Vi passar på att damma av en gammal goding

den 4 januari 2010, kl 11:38

Foto: Tina

Igår dammade vi av en gammal favorit och vispade ihop klappgröt. Finfint jullovsmellis som smakar mer barndomsminnen än det mesta.

Klappgröt
5 dl vatten
2 dl lingonsylt (eller lingonsaft)
1 dl mannagryn
2 tsk maizena

Koka upp vatten och lingonsylt, rör ner mannagrynen och låt koka några minuter under omrörning. Rör ut maizena i lite kallt vatten och rör ner. Låt koka ytterligare någon minut under omrörning. Ta kastrullen från spisplattan och vispa med elvisp i 5-10 minuter (jag vispade i åtta minuter!). Serveras lite ljummen tillsammans med kall mjölk.

Receptet är för fyra och ur fina boken Skogens skafferi.

Skriv ut inlägg

17 kommentarer till “Vi passar på att damma av en gammal goding”

  1. Helena Ljunggren kl 12:40, den 4 januari 2010

    Klappgröt är något som jag aldrig har provat men jag märker att det är något som det snart måste bli ändring på :)

    God fortsättning på det nya året!

  2. hannaH kl 14:01, den 4 januari 2010

    oh, det fick jag alltid hos min mormor när jag var liten, men kommer inte ihåg om jag gillade det eller ej, kanske får testa?

  3. Johanna kl 14:41, den 4 januari 2010

    Vilka snygga tavlor man skymtar i bakgrunden!

  4. tina kl 18:07, den 4 januari 2010

    Helena: Ja deklart du ska prova, klappgröt är speciellt på sitt alldeles egna vis. Gott nytt!

    Hanna: Absolut!

    Johanna: Vi ramade in några av farmors gamla Hemmets Veckotidning från 1960. ;-)

  5. Emmas Kök kl 20:59, den 4 januari 2010

    Detta har jag aldrig hört talas om men det låter ju inte helt fel.. Härlig färg ser den ut att ha också! :)

  6. tina kl 20:37, den 5 januari 2010

    Chockrosa! ;-)

  7. Jennie/Kalasgott kl 20:39, den 5 januari 2010

    Har aldrig testat klappgröt, men jag kan tänka mig att den är precis lika god som den ser ut! :)

  8. anna kl 23:34, den 5 januari 2010

    vill ha den rosa tavlan i allahjärtansdag present :)

  9. tina kl 09:05, den 6 januari 2010

    Jennie: Du får prova någon gång vetja!

    Anna: Haha, nej vet du vad!

  10. S kl 23:45, den 8 januari 2010

    Kanske är det dax att ge Klappgröt en ny chans. Har inte ätit det sen jag var liten och tvingades äta det hos min dagmamma…

  11. tina kl 11:05, den 9 januari 2010

    S: Ojdå, då kanske din klappgröt smakar barndomsminnen, men på fel vis! :-S

  12. Sju nyanser av rosa! at pickipicki kl 22:45, den 24 oktober 2010

    [...] Sön Biff a’a Lindström med rå(sa)stekt potatis, klappgröt till efterrätt Mån Pasta med rödbetspesto Tis Sallad (Lollo Rosso) med råmarinerade rödbetor och fetaost Ons [...]

  13. Anna kl 16:55, den 4 december 2010

    sv; måste faktiskt ta och provas! ;D

  14. Årskrönika 2010 | pickipicki kl 13:39, den 31 december 2010

    [...] från mitten av förra seklet. Och så dammade vi av ett gammalt favoritrecept, klappgröt. Jag tog min magisterexamen i nutrition, lite drygt två dygn senare stämplade jag in på [...]

  15. Ett rosa fototriss | pickipicki kl 09:52, den 2 oktober 2011

    [...] mat på pickipicki Rå(sa)stekt potatis En chockrosa rödbetspesto Klappgröt Rosa kanelbullar Brysselkex Rosa dammsugare Läsarnas bästa tips på rosa mat (se kommentarer) [...]

  16. Helena kl 21:38, den 18 oktober 2011

    Gjorde den äntligen ikväll. Dock visade det sig att vår lingonsylt var så pass lite sockrad att det krullade sig på tungan så det fick bli lite socker också. Dock blev den inte riktigt lika tokrosa som din…

  17. tina kl 07:09, den 19 oktober 2011

    Helena: Kan tänka att klappgröten skiljer mycket både i smak och färg utifrån sylt. För att inte tala om man testar man sylt/saft på andra bär.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen