Nästan glass
När jag berättade om banan- med chokladglassen för en klasskamrat så berättade hon i sin tur om en hallon- och bananglass hon brukar göra. Provade igår kväll och glassen får med beröm godkänt.
Hallon- och bananglass
1 banan
frysta hallon
Skala bananen och dela i små bitar, in i frysen tills bitarna är genomfrusna, en timme eller två. Mixa bananbitarna tillsammans med ungefär lika mycket frysta hallon till glasskonsistens. Servera direkt medan nästan-glassen fortfarande är riktigt kall.
Det tog en stund vid mixern för att få till det hela, nästa gång ska jag prova med att mixa bananen först, jag tror bestämt att klasskamraten sa att hon gjorde så, det kanske är lättare? God var den i vilket fall, det blir nog glass fler kvällar i vår soffa.
Tack förresten för alla fina kommentarer om pappan. Igår var han helt feberfri och fick prova flytande kost, däribland bland annat glass. Det går åt rätt håll för första gången på länge, obeskrivligt skönt.
Publicerad i banan, efterrätt, glass, hallon | Kommentarer (3) Skriv ut inläggÖnskekost
I våras tillbringade jag en månad på sjukhus, på en stol bredvid pappans sjuksäng. Han fick varken äta eller dricka utan fick dropp och sondmat. Ironiskt nog delade han rum med en farbror som fick äta, men inte ville. För att farbrorn trots allt skulle äta åtminstone något så fick han vad sjukhuset kallar önskekost. En lång lista på all tänkbar alldeles särskilt god mat där man väljer precis vad man vill och så lagas det iordning.
När pappan fick komma hem i början av sommaren och ville äta men inte kunde, för att maten inte fick plats i magen, så införds begreppet önskekost även hemma.
Trots önskekost så blev magen sämre, han gick ner drygt tjugo kilo i vikt.
Imorse opererades han och när jag kom upp på sjukhuset ikväll så låg han i sängen och funderade över vad han skulle önska sig för mat när han kommer hem. Och så sa han att han kände sig hungrig. Det var dom finaste orden jag hört på länge.
För egen del har maten haft lite lägre prioritet den senaste tiden. Mycket yoghurt och många mandariner blir det. Ikväll letar jag bland favoritsidorna och gör en egen lista med önskekost som jag ska unna mig själv när livet blir vardag igen.
Önskekost
Gulaschsoppa
Kantarellpizza med färsk spenat
Vegetariska favoriten
Pitabröd med fyllning av alla dess slag
Indisk kycklinggryta och hembakat naanbröd
Banankaka
Fantasifulla kex
Surdegsbröd
Citron- och vallmofrökaka
Chokladfluff
Kanelbullens dag
Igår kväll bjöds jag på kanelbullefika till Niklas Mat. Blev sugen på att laga ungsbakad lax med quinoa i helgen och så fick jag lära mig att kanelbullens dag funnits sen 1999. Särskilda dagar för det ena och det andra gillar jag egentligen inte, men vem säger nej till en nybakad kanelbulle?
Publicerad i bakat, kanelbulle | Kommentarer (3) Skriv ut inläggTraditioner är till för att hållas
När farmor och farfar var barnvakt åt mig och min syster när vi var små bjöds vi alltid på pickipicki när det var barnprogram framför teven. Skalade äpplen som delats i mindre bitar och som åts med tandpetare.
Dom senaste åren har jag infört pickipicki hemma hos oss. Pickipicki är det allra bästa mellanmålet och ett bra substitut för kvällssnask när man är sugen men egentligen inte vill snaska.
Pickipicki
1 äpple, allra helst ett svenskt
1 tandpetare
(kanel och kardemumma)
Skala äpplet om du vill, själv brukar jag låta bli. Dela äpplet i mindre bitar och lägg bitarna förslagsvis i favoritmuggen. Nu när jag gör pickipicki själv brukar jag pudra över kanel och stött kardemumma. Pickipicki kan bara ätas med tandpetare.
Publicerad i äpple, farfar, pickipicki, tradition | Kommentarer (18) Skriv ut inläggSpenatrisotto med soltorkade tomater
Spenatrisotto med soltorkade tomater, 2 portioner
2 portioner avorioris
4-5 dl grönsaksbuljong
två rejäla nävar färsk bladspenat, eller styckfryst
soltorkade tomater
saft från en halv lime
svartpeppar
rostade solroskärnor
eventuellt någon bonus till; fetaost, en bit lax eller kyckling
Låt riset fräsa i ungefär 1 dl grönsaksbuljong en stund. Tillsätt limesaft och resten av buljongen. Låt koka i 20-25 minuter, med några minuter kvar tillsätt soltorkade tomater och spenat. Smaka sedan av med svartpeppar. Strö över rostade solroskärnor.
Jag kan tänka mig att smulad fetaost över hade varit riktigt gott. Eller varför inte en bit lax eller kyckling till? Men, den går att äta som den är. Jag säger det igen, risotto är fantastiskt.
Limesaft är en smaksak. En del gillar risotto med vin och mycket ost, det är säkert inte så dumt det heller. Jag gillar dock när den känns fräsch och inte så tung.