Nu rundar vi av med lite mesost!

den 14 mars 2013, kl 07:24

Tack förresten för alla tips på vad man kan ta sig till med ett stycke brunost! Otippat gott var det, den smakade mer getost och mindre sött än vad jag befarat. Faktiskt var det så gott att jag idag packar brunost, mesost och messmör i korgen när jag cyklar till radion. Vill du få lite mesostinspiration tillbaka? Starta P4 Morgon Uppland kl 07.30 vetja. Då plockar jag fram fjolårets sista torkade trattisar, rundar av en renskavsgryta med några skivor mesost och rårör ihop lite lingon till det. Vet ni förresten varför mesosten är söt? När man tillverkar ost av mjölk får man vasslen över som biprodukt. Det är i vasslen större delen av laktosen (mjölksockret) hamnar och det är vasslen som kokas (karamelliseras) ihop med lite grädde och blir mesost och messmör. Så är det och därför mesosten är brun och söt medan hårdosten är laktosfri.

Renskavsgryta med trattisar och mesost
1 gul lök
0,5 msk rapsolja
2 paket renskav (480 g)
1 knapp tsk salt
1,5 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
4 skivor mesost (40 g)
2 dl torkade trattkantareller

Hacka lök och stek mjuk på låg värme. Tillsätt renskaven i pannan och fräs den klar. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt creme fraiche, vatten. och mesost. Smula ner den torkade svampen. Låt koka ihop 5-10 min. Servera med rårörda lingon (rör ihop 1 dl lingon och 1/4 dl socker tills sockret löst sig) och pressad potatis eller ris. Klipp över persilja.

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “Nu rundar vi av med lite mesost!”

  1. Camilla kl 19:09, den 14 mars 2013

    Låter jättegott! Renskav och kantareller… Mums!
    Undrar om man kan byta ut mesosten mot en klick messmör?
    Ha en fin kväll!

  2. tina kl 19:10, den 14 mars 2013

    Camilla: Det funkar toppen!

  3. mamman kl 22:37, den 14 mars 2013

    Testade, det var gott , trots att vi inte hade mesost.

  4. Gunilla kl 13:29, den 15 mars 2013

    Brun mesost var en av Carls morfars favoriter

  5. tina kl 19:03, den 15 mars 2013

    Mamman: Ja, det funkar ju det också! :-)

    Gunilla: :-)

  6. Mille kl 21:05, den 15 mars 2013

    Tack, nu fick jag ett recept plus information om produkten. Inte illa :)

    Trevlighelg,

  7. Moma kl 23:35, den 15 mars 2013

    Men du, visst var det messmörsås vi fick till den fantastiska renen hos Sofija? Nu blev jag plötsligt hungrig.

  8. tina kl 08:32, den 16 mars 2013

    Mille: :-) Trevlig helg vetja!

    Moma: Ja det har du ju alldeles rätt i, den här: http://ihuvudetpa.elvaelva.se/mat-a-dryck/koett/261-renfile-med-jordaertskockspure-och-messmoerssas

  9. Kim kl 13:39, den 16 mars 2013

    Okej nu säger jag det: jag har aldrig ätit mesost!

  10. tina kl 16:35, den 16 mars 2013

    Kim: Haha, det är aldrig försent att börja!

  11. Isflingan kl 20:36, den 4 mars 2014

    När det blev riktigt lyxmiddag igår i form av renskavsgryta m svamp o brunost *mums* får man idag ta till ett billigare alternativ: Nikkaluokktasoppa :) tänk att både lyx o billig mat kan vara lika gott fast på olika sätt..

  12. tina kl 19:42, den 5 mars 2014

    Isflingan: :-)

  13. Raj kl 04:50, den 21 november 2015

    It’s a pleasure to find such raitlnaoity in an answer. Welcome to the debate.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen