Tortellini
Ikväll har vi gjort egen tortellini. Hemmagjord pasta går alltid hem. Om det vi gjorde får kallas för tortellini är dock något oklart. Tortellini är ringformad fylld pasta, våra såg nog mer ut som pastakuddar. Var tvungen att anlita Wikipedia för att se ifall jag kanske fick kalla min pasta för ravioli. Ravioli ska dock vara köttfärsstuvningsfyllda och serveras med tomatsås. Så nja, tomatsås åt vi till, visserligen, men ingen köttfärstuvning.
På Wikipedia fick jag även veta att tortellinins historia är mytomspunnen,
”Enligt en legend skall rätten ha skapats i Castelfranco Emilia. Lucrezia Borgia var på en resa och tog in på ett värdshus i en liten stad. Värden fångades av hennes skönhett och kunde inte låta bli att kika in i hennes rum genom nyckelhålet, men han kunde bara se hennes navel. Synen inspirerade honom att skapa tortellinin den natten.” Minsann.
Färsk pasta, 6 personer
500 g mjöl
5 ägg, inte kylskåpskalla (äggen kan bytas ut mot vatten)
Knåda till en smidig deg. Platta ut degen riktigt tunn, lättast med en pastamaskin, men med lite extra jobb så går det även vägen med en kavel. Låt degen torka lite grann, en halvtimme till timme. Skär ut i lämpligt stora fyrkanter (för små är svåra att pussla ihop). Lägg på fyllning i mitten, pensla kanterna med lite vatten, vik ihop och tryck igen kanterna på snyggast möjligt vis.
Fyllningsförslag (favoriterna hittills..)
Phliadelphia light /Pesto
Blåmögelost
Stark hårdost /Skinka
Stark hårdost /Kantareller stekta i lite smör och vitlök
Jag lovar, jag fick fler än två. Men när maten var färdigupplagd så blev jag så hungrig så kameran glömdes bort. Hoppsan.
Publicerad i färsk pasta, pasta, tortellini | Kommentarer (4) Skriv ut inlägg4 kommentarer till “Tortellini”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vad fina de blev. Egengjord tortellini är verkligen gott, men det är en hel del jobb… Jag förstår att de gick åt i ett nafs!
Så fräckt att göra egen pasta! Det får nog bli nästa helgs matprojekt, tror jag. Kantarellfyllning lät underbart.
Annars är min favorit de färdiga färska raviolis med karljohansvamp (Rana). Det kan man nästan bjuda kungen på, med bra tomatsås till.
[...] fusktortellini. Fast jag sagt att jag aldrig mer ska äta färdigköpta, när det är så gott med hemgjorda. Lättlurad var [...]
[...] och tabooleh Tor Morotssoppa med fetaost och timjan Fre Lax i het tomatsås med zucchinipasta Lör Göra egen pasta Filed under pickipicki | Skriv ut [...]