Chokladkalender – lucka 15
Klicka på bilden för att öppna lucka 15
Får det lov att vara lite finsk morotslåda?
Om man inte räknar glögg och pepparkakor, tillhör jag nog en av få som fortfarande inte ätit julmat i år. Tills igår vill säga, då jag bjöds på morotslåda som systern lagat. Gott som bara den! Nu längtar jag än mer, ge mig en knäckemacka med julskinka och grovkornig senap, Janssons, sill i stora lass och gärna lite mer morotslåda för all del.
Mammans morotslåda
1 dl grötris
3 dl vatten
5-7 dl mjölk
500 g morötter
salt
2 msk (ljus) sirap
lite vitpeppar och muskotnöt
1 ägg
ströbröd och lite smör
alternativt vispgrädde
Koka ris och vatten ett tag, tillsätt mjölk. Låt sjuda tills gröten är färdig. Smaka av med salt. Koka morötterna och mosa. Blanda morotsmoset med gröten. Smaka av med sirap, vitpeppar, muskot och salt. Rör ner ägget. Häll blandningen i en ugnsform. Strö över lite ströbröd och eventuellt en klick smör alternativt häll över lite grädde. Grädda i 175 grader i ungefär en timme.
Publicerad i det smakar jul, finsk mat, jul, mamman, morot, morotslåda | Kommentarer (9) Skriv ut inläggChokladkalender – lucka 14
Klicka på bilden för att öppna lucka 14
Chokladkalender – lucka 13
Klicka på bilden för att öppna lucka 13
Chokladkalender – lucka 12
Klicka på bilden för att öppna lucka 12
Chokladkalender – lucka 11
Klicka på bilden för att öppna lucka 11
Chokladkalender – lucka 10
Klicka på bilden för att öppna lucka 10
Två söta potatisar i en gryta
När jag sommarjobbade i frukt- och grönsaksavdelningen, i en mataffär i Finland för några år sedan, var det en dam som frågade efter sötpotatis. Jag kunde för mitt liv inte förstå vad hon pratade om. En söt potatis? Nuförtiden äter vi sötpotatis ibland, allra godast är den ugnsrostad. Men söt, det är den. Fast det är klart, är det en söt potatis så är det.
Sötpotatisgryta
2 st sötpotatisar
2 morötter
1 gul lök
vitlök
0,5 röd chili
1 burk koksmjölk
spiskummin
grön currypasta
2-3 msk saft från citron
salt, peppar
Fräs grovhackad lök, vitlök, tärnad sötpotatis och morot samt finhackad chili i lite olja. Häll över en burk kokosmjölk och lite salt, låt puttra tills sötpotatisen är mjuk. Smaka av med salt, peppar, currypasta, spiskummin och pressad citron. Mixa med en stavmixer, men låt det fortfarande vara bitar kvar.
Servera med fisk (vänd i ägg och grahamsmjöl med salt och vitpeppar, stek i lite olja eller smör) eller stekt/grillad kyckling.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (4) Skriv ut inlägg