Nu rundar vi av med lite mesost!
Tack förresten för alla tips på vad man kan ta sig till med ett stycke brunost! Otippat gott var det, den smakade mer getost och mindre sött än vad jag befarat. Faktiskt var det så gott att jag idag packar brunost, mesost och messmör i korgen när jag cyklar till radion. Vill du få lite mesostinspiration tillbaka? Starta P4 Morgon Uppland kl 07.30 vetja. Då plockar jag fram fjolårets sista torkade trattisar, rundar av en renskavsgryta med några skivor mesost och rårör ihop lite lingon till det. Vet ni förresten varför mesosten är söt? När man tillverkar ost av mjölk får man vasslen över som biprodukt. Det är i vasslen större delen av laktosen (mjölksockret) hamnar och det är vasslen som kokas (karamelliseras) ihop med lite grädde och blir mesost och messmör. Så är det och därför mesosten är brun och söt medan hårdosten är laktosfri.
Renskavsgryta med trattisar och mesost
1 gul lök
0,5 msk rapsolja
2 paket renskav (480 g)
1 knapp tsk salt
1,5 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
4 skivor mesost (40 g)
2 dl torkade trattkantareller
Hacka lök och stek mjuk på låg värme. Tillsätt renskaven i pannan och fräs den klar. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt creme fraiche, vatten. och mesost. Smula ner den torkade svampen. Låt koka ihop 5-10 min. Servera med rårörda lingon (rör ihop 1 dl lingon och 1/4 dl socker tills sockret löst sig) och pressad potatis eller ris. Klipp över persilja.
Publicerad i brunost, mesost, radiomat | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg13 kommentarer till “Nu rundar vi av med lite mesost!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Låter jättegott! Renskav och kantareller… Mums!
Undrar om man kan byta ut mesosten mot en klick messmör?
Ha en fin kväll!
Camilla: Det funkar toppen!
Testade, det var gott , trots att vi inte hade mesost.
Brun mesost var en av Carls morfars favoriter
Mamman: Ja, det funkar ju det också! :-)
Gunilla: :-)
Tack, nu fick jag ett recept plus information om produkten. Inte illa :)
Trevlighelg,
Men du, visst var det messmörsås vi fick till den fantastiska renen hos Sofija? Nu blev jag plötsligt hungrig.
Mille: :-) Trevlig helg vetja!
Moma: Ja det har du ju alldeles rätt i, den här: http://ihuvudetpa.elvaelva.se/mat-a-dryck/koett/261-renfile-med-jordaertskockspure-och-messmoerssas
Okej nu säger jag det: jag har aldrig ätit mesost!
Kim: Haha, det är aldrig försent att börja!
När det blev riktigt lyxmiddag igår i form av renskavsgryta m svamp o brunost *mums* får man idag ta till ett billigare alternativ: Nikkaluokktasoppa :) tänk att både lyx o billig mat kan vara lika gott fast på olika sätt..
Isflingan: :-)
It’s a pleasure to find such raitlnaoity in an answer. Welcome to the debate.