Örtaioli och kall pepparrotssås
Igår hade vi såsbattle i det röda köket, då den godaste såsen till lax och potatis i ugn skulle koras. Det var en jämn kamp som höll på att sluta oavgjort, men när det var dags att runda av kvällen viskade ena jurymedlemmen i hallen att Carls örtaioli nog var lite godare ändå. Jag som förvisso var nöjd med min kalla pepparrotssås tror att hon kan ha haft rätt, örtaiolin var snäppet vassare den här gången. Men vad är väl en förlust efter förlängning, en dag när två nya såsfavoriter blev till. Vilken är förresten din vinnarsås till lax?
Kall pepparrotssås med senap
Blanda 2 dl creme fraiche med 4 tsk finriven pepparrot (eller efter behag, smaka av och tänk lite på att den får mer pepparrotssmak ju längre den står), en knapp tsk skånsk senap och lite, lite honung. Smaka av med en liten nypa flingsalt och lite svartpeppar.
Örtaioli
1-2 vitlöksklyftor
3 äggulor
1,5 dl rapsolja
ett par nypor salt
en nypa svartpeppar
2-3 dl färska örter (dill, basilika, timjan)
1 msk citron
Pressa vitlök ner i en bunke och tillsätt äggulorna, vispa kraftigt (vi använder stavmixerns visp). Tillsätt därefter oljan droppvis under fortsatt kraftig vispning. Lägg örterna i ett glas och klipp med en sax tills örterna är finklippta. Rör ner örterna och citron i aiolin och smaka av med salt och peppar (här kan man mixa lite till för att få fram lite mer färg/smak).
22 kommentarer till “Örtaioli och kall pepparrotssås”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Kan de här såserna passa till den rökta laxen som vi brukar ha här på kollot?
Örtaiolin låter faktiskt himla god :-)
Mamman: Tror pepparrotssåsen skulle falla kollofolket bäst i smaken. Vad tror du?
Martina: Det var den verkligen!
Båda låter mycket goda :)
Örtagårdsås (Anna Bergenström, eller hur?) är en himla bra variant. Har också gjort som din pepparrotssås men utan senap och med massvis av dill. Sen tycker jag att en god romsås slår det mesta!
Joo,det där med vitlök slår sig inte så bra :)
Jag tyckte örtaiolin lät fantastiskt god, men det kan ju ha att göra med att jag har lite svårt för pepparrot…
Kolla gärna in en sväng på vår nystartade blogg, vi tar köttfri måndag till receptnivå :)
Katarina: Det var dom faktiskt!
Helena: Örtagårdssåsen vet jag inte vilken det är, får googla. Örter generellt gillar jag ju skarpt! Romsås likaså.
Mamman: :-)
Mia: Ska spanas in!
Jag röstar på pepparrotssåsen jag! Inte för att jag smakat de båda, utan mest för att det var pepparrot… Yoghurt, rivet syrligt äpple, lite honung och salt och peppar är inte så dumt.
Örtaiolin låter toppen! Det får jag ta och testa, kanske till räkorna nästa gång istället för klassisk aioli! Eller vad säger du? :)
Jag tycker riktigt mycket om hemlagad hollandaise till laxen, men det är ju förstås en klassiker. Har aldrig faktiskt riktigt testat någon speciell sås till laxen… Får kanske ta och göra det nästa gång!
Kim: Åh, äpple mmm… <3
Matilda: Hihi, örtaiolin och räkor var vad jag middagsönskade (men inte fick) ikväll. Gott det tror jag alla gånger!
Här finns den http://www.recept.nu/anna_och_fanny_bergenstrom/saser_och_marinader/_/ortagardssas__sauce_verte/ eller i t.ex. Nya Annas mat, det som gör den speciell är väl att örterna fått sällskap av spenat. Den är suverän!
Helena: Tack för receptlänken! Spenat, vad spännande! Kan tänka mig att den blir snyggt grön, måste testas.
Bra med tips på sommar-såser! Man hakar så lätt upp sig på sin gamla vanliga … :)
Josefina: Jo, här med. Det är bra att såsbattle ibland! ;-)
Kul med lite sås tips :)
Milla: :-)
Hos mig vinnerpepparroten alla dar i veckan – och det ar faktiskt inte fjask, utan dagens saning! :)
Plommonet: :-)
[...] Hel laxfilé i ugn Lägg biten med laxfilé med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Pressa över citronsaft, toppa med gneröst med flingsalt, vitpeppar och rivet citronskal. Hur mycket? Så mycket som verkar rimligt och sen lika mycket till. Riv även över finrivet citronskal. Stoppa in en stektermometer i den tjockast delen av fisken. Ugnsbaka fisken mitt i ugnen i 125 grader tills kärntemperaturen är 56 grader. Klipp över färsk dill. Servera till exempel med ugnsrostad örtpotatis, pepparrotssås och örtaioli. [...]
[...] senap och honung. Låt sjuda ihop till en simmig konsistensSmaka av med flingsalt och vitpeppar.Inspiration pickipicki. window._wp_rp_static_base_url = "http://dtmvdvtzf8rz0.cloudfront.net/static/"; [...]
[...] så är det här höstens. Ugnsbakad lax, ugnsrostad potatis, rotselleri, morot och palsternacka. Örtaioli och kall pepparrotssås. Eftersom gårdagen gick i pumpans tecken så fick bitar av butternut squash göra rotfrukterna [...]