Sparris och hollandaise
Lyllos mig! Vet ni varför? Jo, för idag äter vi färsk sparris med hollandaisesås till frukost i P4 Morgon Uppland. Först vispar jag så ihärdigt att det hamnar inom kategorin morgongympa, sen äter jag den godaste förrätten frukosten av dem alla.
Sparris med hollandaisesås
2 knippen färsk grön sparris
3 äggulor
150 g smör
1 msk kallt vatten
2 msk pressad citronsaft
1 nypa salt resp vitpeppar
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggulor kraftigt i ett kärl i ett hett vattenbad tills äggulorna tjocknat. Tillsätt vattnet och fortsätt vispa. Lyft bort från vattenbadet. Häll sedan ned avsvalnat smör (lite i taget!) i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med saft från citron, salt och peppar. Ansa sparrisen. Lägg ner i lättkokande lättsaltat vatten ca 3 min, beroende av tjocklek. Lyft upp med hålslev och servera med hollandaisesås.
Publicerad i radiomat, sås, sparris | Kommentarer (8) Skriv ut inlägg8 kommentarer till “Sparris och hollandaise”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Drömde i natt att jag lagade hollandaise och den skar sig hur jag än gjorde. Tillslut var det en rostliknande sörja med 5 stekta ägg flytande i den. Din verkar onekligen godare :)
Låter ljuvligt gott!
Verkligen lyllos dig!
Men, jag tänker att det är assvårt att göra hollandiase? Eller är det bara jag som skrämt upp mig själv. Får nog ta och testa för man har ju hört om en ljuva kombon sparris och hollandaise förr…
Emilia: Hehe!
Sarah: Det är ju ofrånkomligen gott!
Hanna: Ibland så. :-)
Kim: FOlk är generell mer rädda för såser som slutar på -aise. Det behöver man inte vara.
Lyllos absolut!
Sparris måste var en bit av himlen som ramlat ned!
Testa vit sparris med hollandaise, rostade hasselnötter, rivet citronskal och råriven rödbeta. En finfin förrätt :-)
Mårtenssons kök: :-)
Emmy: :-) Det var fin poesi, och gott låter det med!