Om att bli lurad av en tortellinigratäng
Lager 1, lager 2 och lager 3
En tortellinigratäng
Idag jobbade jag tillsammans med en ny tjej. Hon berättade om alla knep hon tar till för att få hennes tvåochetthalvtåring att äta maten, fast han egentligen inte vill. Det var så roligt att jag ser fram emot att få prova själv, kanske på Carl när han är på trotshumör. Hursomhelst, det jag skulle komma till är att så här lätt kan man lura mig att äta fusktortellini. Fast jag sagt att jag aldrig mer ska äta färdigköpta, när det är så gott med hemgjorda. Lättlurad var ordet.
Tortellinigratäng
Gör en tomatsås med finhackad gul löl, krossade tomater, färsk eller torkad oregano, salt och peppar. Häll i botten på en ugnsform. Koka två paket färsk tortellini (exempelvis en med proscitto- och en med basilikafyllning) enligt anvisningar på paketet. Låt tortellinisarna rinna av och dem därefter i formen. Strö över riven (vanlig) ost och riven (ovanlig) parmesanost. Ställ in i ugnen i ungefär 10 minuter i 250 grader.
Happy New Year 2009
Det blev en fin nyårsafton. Någon gjorde vackra isbitar med lingon och blåbär i, försökte med vissa svårigheter balansera förrätten på höjden, vann årets sista biljardmatch, skrapade en trisslott utan vinst och hade tjusiga lockar i håret. Vid tolvslaget hade någon annan bäddat inne på toaletten med Abba sjungades Happy New Year och vatten rinnande ur kranen, allt för att gömma sig för smällarna. Men den senare var inte jag. Gott nytt år!
Tjusiga isbitar serveras på silverfat
Förrättstårtan med räkor och avokado pyntas med pepparrot
Något vinglig
Finfin slottsstek och svartvinbärsgelé
Yoghurtpannacotta med havtornssås
Årets sista matbild
Förrätten är en god räk- och avokadotårta. Receptet är Tina Nordströms och förrättstårtan räcker till 8-10 personer.
Räk- och avokadotårta med ishavsrom
Botten:
6 skivor vitt bröd
1 dl persilja
1 dl dill
75 g smält smör
Fyllning:
200 färska skalade räkor
1 st finhackad rödlök
2 st avokado
3½ gelatinblad
skal och saft från 1 citron
2½ dl creme fraiche
3 dl gräddfil
salt och vitpeppar
Pynt:
2 dl ishavsrom
1-2 msk färsk riven pepparrot
färsk dill
blandad sallad
olja, vinäger
salt och peppar
Detta kan förberadas dagen innan:
Mixa bröden (ej kanterna) tillsammans med persilja och dill och smält smör. Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbara kanter och tryck ut botten. Låt gelatinbladen ligga i blöt i 20 min eller tills de är helt mjuka. Lägg gelatinet i en kastrull och värm försiktigt, rör ner 1/2 dl creme fraiche och rör till gelatinet är löst. Låt svalna. Blanda räkor, finhackad lök och hackad avokado. Blanda i resten av creme fraichen och gräddfil. Riv citronen, häll i skal och saft. Smaksätt med salt och vitpeppar. Blanda ner en sked av räkröran i gelatinblandningen för temperaturutjämning. Häll därefter gelatinblandningen i räkröran och rör om. Häll fyllningen i formen, plasta väl och ställ in i kylen.
Serveringsdagen:
Ta bort kanterna på pajformen. Pynta tårtan med rom, pepparrot och dill. Blanda sallad med lite olja och vinäger och lägg på tallrikar. Skär tårtan i tårtbitar som ställs på höjden. Servera med en citronklyfta.
Pannacottareceptet är med inspiration från senaste Buffé, kolla in orginalet här (om det exempelvis är så att ni inte hittar havtorn i er frys).
Yoghurtpannacotta med havtornsås
2 kanelstänger
1½ dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 gelatinblad
3 dl yoghurt
(turkisk, grekisk eller liknande)
Stöt kanelstänger grovt i en mortel, blanda tillsammans med grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och koka i en minut. Ta kastrullen från värmen och låt dra i fem minuter. Sila av kanelen i en nätsil. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i fem minuter. Flytta gelatinbladen till en kastrull och låt smälta på svag värme tillsammans med en halv deciliter av grädden. Rör ner gelatinblandningen i resten av grädden. Blanda i yoghurt och häll upp i 6-8 glas och låt stå i kylen 4 timmar.
Vid servering häll upp havtornssås. Koka saft från havtorn tillsammans med lite vatten, socker. Red med maizena eller potatismjöl.
Publicerad i efterrätt, förrätt, kalas, nyårsafton, panna cotta, yoghurt | Kommentarer (15) Skriv ut inläggSista-minuten-tips till nyårsafton
Ser att många ramlar in här i jakt på nyårsmat. Några sista-miuten-tips ska väl gå att skaka fram här efter en snabb titt i receptarkivet.
Förrättstips
Bröd med stekta tomater och marinerad halloumi
Morotssoppa med smak av fetaost
Huvudrättstips
Lax med fänkålssås
Pastarullar med spenat och ricotta
Efterrättstips
Hallonsorbé och vaniljglass i en chokladform (snyggt och enkelt!)
Gino
Appropå sista minuten så har jag inga nyårsaftonsplaner. Sitter själv och letar efter bra recept i sista stund. Men jag har en förberett en förrätt, alltid något. En räk- och avokadotårta där tårtbiten serveras på höjden, snygg som bara den. Det är en favorit i repris sen en tidigare nyårsafton. Receptet är Tina Nordströms (Mat-Tina 1 eller 2?) och finns tillsammans med bild här.
En ännu inte färdig lax- och avokadotårta
Farväl Kransen!
Efter två och ett halvt år i storstaden har vi packat våra saker och flyttat till Uppsala. För att summera den här tiden så har jag funderat över vad jag kommer att sakna och vad jag inte kommer att sakna. Den senare listan blev längre och det känns bra att flytta till hemstaden igen.
Många hamnar på pickipicki efter att ha googlat ”lunch”, ”mat”, ”midsommarkransen”, ”tips” , ”muffinsfabriken” och så vidare i olika kombinationer. Som tack för den här tiden tänkte jag sammanfatta mina bästa mattips här i krokarna. Håll till godo vetja!
Libanon, Nioörtsvägen
(Har hetat Kransens kolgrill, vad det officiella namnet är idag är något oklart). Sen stället öppnade för något år sedan, har vi ätit här med jämna mellanrum. Det vore fel att inte säga att kvaliteten på maten varierar. Ibland är det förtrollande gott, andra gånger är det helt okej. Prisvärt är det alla gånger. Lunchbuffé på dagarna, då kan man äta så maten står upp ur öronen, för 69 kronor. För en middag får man lägga till en tia och då är det inte buffé, men man serveras ofta mat som räcker för två i alla fall. En del av charmen försvann visserligen med den libanisiska tanten, men, jag kommer utan att tvekan att sakna Libanon.
Thaikiosken, Främlingsvägen
Thaikiosken upptäckte vi alldeles försent. Det är lite synd, här får man god och mycket mat billigt. Vid närmare eftertanke så får man nog leta länge efter trevligare hämtmiddag än såhär.
Tre vänner, Midsommarparken
Det spelar ingen roll hur sent klockan är eller vilken veckodag det är. När man sneglar in genom Tre vänners fönster är det alltid fullt med folk. Trevligt ställe med lite finare pubmat.
Café Tellus, Vattenledningsvägen
Ett litet sagocafé. Håller bara öppet i samband med filmvisning på biografen eller andra aktiviteter. Hembakat och billigt fika. Det här är en riktigt skatt!
Muffinsfabriken, Nioörtsvägen
Jag har sagt det tidigare, 250 gram muffins från Muffinsfabriken kan göra vem som helst matt. Och jag lovar er, ingen orkar inte äta en hel muffins själv. Ett tag var pistagemuffinsen favoriten, sen seglade choklad- och kokosvarianten upp i topp. Har inte varit där sen i somras, men om jag inte minns fel så hade dom en trevlig saffransmuffins förra vintern.
PS. Det är lite synd att jag aldrig provade fiskrestaurangen på Svandammsvägen, eller Restaurang Landet vid Telefonplan. Men för er som undrar så har jag utan undantag bara hört positiva saker om dessa ställen.
Sista matbilden från Kransen
God jul och god julmat!
Här är kommer ett urval av vad som kommer att finnas på julbordet idag. Jag slog på stort och har lånat köttkvarnen från farmor och farfar för att göra kalvsylta enligt farmors recept. Visst är kvarnen riktigt tuff? Det återstår att se hur syltan smakar. Säkert inte lika god som farmors, men hon har å andra sidan övat i 60 år.
Farmors kalvsylta
1 kg rimmad fläsklägg
½ kg kalvbog (eller kalvlår, kalvrygg)
3 lagerblad
6-7 kryddpepparkorn
ungefär 1 msk salt
Dela fläsklägg och kalvbog i mindre bitar. Koka i en stor kastrull med vatten så att köttet täcks. Koka i 1-2 h eller tills det är klart. Mal bitarna och sila kokspadet. Låt det malda köttet koka upp tillsammans med kokspadet. Rör om och häll upp i formar. Låt stå kallt.
Snygg kvarn
Klara
Färdiga
Gå
~
Sen har jag äntligen gjort egen senap. Efter ett recept jag tummat på i ett helt år. Vad enkelt det var. Ett kalasbra sista-minuten-julklappstips!
Stark skånsk senap
½ dl brunt senapsfrö
½ dl gult senapsfrö
1½ dl vatten
1 msk vinäger
2 msk honung
1 tsk salt
½ dl rapsolja (ej oliv)
Koka upp senapsfrön och vatten i en kastrull, ta av från värmen och låt svälla några minuter. Mixa ordentligt med en matberedare eller stavmixer. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa lite till. Häll upp i små glasburkar och förvara kallt.
Receptet är från finaste sidan Livet på en gård
Stark skånsk senap
~
Mer julmat än så har jag inte bidragit med i år. Men, kameran och jag sneglade i kylskåpet hemma hos mamman och pappan. Där hittade vi både det ena och det andra. Bland annat rosolli (finsk rödbetssallad) som är snudd på det godaste på hela julbordet, morotslåda, inlagd sill och köttbullar. Recepten nedan är med andra ord mammans och pappans.
Rosolli
Rosolli (finsk rödbetssallad)
1,5 dl kokta rödbetor alt inlagda
1 dl kokta morötter
2 dl kokt potatis
1 st ättiksgurka
1 purjolök alt en halv riven gul lök
1 st äpple
Skär alla ingredienser till små tärningar, blanda samma allt och smaka av med peppar och salt. Bör helst göras någon dag innan den ska ätas.
Sås till rosolli
1 dl vispad grädde
en skvätt rödbetsspad
1 tsk socker
Blanda samman.
Inlagd sill
Mammas inlagda sill
Lag:
2 dl socker
½ dl ättikssprit
1 ½ dl vatten
5 st kryddnejlikor
1½ tsk kryddpeppar
½ tsk vitpeppar
lagerblad
Inläggning:
1 burk inläggningssill
1 rödlök
Koka samman alla ingredienser och låt svalna. Varva sill och rödlök, häll över lagen. Låt stå kallt.
Kylskåpskalla men goda köttbullar
Pappans köttbullar
1 kg köttfärs
3 st julknäckebröd
1 st ägg
en skvätt mjölk
margarin att steka i
salt, svart- och vitpeppar efter behag
Stöt sönder knäckebrödet i en mortel och låt svälla i mjölken. Kläck i ett ägg och blanda. Knåda ner köttfärsen, smaka av med peppar och salt. Rulla ut till 70 till 75 köttbullar och stek.
God Jul & Gott Nytt År
önskas alla fina pickipickiläsare
från Tina
Publicerad i det smakar jul, farmor, finsk mat, jul, köttbullar, mamman, pappan, rödbetor, sill | Kommentarer (9)
Skriv ut inlägg
Chokladkalender – lucka 24
Klicka på bilden för att öppna lucka 24
Chokladkalender – lucka 23
Klicka på bilden för att öppna lucka 23
Granpynt, tacos och frozen cheesecake
I slutet på förra veckan var jag bjuden på granpyntarmiddag hemma hos Emilia och Mathias. Så himla trevligt. Tacos äter jag alldeles för sällan och de få gånger det blir av, så tänker jag varje gång att det här borde ätas oftare. Så även denna gång. Då ska jag komma ihåg att värma nachoschipsen i ugnen (med riven ost över), det var något nytt för mig. Inte heller ska jag glömma guacamole, som är farligt gott. Appropå farligt gott så åt vi (almost) frozen cheesecake till efterrätt. Som alltid i någon annans kök försöker jag memorera receptet, så om jag inte minns fel blev kakan till så här:
Frozen cheesecake
2 dl socker*
3 st ägg
200 g philadelphia
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
10 st digestivekex
Vispa socker och äggulor fluffigt. Rör ner färskost och vaniljsocker. Vispa grädden och rör ner i smeten. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner även detta. Mortla divestivekexen och bred ut det mesta i botten av en rund form med avtagbara kanter. Häll över cheesecakesmeten och pynta med resten av kexsmulorna. Ställ kakan i frysen i (helst) 8 timmar. Låt kakan stå en stund i rumsteperatur innan servering.
*) Halvvägs in i kakbaket kom E slutligen över receptet hon egentligen brukar använda. I det snarlika receptet var sockermängden 0,5 dl, så vill man minska lite på sockret kan göra det.
Ett lass god mat
Ett stycke tjusigt pynt
En bit maffig kaka