Krämig pasta med ädelost och kräftstjärtar

den 23 januari 2009, kl 08:25

Jag fick ett mail med två recept, från Karin. Det ena var kardemummaskorporna som jag bakade härom dagen, finfina skorpor som försvann i ett nafs. Det andra receptet lagade vi igår kväll, pasta med ädelost och kräftstjärtar. Mäktigt och gott. Fort gick det också, när pastan är klar, är maten klar. Ett fredags-middags-tips kanske? Tänk om det alltid vore så roligt att det bara ramlade in bra recept. Mer av den saken vetja! Mailadressen finns här till höger.

Karins pasta med ädelost och kräftstjärtar
Koka två portioner spagetti. Hacka under tiden en gul lök fint och skiva en vitlöksklyfta. Fräs löken i olja. Tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, smula ner ädelost (ungefär 125 gram) och smaka av med salt och peppar. Häll av pastan och vänd ner i såsen, tillsammans med en burk kräftstjärtar. Toppa med malen svartpeppar och servera direkt.

Det är för övrigt samma Karin som bjudit på kräftor förut här på pickipicki. Snudd på kräftskiva, kan man nästan säga.

picki_img_1499
Ett stort lass
picki_img_1504
Ett litet lass

Skriv ut inlägg

Tusen morötter i min mat

den 21 januari 2009, kl 23:12

picki_img_1476

Idag har jag skalat, lagat och ätit så många morötter att jag nästan tappat räkningen. Morotssoppan med fetaost, pannkakor med morötter i och så en morotskaka ovanpå allt. Jag är den sista att bli förvånad om jag vaknar orange imorgon.

Pannkaksreceptet är med inspiration från fina, smarta och roliga boken Barnens bästa pannkakor, av Anne-Marie Hovstadius och Anna Lind Lewin. Jag ska berätta mer om den boken en annan dag, men tjuvbjuder på receptet redan nu. Det är egentligen ett plättrecept som jag har ökat på lite för att få många pannkakor, och det blev verkligen hur många pannkakor som helst.

Morotspannkakor
3 ägg
4,5 dl vetemjöl
9 dl mjölk
1,5 tsk salt
3 msk smält smör
3 finrivna morötter

Vispa mjöl och mjölk. Vispa ner äggen och resten av ingredienserna. Låt smeten svälla en stund. Stek pannkakorna och servera som matpannkakor med lite rökt lax eller köttfärs och en klick gräddfil. Eller lika gärna som efterrättspannkakor med en sked sylt.

Skriv ut inlägg

Ska det firas så ska det

den 19 januari 2009, kl 08:16

picki_img_1410

Carl fyllde år i fredags och vi har firat i dagarna tre! I fredags syndade jag och åt årets första semla (förlåt alla som tar illa vid sig). I lördags bakade Carl sin kalasgoda Sachertårta (samma som för ett år sedan) och jag bakade Karins kardemummaskorpor. Sen har vi fikat, fikat, fikat och idag känns det ganska bra att det är måndag igen.

Karins kardemummaskorpor
100 g rumsvarmt smör
1-1,5 dl socker        
1 ägg
1 dl mjölk   
1 msk bakpulver
5 dl vetemjöl
0,5-1 tsk stött kardemumma 
 
Blanda alla ingredienser. Kavla ut smeten (en halvcentimeter tjock) och ta ut små kakor med exempelvis en äggkopp. Alternativt klicka ut små kakor och platta till. Grädda på bakplåt i 225 grader tills skorporna får fin färg, passa noga. Sänk värmen till 50 grader och låt skorporna stå tills de torkat. Vill man kan man vrida av värmen och låta ugnsluckan stå lite på glänt. 

picki_img_1447
Sahertårtan
picki_img_1458
Farfar gillar Karins skorpor

Skriv ut inlägg

Smulpaj med röda vinbär och vaniljglass

den 16 januari 2009, kl 22:23

picki_img_1373

Jag hade finbesök i veckan. Av hon som ohämmat älskar röda vinbär. För att fira att hon var här gjorde vi smulpaj med just röda vinbär. Det har jag aldrig ätit förut, men kommer garanterat att äta igen.

Smulpaj med röda vinbär
Häll frysta röda vinbär i en lite ugnsform. Blanda havregryn, vetemjöl, smör och socker till valfritt söta smulor. Strö smulorna över bären. Grädda i 225 grader tills smultäcket får lite färg. Serveras med vaniljglass (ett måste).

picki_img_1356
Klara
picki_img_1367
Färdiga
picki_img_1369

Skriv ut inlägg

Det flyger stompa i luften

den 14 januari 2009, kl 21:27

picki_img_1380

Stompa är lätt som en plätt att göra och flyger som pannkaka i luften. Funkar fint som tillbehör till soppan, när man inte har ägg och mjölk i kylskåpet. Dessutom kan man inte äta torsdagspannkaka på en onsdag. Men onsdagssoppa och stompa, det går kalasbra.

Stompa
4 dl rågsikt eller vetemjöl
0,5-1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
ev 1 tsk brödkryddor
1,5 dl filmjölk
0,25 dl sirap

Blanda torra ingredienser först och därefter alla ingredienser. Kavla ut tunna och runda bröd (med en knäckebrödkavel, eller pricka bröden med en gaffel efteråt). Stek bröden på bägge sidor i en torr stekpanna tills de får fin färg. Serveras med detsamma.

picki_img_1391
Soppa och onsdagsstompa

Skriv ut inlägg

Premiärfika i ett rött kök

den 11 januari 2009, kl 17:10

picki_img_1308

Sent igår kväll premiärfikade vi i det nya köket.  Carl plockade fram några saftflaskor som vi gjorde förra sommaren. Svartvinbärssaft och hallon- och rabarbersaft. Josef kunde inte  riktigt förstå varför vi gjort så mycket saft när vi knappt dricker saft själva. En inte så dum fråga. Men nu finns det i vilket fall saft så att de räcker till många inflyttningsfika och saftkalas, kom och hälsa på vetja!

För övrigt är köket rött. Jag gillar rött, det är nog snudd på min favoritfärg. Visst måste det betyda något bra? Jag tror det betyder att maten kommer att bli alldeles särskilt god här.

Skriv ut inlägg

Nästan en gulaschsoppa, men inte som i fjällen

den 9 januari 2009, kl 08:24

picki_img_1278

Första gången jag åt gulasch var i en fjällstuga efter mitt livs första dag på slalomskidor. Carl skulle lära mig åka slalom och efter en tur ner för barnbacken ansåg han att jag fått lära mig det som behövdes. Sen åkte vi högst upp på toppen. Efter en hel del störtlopp, störtdykningar, blod och tårar var gulaschsoppan i fjällstugan det godaste jag någonsin ätit. Möjligtvis kan känslan av att jag fortfarande var i livet ha bidragit lite till matupplevelsen, men jag tänker på den än idag. Häromdagen försökte jag göra egen gulasch lite på frihand. Den blev mer åt grytahållet än soppa och garanterat godare än den ser ut. Men inte riktigt som fjällstugans. Kanske var det skidbacken som saknades?

Gulasch
400 g nötkött, grytbitar eller liknande
400 g passerade tomater
(+ lite krossade tomater + vatten)
1 gul lök
2 paprikor
6-8 potatisar
kummin (ung ½ tsk)
paprikapulver (ung 1 msk)
salt, peppar

Stek köttet och löken i en kastrull. Häll över passerade tomater och kryddor. Låt koka en bra stund. Häll i potatisen som delats i mindre bitar, späd ev med mer passerade/krossade tomater eller vatten och låt småkoka tills potatisen är kokt. Lägg i paprikabitar strax innan soppan är klar. Smaka av salt och peppar.

Med reservationer för att jag inte riktigt minns exakta mängder som åkte ner i grytan och för att jag kanske glömt något. Hur gör man gulasch på riktigt riktigt, någon som vet?

Skriv ut inlägg

Hejdå julen!

den 5 januari 2009, kl 16:54

img_1270

För att säga hejdå till julen målade jag naglarna röda och bakade bröd på sista torkade fikonen. Det blev gott. Hejhej julen, vi ses om ett år igen!

Ett stycke fikonbröd
2 dl fiberhavregryn
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl hackade hasselnötter
125 hackade torkade fikon
4 dl yoghurt
½ dl honung

Blanda alla ingredienser. Häll i en smord avlång brödform. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i ungefär en timme. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen