Hurra för Finland!

den 6 december 2008, kl 18:18

Idag hurrar vi för Finlands självständighetsdag! Vill man fira med lite finsk mat så föreslår jag morotslåda, karelska piroger och kanske lite gnisselost till efterrätt. Är man modig så varför inte titta in i saluhallen från Tammerfors och snegla på musta makkara? Jag hade tänkt fira med finska julstjärnor (joulun torttu) som mamman bakade. Men, hon packade alla stjärnor i en låda och for till skogen för att bada bastu. För så kan man också fira, minsann.

Mammans finska julstjärnor
frysta smördegsplattor
plommon(sylt)
1 uppvispat ägg

Koka katrinplommon tillsammans med lite vatten för att få plommonsylt till fyllningen. Kavla ut smördegsplattor och dela varje platta i tre kvadrater. Skär ett kryss i varje del, men lämna plats för fyllningen och skär inte hela vägen in i mitten. Lägg en klick plommonsylt i mitten och vik ändarna in över sylten. Tryck ihop lite så att stjärnan håller ihop. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ungefär 7-10 minuter, eller tills stjärnorna fått fin färg.


Klara, färdiga, gå

Skriv ut inlägg

8 kommentarer till “Hurra för Finland!”

  1. Rebecca kl 18:35, den 6 december 2008

    Hurra hurra hurra! Jag viftar med min högra fot (det är ungefär så mycket av mig som är finskt).

    Fortsatt trevlig helg!

  2. tina kl 21:47, den 6 december 2008

    :D

  3. molly kl 21:56, den 6 december 2008

    svar: jo, det är ju både billigt och användbart i matlagning :) bra ersättning till kyckling tycker jag:)
    du får ha det så bra. ta hand om dig!:)

  4. Lumumma kl 13:31, den 8 december 2008

    Hurra i efterskott! Vad gott det ser ut – och fint!

  5. Cia kl 11:22, den 17 december 2008

    Konstigt men jag gillar inte hemgjord plommonsylt. Däremot älskar jag julstjärnor… Jag brukade köpa den färdiga plommonsylten för julstjärnebak när jag fortfarande besökte Finland. Nu blir det tyvärr inga. :-(

  6. Säg hej till en orange matvecka! at pickipicki kl 13:35, den 25 oktober 2009

    [...] Fre Middag med finskt tema; Kanske morotslåda, kanske karelska prioger med äggsmör, kanske julstjärnor eller gnisselost till efterrätt, men garanterat ingen mustamakkara eller sima den här gången [...]

  7. En finsk (ätbar) kavalkad | pickipicki kl 14:09, den 6 december 2011

    [...] favoriter på picki Morotslåda Karelska piroger med äggsmör Vik en finsk julstjärna Vaddå gnisselost? Mormors rieska Publicerad i Finland, finsk mat | Inga kommentarer [...]

  8. Kvällstidningen i mig säger russinchocken! | pickipicki kl 18:52, den 20 december 2011

    [...] det här receptet som jag fick mailat till mig av mitt favoritplommon. Tack fina du, du är som en julstjärna och en pralin på en och samma [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen