Rödvinbärsdessert

den 16 februari 2008, kl 20:02

Jag beställde efterrätt av Carl igår kväll. Den skulle inkludera röda vinbär och jag serverades det här;

Rödvinbärsdessert, 2 port
1 dl röda vinbär
1 dl kesella
½ tsk vaniljsocker
1 äggvita
2 msk socker
vinbärsklasar till garnering

Mixa vinbären och blanda med kesella och vaniljsocker. Vispa äggvitan till hårt skum, tillsätt socker och vispa lite till. Blanda försiktigt vinbärsblandning med äggblandning. Fördela i portionsglas och låt stå i kylen ungefär en timme. Garnera med vinbärsklase.

Jag tror mig veta att receptet kommer från Arlas hemsida.
Det var så gott att Carl gjorde ordning en omgång till när den första var uppäten, hoppsan! Om man låter den stå i frysen en timme eller två, blir det glass då tro? Jag tror det blir en god glass i så fall.

small_img_5060.jpg

Skriv ut inlägg

Falafel

den 15 februari 2008, kl 21:27

Ikväll har vi gjort falafel som jag längtat efter så länge. Eva inspirerade mig med sitt falafelrecept, jag gjorde nästan alldeles precis som Eva, jag gjorde såhär:

Falafel, 25 stycken
2 burkar kikärtor
1 ägg
2-3 msk maizenamjöl
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 citron
1 msk spiskummin
salt
hackad persilja
sesamfrön att rulla falaflarna i

Skölj kikärtorna i vatten. Mixa kikärtorna och rör ner pressad vitlök, ägg, mjöl och olja. Smaka av med pressad citron, persilja, spiskummin och salt. Rulla falafelbollar (tillsätt mer mjöl om det behövs) och rulla dem i sesamfrön. Stek i olja.

Och det blev så himla gott. Smart med sesamfrön, både gott och fint! Såhär kommer jag göra falafel nästa gång också. Ni med, eller hur?

small_20080215_pickipicki_falafel_10.jpg

small_20080215_pickipicki_falafel_13.jpg

Skriv ut inlägg

Mat för hjärta och mage

den 14 februari 2008, kl 20:23

På en alla hjärtans dag, vad passar inte bättre än mat för alla hjärtan. Mitt, ditt och någon annans. Vid vårat middagsbord serverades morotssoppa med ingefärsyoghurt och pannkaka med havregryn i smeten och lingonsylt till. Gott både för hjärtat och magen.

Appropå havregryn så är de hjärtvänliga om något, då de bidrar till att sänka den kolesterolhalten som ska hållas låg. Medan eftermiddagspromenaden i det strålande solskenet hjälper till att höja den kolesterolhalten vi vill höja. Är det inte bra så säg?

Morotssoppa med ingefärsyoghurt
500 gram morötter
2 potatisar
1 gul lök
½ pkt saffran
1 liter grönsaksbuljong
saft från en apelsin
salt, peppar
hackad persilja

Ingefärsyoghurt;
1 dl matyoghurt
1 tsk riven färsk ingefära

Hacka löken och skalade morötter. Fräs i lite olivolja en liten stund. Tillsätt potatis delad i mindre bitar och saffran, låt fräsa några minuter. Tillsätt buljong och låt koka under lock i 15 minuter. Mixa soppan slät, tillsätt juice från apelsin och smaka av med salt och peppar. Servera med hackadpersilja och ingefärsyoghurt.

Pannkakorna med havregryn och lingonhjärta till efterrätt.

small_20080214_pickipicki_alla_hjartans_dag_16.jpg

Soppareceptet är från ICA’s Buffétidning nr 11, 2005.

Det finns självklart vissa hjärtans dagar och andra dagar som är särskilt viktiga, alltid. Precis som det alltid är viktigt att äta mat som är snäll mot hjärtat, och magen.

Skriv ut inlägg

Naanbröd

den 11 februari 2008, kl 21:40

Sen i somras har jag tänkt baka indiskt naanbröd. När det ikväll äntligen skulle bli av, så hittade vi inte receptet som jag klippt ut och sparat, vilken besvikelse. Iställt blev det en naanbrödsvariant från Coops hemsida. För att det gick så enkelt och så fort och för att det räddade situationen så fick fuskvarianten klart godkänt.

Snabbakade naanbröd
ungefär 7 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl vatten
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
1 msk olivolja
flingsalt

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda i vatten, yoghurt och ägg. Knåda snabbt ihop till en smidig deg. Dela degen i 6-8 bitar. Platta ut dem till ovala kakor, så tunt som möjligt. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter i 250 grader. Pensla de varma bröden med olja och strö över lite flingsalt. Godast att äta nygräddade.

web_20080211_pickipicki_naanbrod_gryta_11.jpg

Skriv ut inlägg

Afrikansk mat i Uppsala

den 10 februari 2008, kl 22:41

På en långpromenad i Uppsala för ett par veckor sedan hittade vi en oväntad restaurang på ett oväntat ställe. Igår kväll fick Johanna och Robin följa när vi bestämt oss för att undersöka saken närmare.
Messob som ligger på Sturegatan 4 a, visade sig servera mat från Etiopien och Eritrea. Ur menyn fick man välja 4 rätter som sedan serverades med Injera, ett tunnt pannkaksliknande syrligt bröd. Vi uppmanades att prova äta maten med brödet istället för med bestick. Lite knepigt men väldigt roligt.

Maten var god, alldeles särskilt gott var brödet och personalen var väldigt trevlig och hjälpsam. När vi nyfiket undrade över hur det goda brödet bakats så fick vi låna en fin bok att bläddra i, Laga kryddigt : etiopisk & eritreansk mat för svenska kök av Gennet Awalom. Servitören förklarade att brödbaket är en ”himla procedur” och det bekräftades av det långa receptet som sträckte sig över flera dagar. I boken läste vi oss även till att i det etiopiska och eritreanska höglandet har Injera samma viktiga roll i kosten som potatis och ris har i Sverige och att brödet serveras till varje måltid. Jag skulle med nöje byta ut några potatis- och rismåltider mot detta bröd.

En afrikansk upplevelse på en afrikansk pärla. Hit kommer vi komma tillbaka, garanterat. Har ni möjlighet så gör ett besök här.

web_20080209_afrika_10.jpg

web_20080209_afrika_06.jpg

Skriv ut inlägg

Blåbärssoppa med quinoa och äppelscones

den 6 februari 2008, kl 15:02

Att tentaplugga hemma är ett utmärkt tillfälle att experimentera med mellanmålsmaterial. Mellis är bra. I en gammal Buffétidning hittade jag ett recept på blåbärssoppa med quinoa som lät alldeles för roligt för att låta bli att prova.

Blåbärssoppa med quinoa, 2 port
4 dl frysta blåbär
juice av 4 pressade apelsiner
2 tsk honung
2 dl kokt quinoa (1 dl okokt)

Värm blåbär i en kastrull tillsammans med apelsinjuicen. Smaka av med honung (soppan blev vädligt söt, jag kan tänka mig att den är god utan honung). Servera soppan varm med 1 dl kokt quinoa.

Det smakade som ett mellanmål som skulle passa allra bäst efter en dag i skidbacken. Ge mig ett sportlov och lite snö tack, så kommer jag att äta det här igen.

20080206_pickipicki_blabarssoppa_med_qinoua_myntate_13.jpg

Till blåbärssoppan åt vi äppelscones. Scones är alltid gott. Jag tappade räkningen på hur mycket av vad som hamnade i smeten tillslut, men jag tror att det var ungefär såhär:

Äppelscones
1 dl grovt rågmjöl
1 dl fiberberikade havregryn
1-2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl yoghurt
1 dl mjölk
1 rivet äpple
2-3 dl dinkelsikt

Klicka ut 4 st bröd på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 180 grader i ungefär 20 minuter. De blev ännu godare när de fått svalna en stund.

20080206_pickipicki_blabarssoppa_med_qinoua_myntate_19.jpg

Vi experimenterar även med att göra ett mynta-ingefära-citron-te som vi båda ska tycka är gott. Vi är inte riktigt framme än. Tur att det är några tentaläsningsdagar kvar, återkommer när vi båda är nöjda.

Skriv ut inlägg

Grönt är skönt

den 5 februari 2008, kl 14:27

Broccolisoppa, 2 port
1 stort broccolihuvud, delat i mindre bitar
1 hackad gul lök
5 dl grönsaksbuljong
1 dl mjölk
salt, svartpeppar

Fräs broccoli och lök i lite olja. Tillsätt buljongen och koka tills broccolin är klar. Mixa soppan slät. Tillsätt mjölk och smaka av med salt och peppar.

Vi bakade tortillabröd till. Vanlig bröddeg som fick jäsa och sen kavlas ut till tunna stekpannestora bröd som fick stekas i torr stekpanna med lite mjöl i. Goda nybakta.

web_20080205_pickipicki_broccolisoppa_libabrod_7.jpg

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen