Idag äter vi chips och dipp till frukost!
Alldeles strax har vi tema chips och dipp i P4 Morgon Uppland. Uppladning inför melodifestivalsfinal på lördag, eller en täckmantel för att få äta chips och dipp till frukost? Ingen vet. Nachoschipsen är prima är slå till på om man har tortillabröd som legat lite för länge eller om helt enkelt inte känner för att cykla till affären. När vi ändå talar om chips så måste jag passa på att nämna potatis- och sötpotatischipsen till höger i bild. Meckiga, goda, men dessvärre inte riktigt värda besväret när frityroset lade sig som en dimma över lägenheten. Får man önska sig en bättre fläkt i födelsedagspresent? Vad gäller dipp så gör jag en sötpotatiskommus inspirerad av Plommonet. Chips och dipp må vara en annorlunda frukost, men likväl gott oavsett klockslag.
Sötpotatishommus
400 g sötpotatis
1 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
1 burk kokta kikärtor
1 msk tahini
0,5 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1,5 tsk pressad citronsaft.
Skala och klyfta sötpotatisen. Lägg i en ugnsform och toppa med olja och salt. Rosta i mitten av ugnen 200 grader tills sötpotatisen är mjuk, ca 25-30 min. Låt svalna. Mixa kikärtorna (sköljda och väl avrunna) tillsammans med sötpotatis och tahini. Smaka av med vitlök, salt och pressad citronsaft.
Nachoschips
Klipp vete- eller majstortillas i mindre trekanter. Hetta upp 0,5 dl rapsolja i en stekpanna, vrid ner till medelvärme. Lägg i bitarna några i taget. Vänd när de börjar få färg. När de har fin färg och är knapriga, plocka upp och lägg med en tallrik med hushållspapper. Toppas förslagsvis med flingsalt, chilipulver, egen tacokrydda eller liknande.
12 kommentarer till “Idag äter vi chips och dipp till frukost!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det låter gott med all tilltugg. Du och Christer får ha nästa tema på radion, hur använda maten till annat än mat, typ potatis till lim, osv….
Dette smaker sikkert veldig godt :-)
På tal om chips, jag har en lite annorlunda och väldigt god varm variant på det här http://ihuvudetpa.elvaelva.se/mat-a-dryck/smatt/172-grillade-chips-med-tillbehoer. Må gott! /hils Sofija.
KUL att du gillar sötpotatishummusen så mycket! :D
Min variant på den finns här http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com/2011/11/gronsaksnori-med-sotpotatishummus.html om du vill kika och jämföra. Hoppas nu bara att alla som lyssnar på radion förstår storheten i den här hummusen! :)
Chips är gott! :)
Vilket bra tips med tortillabröden, jag får alltid enmassa över som jag fryser ner och senare slänger…
kram Lottzy
SNART kommer säsongen då man kan fritera ute i pergolan på landet! Inomhus blir det bara för osigt, trots att man har en bra fläkt.
En chipsvåg har spridit sig över nätet – även jag har gjort sötpotatis- & rödbetschips. Och det blir ingen frityros. ;)
Mamman: Det skulle låta det! :-)
Elin: Jag lovar!
Elvaelva: PIZZACHIPS! :-D
Plommonet: :-) God blev den!
Anna: Ja, det här måste du testa!
Lottzy: Jag har tummat på att aldrig mer slänga tortillabröd, det kanske vore något?
Fröken Dill: Åh vad jag längtar efter utekök. Då ska jag också fritera!
Ann-Louise: Fuskade du i ugn tro? Eller har du FINFLÄKT? :-)
Ska man äta chips, då kan de lika gärna vara hemmagjorda. Basta.
Sötpotatishommosen har jag dreglat över först hos Plommonet och nu hos dig. Annars kan jag lova dig att det är himla gott med avokadohommus också! http://tantrussinsbak.blogspot.com/2010/06/en-fantastisk-symbios.html
Kim: Minsann, det måste ju testas! Tack för tipset!
[...] har fastnat för egentillverkade nachoschips, för att det är så förgörande gott. Men så satte Carl ner foten och sa att chips äter man [...]