Chokladkalender – lucka 3
Klicka på bilden för att öppna lucka 3
Chokladkalender – lucka 2
Klicka på bilden för att öppna lucka 2
Chokladkalender – lucka 1
Klicka på bilden för att öppna lucka 1
Matminnen från ett augustibröllop
Jag bläddrade igenom fotografier från i somras (appropå sommarlängtan) och hittade matbilder som jag glömt att dela med mig av. Bilder från ett påkostat bröllop som var som hämtat ur en sagobok. Och maten med dom tjusiga namnen, var lika god som den ser ut. Jag tror för övrigt att jag var den enda på bröllopet som varken träffat bruden eller brudgummen före de sa ja i kyrkan. Men det gjorde ingenting, för det är något alldeles speciellt med bröllop ändå.
Kräftröra och carpaccio på gravad lax med mangocitrusdressing
Oxfilé med pepparingefärsskorpa, pumpa-
terrin och lorettepotatis
Vaniljparafaithjärta, mangosorbé, marinerade bär och sås
Klara
Färdiga
Gå
Hotellfrukost morgonen därpå
PS. Hej alla fina vänner som går i giftastankar. Det behöver verkligen inte vara så här flådigt, men glöm inte att bjuda mig. DS.
Publicerad i bjuden på mat, bröllop, påkostat, tårta | Kommentarer (4) Skriv ut inläggSoppa med starka kikärtor
Idag är det soppa och pannkaka, för att det är torsdag. Eller är det möjligen så att det är torsdag idag för att det är soppa och pannkaka? Det är frågan. Jag vet dock att den här soppan är riktigt god, för den åt vi till middag igår. Torsdagssoppa på en onsdag helt enkelt, fast utan pannkaka.
Potatis- och löksoppa
med starka kikärtor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
8-10 potatisar
1 palsternacka
1 morot
(1/3 zucchini)
8-10 dl vatten
1 buljongtärning
1 burk kikärtor
paprikapulver
spiskummin
chili
Hacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i lite olja. Tärna potatis, morot och palsternacka och fräs tillsammans med löken. Häll över vatten så att grönsakerna täcks. Låt koka tillsammans med en buljongtärning. Smaka av med salt och peppar. Mixa med en stavmixer, men lämna lite bitar kvar. Stek kikärtor i lite olja i en het stekpanna, krydda med chili, paprikapulver och spiskummin så att kikärtorna får rejält med smak.
Servera soppan med kikärtorna.
Vad blir det för mat?
Har ni lagt märke till hjärtat här uppe till höger? Jag fick användning för den funktionen snabbare än vad jag tänkt mig. Insnöade och hänvisade till vår lilla nära affär igår kväll låg det nära till hands att äta något vi alltid äter. Men. Nej. Helst. Inte. Fast hjälp, vad blir det för mat i så fall?
Men så slog det mig, hjärtat! Medelhavspajen! Klart att det är den vi ska äta! Och det gjorde vi. Hurra för hjärtat! Hurra för medelhavspajen!
Publicerad i paj, pickipicki, pickipicki-pärmen | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggNovember, snöstorm och sommarlängtan
Imorse tog det 2 timmar mellan Uppsala och Stockholm, dörr till dörr. Lite drygt dubbelt upp mot normalt. På den tiden hinner man fundera ut hela veckans matsedel både framlänges och baklänges, alltid något. Nu bakar jag äppelscones och har bestämt mig för att jag inte tänker gå utanför dörren något mer idag.
Äppelscones, 2 stora
2 små äpplen
2 dryga msk creme fraiche
(eller tjock yoghurt)
1 dl grahamsmjöl
1,5-2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skala äpplena och riv lite drygt ett äpple, dela resten i små bitar. Blanda alla ingredienser. Forma två stora bröd och skär ett kryss i bröden. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.
PS. Kära Tone, jag vet att jag önskat mig snö i flera veckor, jag vet. Men det var inte så här jag menade, och storm, det sa vi väl ingenting om? Snälla ta tillbaka stormen, det här snökaoset ger mig så mycket sommarlängtan att jag nästan skäms. DS
Yytteri, juli 2008
Ylöjärvi, juli 2008
En generalrepetition av adventsfikat
Igår kväll smygstartade vi adventsfikat, lite drygt en vecka för tidigt. Jag bakade saffransskorpor (som Eva tipsade om i mitt skorpinlägg, tusen tack!) och små chokladmuffins som vi pyntade med julsmak. Emilia och Mathias kom med kalasgoda pepparkakstryfflar. Det känns bra att det här bara var början på glöggkvällar och adventsfika, jag längtar redan efter mera. Här har ni tre säkra kort att bjuda på till glöggen.
Pepparkakstryfflar
1 dl vispgrädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk blockchoklad
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk malen nejlika
0,5 tsk ingefära
Koka upp grädde och florsocker i en kastrull. Tillsätt smör och grovhackad choklad. Låt smälta på svag värme. Rör ner kryddor och låt svalna och därefter stelna litegrann i kylskåp. Rulla tryfflar (ungefär 20 stycken) och pudra över kakao. Förvara tryfflarna i kylskåp.
Saffranskorpor
120 g sötmandel
1 g saffran
2 ägg
2 dl socker
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g grovhackad mörk choklad
äggvita till pensling
Grovhacka mandlarna. Stöt saffran tillsammans med lite av sockret. Blanda saffran, mandel, ägg socker och salt. Tillsätt hälften av mjölet, bakpulver och choklad. Blanda i resten av mjölet lite i taget. (Jag tillsatte 1-2 msk mjölk för att få ihop smeten). Rulla ut till två längder och pensla med äggvita. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter i 175 grader. Skär skorporna i ungefär 40 st sneda bitar (tänk biscotti) och torka dom i 100 grader i 50-60 minuter.
Receptet är från Alltommat.se
Chokladmuffins pyntade med julsmak
Gör chokladmuffins och låt de svalna. Toppa med julsmak genom att blanda till och pynta med glasyr av philadelphiaost, florsocker, kardemumma och kanel.