Vi passar på att damma av en gammal goding
Igår dammade vi av en gammal favorit och vispade ihop klappgröt. Finfint jullovsmellis som smakar mer barndomsminnen än det mesta.
Klappgröt
5 dl vatten
2 dl lingonsylt (eller lingonsaft)
1 dl mannagryn
2 tsk maizena
Koka upp vatten och lingonsylt, rör ner mannagrynen och låt koka några minuter under omrörning. Rör ut maizena i lite kallt vatten och rör ner. Låt koka ytterligare någon minut under omrörning. Ta kastrullen från spisplattan och vispa med elvisp i 5-10 minuter (jag vispade i åtta minuter!). Serveras lite ljummen tillsammans med kall mjölk.
Receptet är för fyra och ur fina boken Skogens skafferi.
Publicerad i billig mat, hemma-lunch, husmorstrick, lingon, mellis | Kommentarer (17) Skriv ut inlägg17 kommentarer till “Vi passar på att damma av en gammal goding”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Klappgröt är något som jag aldrig har provat men jag märker att det är något som det snart måste bli ändring på :)
God fortsättning på det nya året!
oh, det fick jag alltid hos min mormor när jag var liten, men kommer inte ihåg om jag gillade det eller ej, kanske får testa?
Vilka snygga tavlor man skymtar i bakgrunden!
Helena: Ja deklart du ska prova, klappgröt är speciellt på sitt alldeles egna vis. Gott nytt!
Hanna: Absolut!
Johanna: Vi ramade in några av farmors gamla Hemmets Veckotidning från 1960. ;-)
Detta har jag aldrig hört talas om men det låter ju inte helt fel.. Härlig färg ser den ut att ha också! :)
Chockrosa! ;-)
Har aldrig testat klappgröt, men jag kan tänka mig att den är precis lika god som den ser ut! :)
vill ha den rosa tavlan i allahjärtansdag present :)
Jennie: Du får prova någon gång vetja!
Anna: Haha, nej vet du vad!
Kanske är det dax att ge Klappgröt en ny chans. Har inte ätit det sen jag var liten och tvingades äta det hos min dagmamma…
S: Ojdå, då kanske din klappgröt smakar barndomsminnen, men på fel vis! :-S
[...] Sön Biff a’a Lindström med rå(sa)stekt potatis, klappgröt till efterrätt Mån Pasta med rödbetspesto Tis Sallad (Lollo Rosso) med råmarinerade rödbetor och fetaost Ons [...]
sv; måste faktiskt ta och provas! ;D
[...] från mitten av förra seklet. Och så dammade vi av ett gammalt favoritrecept, klappgröt. Jag tog min magisterexamen i nutrition, lite drygt två dygn senare stämplade jag in på [...]
[...] mat på pickipicki Rå(sa)stekt potatis En chockrosa rödbetspesto Klappgröt Rosa kanelbullar Brysselkex Rosa dammsugare Läsarnas bästa tips på rosa mat (se kommentarer) [...]
Gjorde den äntligen ikväll. Dock visade det sig att vår lingonsylt var så pass lite sockrad att det krullade sig på tungan så det fick bli lite socker också. Dock blev den inte riktigt lika tokrosa som din…
Helena: Kan tänka att klappgröten skiljer mycket både i smak och färg utifrån sylt. För att inte tala om man testar man sylt/saft på andra bär.