Hej nässlor!
Dom är här nu, n-ä-s-s-l-o-r-n-a! Och jag säger som jag brukar, det är nog banne mig det här som är den riktiga skatteåterbäringen, belöningen för att vi höll ut ännu en vinter. I torsdags hade vi nässeltema i radion för fjärde (!) året och jag kan ha sagt att handskar inte är något man behöver när man plockar/rensar så här små 0ch späda blad. Jag tror aldrig att mina händer har kliat så mycket som den eftermiddagen.
Nässelsoppa
1 schalottenlök
1,5 msk smör
2 l späda nässelblad
1 l vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl vispgrädde
0,5-1 tsk pressad saft från citron
flingsalt, svartpeppar
gräslök
Finhacka lök och fräs mjuk i smör på låg värme. Tillsätt nässlor (rensade och sköljda), vatten och buljong. Låt koka upp och småkoka 5 min. Mixa slät och tillsätt grädde, smaka av med lite citron, ganska mycket flingsalt och lite svartpeppar. Servera med t ex klippt gräslök och pocherade eller kokta ägg. Räcker till ca fyra förrättsportioner.
Pocherade vaktelägg
Koka upp en kastrull vatten med någon msk ättiksprit. Tag kastrullen från plattan och rör om i kastrullen med en sked så att det bildas en virvel i mitten. Kläck ägget i mitten och låt pochera ca 1 min. Lyft försiktigt upp med en sked.
Tema grönt