Tortellini

den 18 augusti 2007, kl 18:50

Ikväll har vi gjort egen tortellini. Hemmagjord pasta går alltid hem. Om det vi gjorde får kallas för tortellini är dock något oklart. Tortellini är ringformad fylld pasta, våra såg nog mer ut som pastakuddar. Var tvungen att anlita Wikipedia för att se ifall jag kanske fick kalla min pasta för ravioli. Ravioli ska dock vara köttfärsstuvningsfyllda och serveras med tomatsås. Så nja, tomatsås åt vi till, visserligen, men ingen köttfärstuvning.

På Wikipedia fick jag även veta att tortellinins historia är mytomspunnen,
”Enligt en legend skall rätten ha skapats i Castelfranco Emilia. Lucrezia Borgia var på en resa och tog in på ett värdshus i en liten stad. Värden fångades av hennes skönhett och kunde inte låta bli att kika in i hennes rum genom nyckelhålet, men han kunde bara se hennes navel. Synen inspirerade honom att skapa tortellinin den natten.” Minsann.

Färsk pasta, 6 personer
500 g mjöl
5 ägg, inte kylskåpskalla (äggen kan bytas ut mot vatten)

Knåda till en smidig deg. Platta ut degen riktigt tunn, lättast med en pastamaskin, men med lite extra jobb så går det även vägen med en kavel. Låt degen torka lite grann, en halvtimme till timme. Skär ut i lämpligt stora fyrkanter (för små är svåra att pussla ihop). Lägg på fyllning i mitten, pensla kanterna med lite vatten, vik ihop och tryck igen kanterna på snyggast möjligt vis.

Fyllningsförslag (favoriterna hittills..)
Phliadelphia light /Pesto
Blåmögelost
Stark hårdost /Skinka
Stark hårdost /Kantareller stekta i lite smör och vitlök



Jag lovar, jag fick fler än två. Men när maten var färdigupplagd så blev jag så hungrig så kameran glömdes bort. Hoppsan.

Skriv ut inlägg

4 kommentarer till “Tortellini”

  1. Nässelblom & choklad kl 21:59, den 19 augusti 2007

    Vad fina de blev. Egengjord tortellini är verkligen gott, men det är en hel del jobb… Jag förstår att de gick åt i ett nafs!

  2. Louise kl 09:26, den 20 augusti 2007

    Så fräckt att göra egen pasta! Det får nog bli nästa helgs matprojekt, tror jag. Kantarellfyllning lät underbart.

    Annars är min favorit de färdiga färska raviolis med karljohansvamp (Rana). Det kan man nästan bjuda kungen på, med bra tomatsås till.

  3. Om att bli lurad av en tortellingigratäng | pickipicki kl 20:01, den 4 januari 2009

    [...] fusktortellini. Fast jag sagt att jag aldrig mer ska äta färdigköpta, när det är så gott med hemgjorda. Lättlurad var [...]

  4. Veckans matsedel at pickipicki kl 11:38, den 13 oktober 2009

    [...] och tabooleh Tor Morotssoppa med fetaost och timjan Fre Lax i het tomatsås med zucchinipasta Lör Göra egen pasta Filed under pickipicki | Skriv ut [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen