En köttfärssås utan köttfärs
Har ni sett en köttfärssås utan vare sig köttfärs eller låtsaskött i form av quorn eller soja? Jag hade inte gjort det, men blev glad när jag hittade idén om belugalinser som köttfärssubstitut i Lisa Bjärbos blogg Onekligen. Hurra liksom! Ett trollspö som gör maten vegetarisk, fler sådana tips mottages tacksamt.
Vegetarisk köttfärssås med belugalinser
0,5 gul lök
1 liten morot
1 stjälk selleri
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
690 g passerade tomater
2 dl svarta belugalinser
0,5 tsk salt
1,5 tsk torkad timjan
1,5 tsk torkad oregano
1,5 krm svartpeppar
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk råsocker
Finhacka lök, vitlök, selleri och morot. Fräs mjuk på låg värme i en gryta med tillsammans med rapsolja. Tillsätt linser och fräs en stund. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka under lock tills linserna är klara (ca 35 min), späd med lite vatten om det behövs. Smaka av med mer kryddor, servera tillsammans med pasta, toppa med grovhyvlad parmesan.
Publicerad i belugalinser, köttfärs, vegetariskt | Kommentarer (23) Skriv ut inlägg23 kommentarer till “En köttfärssås utan köttfärs”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Hoj! Detta måste prövas. Belugalinser är de godaste linser jag vet. Väldigt goda att äta bara som de är, kokta i grönsaksbuljong.
Jag brukar göra en tomatsås och ha i mosade kineybönor, eller mixa såsen efter jag haft i bönorna. Det fungerar iaf bra till tacos, då det är enkelt att göra den rätt torr, och går fortare om en tar färdig kokta bönor från från frysen eller burk.
Men svarta linser är gott, så någon dag med gott om tid vill jag absolut prova det här!
Det här är precis vad jag behövde! Skyr qournalternativen då de bara känns konstiga och fulla av E-nummer… Men linser tackar jag inte nej till!
Johanna: Det stod på linspaketet att linserna var att likna med rysk kaviar! :-D
Ylva: Smart! Ja, det var synd att det tog lite tid. Jag har inte spanat in hyllan med färdigkokta bönor om det finns belugalinser där.
Beata: Jag är också lite qournrädd. ;-)
Å vilken härlig sås! Och vad gott Ylvas recept låter. Ske verkligen testa båda, två tips på en gång!
ÅH, härligt!! Jag har skafferitömning och har i princip gett mig själv köpförbud innan jag gör mig av med allt redan inhandlat. Det här kommer bli perfekt för att få med kidsen på belugalinserna.
Mer linser åt folket! ;)
Maria: Ja gör det vetja, jag ska också testa Ylvas tips!
Sonja: :-)
Tissi: Haha, ja!
Smart! Linser är så gott tycker jag. Konsistensen och smaken är nästan lite ”köttig”. :)
Josefina: Ja, så sant!
Det här var så gott så jag vet inte var jag ska ta vägen!
Lina: Hurra!
Skall göra på momangen! Älskade vegetariska mat!
Alicia: :-)
Detta är ju lysande. Kul med vegetariska recept utan att använda något som ser ut som kött…
Henrik: :-)
Varför kallar du detta köttfärssås när det inte finns ngt köttfärs i den…??? vegetarisk köttfärssås..??? räcker det inte att kalla den vad det är…
Kristiina: För att få köttätare-som-sällan-äter-vego att titta till, och för att jag får göra precis som jag vill?
Låter jättegott! Detta blir min middag ikväll, perfekt att frysa in och ha till matlåda också :). Tack för en superbra inspirationsblogg!
Josefin: :-) Tack själv!
Det här var ju supergott! :) Lyxigt känns det oxå när linserna ser ut som fin rysk kaviar :)
Isflingan: Rysk kaviar, haha, ja det har du rätt i! :-D
[...] med timjan (aka variant på Oggis favoritgryta) Lövbiff och tärnad potatis (Oggi äter korv) Linsfärssås med pasta Spagettigryta Kycklinggryta med rosmarin (kommer nog bytas ut mot vegetarisk [...]