den där grytan i hennes kokbok så sent som igår haha! Finns så mycket goda vegorecept som jag kan komma att tänka på så det blir kortslutning i hjärnan :P Men lycka till till din kusin iaf!
Gör lasagne med röda linser i tomatsåsen! Jag brukar vara lite lat och köpa färdig tomatsås som jag blandar med kokta röda linser. Blir jättegott och mättande.
Blev för övrigt inspirerad att testa vintergrytan, kikärter hör nämligen till mina favoriter. Undrar om man kan byta ut vitkålen mot savoykål? har nämligen ett halvt huvud sådan i kylskåpet som skulle må bra av att användas upp – så med savoykål skulle receptet bli ännu mera klimatsmart. :)
OJ! Så mycket gott! Nu ska jag botanisera i alla receptkommentarer!
Och Ika, man kan ALLTID byta ut vitkålen mot savoykål – det blir både vackrare och godare!
Hanna: Ja, Ann-Louises blogg är fantastisk på vegomat, en av mina favoriter!
Kim: Vi brukar göra en liknande variant, så himla gott! Mmm!
Magnus: Mmm vad gott, måste testas!
Rasmus: Fantastiskt, tack!!
Sara: Toppen, bra grytrecept kan man icke få för många av!
Maja: Kikärtstunnbröd och kalas, hurra! Klart man ska slå sig själv lite för bröstet vid sådana här tillfällen. För övrigt är din sista mening fin som poesi.
Therese: Aldrig försent, tack och lov!
Alexandra: Kusinen är en han, och nog kommer han få ligga i att surfa matbloggar framöver, härligt!
Katarina: Hurra! Ju fler desto bättre!
Zarah: Japp, lag på det!
Sofia: Nu har du ju alla möjligheter att testa nya recept. Börja bland kommentarerna i det här inlägget, uppifrån och ner. Återkom sedan! ;-)
Loba: Linssoppa är verkligen en räddare i nöden!
Kusinen: Schulman! Det om något var fräckt sagt, och det av han som i denna stund fått exakt 50 st nya bra vegorecept. Bot och bättring. Förresten gillar jag fabler….
Millan: Lasagnen tror jag faktiskt att han lagar emellanåt, pasta och keso i en annan form du vet. ;-)
Anna: Jag vet någon som ska få en krukväxt i födelsedags.
Rebecka: MCCF låter som en prima diet! :-)
Plommonet: :-) Ni får äta mat tillsammans oftare!
Hanna: Piffigt javisst!
Anna: Du måste testa muffinsen med mynta och rabarber i sommar ur just den boken. Förtrollande goda!
Ika: Savoykål absolut! Jag gillar savoykål och klimatsmart med för den delen!
Anni: Ja, vilket härligt inlägg att återkomma till. Hurra för receptjunta!
linssoppa är alltid enkelt: Koka röda linser tillsammans med strimlad purjolök,morot,zucchini,buljong,vatten..och vips en god enkel soppa, variera med att ha i curry,kokosmjölk,byt ut grönsaker.
Vegetarisk chili sin carne, blötlägg sojaprotein, köp bönor du gillar på burk, släng allt i panna tillsammans med krossade tomater och kryddor du föredrar i mängder,servera med ris eller ciabatta.
Quorncurrygryta: köp quornbitar(lite som kyckling i konsistens), hacka valfria grönsaker eller släng i wokgrönsaker, stek med massa god curry,lök, häll på gräddematlagningsgrädde/ vatten+redning= god currygryta
Ja, kusinen lär ju knappast svälta med alla dessa godbitar, men i fall att så skulle hända så sticker jag till mitt favorit-vego-recept! http://momaskitchen.se/2011/09/08/long-time-friend/
[...] jag tror grytan blir minst lika god utan dessa modifieringar så hittar ni hennes grundrecept hos Pickipicki som också provlagat [...]
Åh, vad mycket inspiration! Ska testa detta nån dag till veckan. Låter gott och spännande med jordnötssmör! Undrar om matvete passar till? Annars får det bli blomkålsris. :-) Tack för tips!
Bönan: Jag återkommer ofta till kommentarerna i det här inlägget när jag behöver vegoinspiration! :-) Matvete passar helt säkert till, liksom blomkålsris. Hoppas du gillar!