En köttfärssås utan köttfärs

den 17 mars 2013, kl 14:35

Har ni sett en köttfärssås utan vare sig köttfärs eller låtsaskött i form av quorn eller soja? Jag hade inte gjort det, men blev glad när jag hittade idén om belugalinser som köttfärssubstitut i Lisa Bjärbos blogg Onekligen. Hurra liksom! Ett trollspö som gör maten vegetarisk, fler sådana tips mottages tacksamt.

Vegetarisk köttfärssås med belugalinser
0,5 gul lök
1 liten morot
1 stjälk selleri
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
690 g passerade tomater
2 dl svarta belugalinser
0,5 tsk salt
1,5 tsk torkad timjan
1,5 tsk torkad oregano
1,5 krm svartpeppar
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk råsocker

Finhacka lök, vitlök, selleri och morot. Fräs mjuk på låg värme i en gryta med tillsammans med rapsolja. Tillsätt linser och fräs en stund. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka under lock tills linserna är klara (ca 35 min), späd med lite vatten om det behövs. Smaka av med mer kryddor, servera tillsammans med pasta, toppa med grovhyvlad parmesan.

Skriv ut inlägg

23 kommentarer till “En köttfärssås utan köttfärs”

  1. Johanna kl 16:01, den 17 mars 2013

    Hoj! Detta måste prövas. Belugalinser är de godaste linser jag vet. Väldigt goda att äta bara som de är, kokta i grönsaksbuljong.

  2. Ylva kl 16:11, den 17 mars 2013

    Jag brukar göra en tomatsås och ha i mosade kineybönor, eller mixa såsen efter jag haft i bönorna. Det fungerar iaf bra till tacos, då det är enkelt att göra den rätt torr, och går fortare om en tar färdig kokta bönor från från frysen eller burk.

    Men svarta linser är gott, så någon dag med gott om tid vill jag absolut prova det här!

  3. Beata kl 18:07, den 17 mars 2013

    Det här är precis vad jag behövde! Skyr qournalternativen då de bara känns konstiga och fulla av E-nummer… Men linser tackar jag inte nej till!

  4. tina kl 20:27, den 17 mars 2013

    Johanna: Det stod på linspaketet att linserna var att likna med rysk kaviar! :-D

    Ylva: Smart! Ja, det var synd att det tog lite tid. Jag har inte spanat in hyllan med färdigkokta bönor om det finns belugalinser där.

    Beata: Jag är också lite qournrädd. ;-)

  5. Maria kl 20:50, den 17 mars 2013

    Å vilken härlig sås! Och vad gott Ylvas recept låter. Ske verkligen testa båda, två tips på en gång!

  6. Sonja {Dagmars Kitchen} kl 09:01, den 18 mars 2013

    ÅH, härligt!! Jag har skafferitömning och har i princip gett mig själv köpförbud innan jag gör mig av med allt redan inhandlat. Det här kommer bli perfekt för att få med kidsen på belugalinserna.

  7. Tissi kl 11:52, den 18 mars 2013

    Mer linser åt folket! ;)

  8. tina kl 16:33, den 18 mars 2013

    Maria: Ja gör det vetja, jag ska också testa Ylvas tips!

    Sonja: :-)

    Tissi: Haha, ja!

  9. Josefina kl 14:23, den 19 mars 2013

    Smart! Linser är så gott tycker jag. Konsistensen och smaken är nästan lite ”köttig”. :)

  10. tina kl 17:47, den 19 mars 2013

    Josefina: Ja, så sant!

  11. Lina kl 21:41, den 19 mars 2013

    Det här var så gott så jag vet inte var jag ska ta vägen!

  12. tina kl 22:09, den 19 mars 2013

    Lina: Hurra!

  13. alicia kl 22:04, den 26 mars 2013

    Skall göra på momangen! Älskade vegetariska mat!

  14. tina kl 08:12, den 27 mars 2013

    Alicia: :-)

  15. Henrik - En salig soppa kl 09:07, den 27 mars 2013

    Detta är ju lysande. Kul med vegetariska recept utan att använda något som ser ut som kött…

  16. tina kl 09:10, den 27 mars 2013

    Henrik: :-)

  17. Kristiina kl 08:16, den 16 april 2013

    Varför kallar du detta köttfärssås när det inte finns ngt köttfärs i den…??? vegetarisk köttfärssås..??? räcker det inte att kalla den vad det är…

  18. tina kl 16:35, den 16 april 2013

    Kristiina: För att få köttätare-som-sällan-äter-vego att titta till, och för att jag får göra precis som jag vill?

  19. Josefin kl 10:34, den 17 april 2013

    Låter jättegott! Detta blir min middag ikväll, perfekt att frysa in och ha till matlåda också :). Tack för en superbra inspirationsblogg!

  20. tina kl 07:32, den 18 april 2013

    Josefin: :-) Tack själv!

  21. Isflingan kl 12:25, den 13 oktober 2013

    Det här var ju supergott! :) Lyxigt känns det oxå när linserna ser ut som fin rysk kaviar :)

  22. tina kl 09:23, den 15 oktober 2013

    Isflingan: Rysk kaviar, haha, ja det har du rätt i! :-D

  23. Hur vi har det med vardagsmaten - Min WordPressMin WordPress kl 21:58, den 8 juni 2015

    [...] med timjan (aka variant på Oggis favoritgryta) Lövbiff och tärnad potatis (Oggi äter korv) Linsfärssås med pasta Spagettigryta Kycklinggryta med rosmarin (kommer nog bytas ut mot vegetarisk [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen