Jo, det står i lagboken!
Ganska exakt ett halvår efter alla andra i matbloggssvängen smakade jag i helgen labneh för allra första gången. Avrunnen getyoghurt. Till utseendet ser det ut som små mozzarellaostar, eller kanske kokta små ägg. Till smaken, tja, en krämig tjock färskost som smakar getost? Eftersom jag inte riktigt vet hur jag ska ge en rättvis beskrivning av labnehn, så gör jag det jag önskar någon gjort med mig för länge sen. Jag inför tvång på att smaka! Ni måste helt enkelt gå till affären och köpa detta, eller göra egen. M-å-s-t-e, är det uppfattat?
Lammfärsspett och en sallad med labneh
och rostade rödbetor
600 g rödbetor
knappt 0,5 dl rapsolja
1 msk flingsalt
blandad sallad, t ex ruccola och rödbetsskott
labneh
timjan, svartpeppar
Lammfärsspett:
450 g lammfärs
2 klyftor vitlök
0,5 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar
Skala rödbetorna och dela i mindre bitar. Blanda med olja och flingsalt i en ugnsform. Rosta i 225 grader tills de är mjuka (ca 30 min). Blanda samman lammfärssmeten och forma åtta avlånga rullar som träs på spett. Grilla eller stek i lite olja. Servera salladen på ett stort fat, toppa med rödbetor och labneh, svartpeppar och lite timjan. Servera med lammfärsspetten.
Publicerad i färskost, labneh, lammfärs, rödbetor, salladsvariant | Kommentarer (31) Skriv ut inlägg31 kommentarer till “Jo, det står i lagboken!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ahhh…. Köpte lammfärs och tänkte bjuda en kompis på moussaka senare i veckan. Men ska kanske styra om mina planer. Om jag vågar!!;)
Haha, en färsfavorit-i-repris? ;-)
Labneh??? Vågar nästan inte erkänna det efter det du skrivit, men det har vi inte ens hört talas om!
Finns getyoghurt i ”vanliga” mataffärer? För vi måste ju absolut prova, på din beskrivning låter ju helt makalöst gott!
Mårtenssons kök: Getyoghurt finns att få tag på bl a här: http://www.dalsspira.se/ under Återförsäljare. Men det är nog lättare att få tag på Labneh. Sevans labneh finns (eller finns att ta in) på Willys och City gross, säkert i många utrikisk-mat-butiker också.
Härlig mat, kram! Ett mail kommer förresten!
Josefina: Du är härlig! <3
Okej, ordern uppfattad! ;-) Aldrig hört talas om labneh, men på din beskrivning förstår jag att jag måste testa.
Emmy: Precis, måste som i m-å-s-t-e!
Gott!
Anna: Deklart!
Kylvara? Så man vet var man ska leta i affären menar jag…
Alright boss! Uppfattat! Jakten har startat.
Labneh, labneh, labneh… vart 17 hittar jag det… Jag har även planer på att köpa apelsinvatten och sumac och då får jag väl helt enkelt köpa på mig labneh oxå.
Jag tror minsann att detär dags för mig att övertala mamma att vi ska åka till Göteborgs Orienthus snart igen. Har du varit där någon gång? Rena lekstugan för en mattokig! =D
Helena: Det törs jag inte svara på, kan nog vara lite olika. Tror att Sevan säljer den som kylvara, fast den egentligen klarar sig framme. Säkrast att fråga tror jag!
Kim: Hurra!
Ann-Louise: Sumac! Vad är det? Jag säger som jag svarade här högre upp:Sevans labneh finns (eller finns att ta in) på Willys och City gross, säkert i många utrikisk-mat-butiker också.
Plommonet: Tror inte det, men det låter spännande, var ligger den?
Spännande! Undra om den går att få tag på i Helsingfors…Måste kollas upp.
Labneh finns i kyldisken men inte alla butiker har tagit hem den än så man kan få fråga efter den.
Sumac är en syrlig rödaktig krydda som ofta används till sallader. Den görs på torkade sumacbär. Supergod!
Smakar den åt fetaost-hållet eller mer som chevreost?
Emilia: Annars får du börja importera!
Sandra: Tack!
Moma: Precis mittimellan skulle jag nog säga! :-)
En order som inte kan sägas emot efter den här beskrivningen. Själv äter jag inte kött, men övriga familjemedlemmar gillar nog det här. Kikade lite på de länkade labnehrecepten, men de är så olika att det är svårt att veta vad som blir bäst. Får väl kika i kyldisken i mina butiker, men de är inte direkt kända för att ha så brett utbud. Rätten ser i alla fall väldigt god ut!
Nässelblom&choklad: Hoppas du hittar, fråga annars vetja!
Spännande – aldrig testat!
Fröken DIll: Se till att du får tillfälle att testa vetja!
Den där yoghurten ska jag spana efter när jag kommer till någon stor stad, spännande!
Karin: Fråga efter labneh på Citygross eller Willys!
[...] veckans recept: – Hemgjord yoghurt – Kardemummabullar – Och här är ett fantastiskt recept på lammfärsspett och sallad med rödbetor och labneh från [...]
[...] Hemgjord yoghurt Lammfärsspett och sallad med labneh och rödbetor Världens godaste mangosmotti Johans kardemummabullar Publicerad i podcast, yoghurt | Inga [...]
Vi hittade lamfärs idag när vi var och handlade mat. Jag tänkte mig en arabisk variant just med spiskummin. Jag äter inte kött, men kan tänka mig att prova detta. Vilken tur jag har som hittade till din superfina sida. Vi skall prova ditt recept. Snygga bilder!
Victoria: Vad kul att du hittat hit och ska testa receptet! Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar och tack för fint beröm.
Äntligen har jag fått användning av burken med labneh jag köpte. Den här salladen var helt gudomligt god! :)
Isflingan: :-)