En generalrepetition av adventsfikat

den 21 november 2008, kl 15:37

Igår kväll smygstartade vi adventsfikat, lite drygt en vecka för tidigt. Jag bakade saffransskorpor (som Eva tipsade om i mitt skorpinlägg, tusen tack!) och små chokladmuffins som vi pyntade med julsmak. Emilia och Mathias kom med kalasgoda pepparkakstryfflar. Det känns bra att det här bara var början på glöggkvällar och adventsfika, jag längtar redan efter mera. Här har ni tre säkra kort att bjuda på till glöggen.

Pepparkakstryfflar
1 dl vispgrädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk blockchoklad
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk malen nejlika
0,5 tsk ingefära

Koka upp grädde och florsocker i en kastrull. Tillsätt smör och grovhackad choklad. Låt smälta på svag värme. Rör ner kryddor och låt svalna och därefter stelna litegrann i kylskåp. Rulla tryfflar (ungefär 20 stycken) och pudra över kakao. Förvara tryfflarna i kylskåp.

Saffranskorpor
120 g sötmandel
1 g saffran
2 ägg
2 dl socker
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g grovhackad mörk choklad
äggvita till pensling

Grovhacka mandlarna. Stöt saffran tillsammans med lite av sockret. Blanda saffran, mandel, ägg socker och salt. Tillsätt hälften av mjölet, bakpulver och choklad. Blanda i resten av mjölet lite i taget. (Jag tillsatte 1-2 msk mjölk för att få ihop smeten). Rulla ut till två längder och pensla med äggvita. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter i 175 grader. Skär skorporna i ungefär 40 st sneda bitar (tänk biscotti) och torka dom i 100 grader i 50-60 minuter.
Receptet är från Alltommat.se

Chokladmuffins pyntade med julsmak
Gör chokladmuffins och låt de svalna. Toppa med julsmak genom att blanda till och pynta med glasyr av philadelphiaost, florsocker, kardemumma och kanel.

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “En generalrepetition av adventsfikat”

  1. Ayla kl 16:30, den 21 november 2008

    De där saffransskorporna får jag nog testa att göra nästa helg! Så mysigt det ser ut med adventsfika! längtar redan tills jag får ställa mig i köket och baka lite :)

    missa inte min adventskalender som startar den 1 dec. fylld med härliga matluckor fram till jul!

  2. KarinW kl 17:06, den 21 november 2008

    Vi pratade saffranskorpor på jobbet idag så jag kanske knycker ditt recept och provar!
    Ha en skön helg Tina

  3. Sanna kl 17:16, den 21 november 2008

    Oj bara goda saker. Inte dåligt! Jag blir så sjukt sugen men jag måste ta det lugnt med söta grejer :) Ha en fin helg!

  4. Johanna kl 11:40, den 22 november 2008

    Efter att ha fått den stora äran att pröva alla tre godsakerna kan jag bara konstatera att allt var otroligt gott! Jag fastnade speciellt för skorporna, men Robin hävdar bestämt att alla tre var lika goda och omöjliga att rangordna. Hoppas ni är ute på vacker vinterpromenad. Det är som att naturen visste att vi tjuvstartade med julen och fixade lite passande väder till :) Tack för igår!

  5. Karin kl 16:24, den 22 november 2008

    Åh, så tråkigt att jag inte kunde komma och smaka:o( Ser såå gott ut! Men du skriver att det blir fler adventsfika, vill vara med då! :o)

  6. anna kl 20:51, den 22 november 2008

    jag vill också va med!

  7. tina kl 21:19, den 22 november 2008

    Ja, saffranskorporna(kakorna!) var goda, prova dom vetja!

    Johanna, C och jag kom ut på en vinter(kamera)promenad idag. Det knarrade under skorna och var kallt och vackert. Jag har läst på om ljuspromenaden, det är faktiskt en slinga, 4,5 km, nu har vi bara en vecka på oss!

    Klart det blir mer glöggfika, alla är välkomna, såklart!

  8. Lumumma kl 12:01, den 24 november 2008

    Du frestar! Och lär fortsätta göra det i chokladkalendern! :P

  9. tina kl 12:10, den 24 november 2008

    Förlåt!

  10. En sömnig tös | Ett lingon kl 16:34, den 14 februari 2009

    [...] Mikaela som rostat pepparkaksnötter. Linnea som gjort julmarmelad. Och Tina som haft generalrepetition av adventsfikat. [...]

  11. Julstök – DarkSideDesign kl 12:40, den 2 december 2011

    [...] saker Saltlakritstryffel hos Söta saker Vitchokladtryffel med lingon och kanel hos Pickipicki Pepparkakstryffel hos Pickipicki Och mycket mer finns det på [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen