Att mötas av ett dukat bord

den 8 augusti 2010, kl 22:26

Nu är ju inte jag någon hemmafru, men om jag hade varit en, så hade jag varit jordens sämsta hemmafru. Utan tvivel. Jag ogillar att diska, att städa är inte min starka sida, för att inte tala om tvättstugan som jag väldigt sällan besöker. Jag gillar endast en hushållssyssla, och det är matlagning. För att kompensera det jag inte gör i det här hushållet så lagar jag desto mer mat. Middagsmaten är mitt bord och ingen annans. Nu vill jag inte säga att det är någon uppoffring att laga mat sju dagar i veckan. Tvärtom, att laga mat är ju det roligaste jag vet. Jag har med andra ord gjort en oförskämt förmånlig deal. Till följd av att det alltid är jag som bjuder på ett dukat bord, så är det också en väldigt speciell känsla att kliva in genom dörren och mötas av indisk mat som puttrar på spisen. Och som doftar ljuvligt. Ett dukat bord och levande ljus. Så fint att det kanske till och med är värt att städa lite, för att få uppleva det här oftare. Det tål verkligen att tänkas på.

Jamies Chicken Tikka Masala
4 st kycklingfiléer
3 st rödlökar
en rejäl bit färsk ingefära
5 st vitlöksklyftor
2 st röd chili
1 msk gurkmeja
2 msk garam masala
2 tsk tikka masala currypasta
2 msk yoghurt
1 citron
en burk krossade tomater
en burk kokosmjölk
salt och peppar

Mixa skalad ingefära tillsammans med vitlöken och en chili (utan kärnor). 2 msk av denna röra läggs åt sidan och sparas till marinaden. Resten mixas tillsammans med 2 st rödlök. Blanda marinaden av 2 msk chili-och-vitlöksmix, samtliga torra kryddor, yoghurt, saft och rivet skal från citronen samt hälften av currypastan. Dela kycklingen i mindre bitar och låt den ligga i marinaden så länge som du har tålamod. Stek därefter kycklingen i en stekpanna. Fräs på medelvärme en skivad rödlök i en kastrull tillsammans med resten av currypastan samt chili-vitlöks-och-rödlöksmixen. När löken är mjuk, tillsätt krossade tomater och kokosmjölk. Låt puttra en stund och häll därefter såsen över den stekta kycklingen. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och pynta maten med en finhackad chilifrukt och en klick yoghurt. Receptet är beräknat för 4 personer.

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Att mötas av ett dukat bord”

  1. Anna kl 08:58, den 9 augusti 2010

    När jag är lat och inte orkar laga mat och känner för indiskt cyklar jag bort till Kokken & Karry som har indisk take-away men borde kanske försöka själv :-) Och detta recept verkar kanongott!

  2. Helena Ljunggren kl 09:19, den 9 augusti 2010

    Chicken tikken masala är nåt av det godaste jag vet ändå gör jag det bara typ en gång vartannat år. Hmm, skärpning :)

  3. Plommonet kl 10:03, den 9 augusti 2010

    Kommer det receptet från ”Jamie’s matrevolution”? Om den gör det, så försök planera in hans rogan josh också, den var helt fantastiskt god! (jag tror det var balsamvinägern som kickade igång den ordentligt. :))

  4. Hanna kl 11:36, den 9 augusti 2010

    Sen jag flyttade hit dar curryn ju ar nationalratten sa har det blivit ganska mycket indiskt ute, men jag har inte fastnat for nagot recept att provlaga sjalv, men detta verkar ju hur bra som helst! Jamie kan man lita pa! :)

  5. Viktkamp kl 11:46, den 9 augusti 2010

    kanske skulle testa detta receptet, har gjort tikka masala en gång och det blev inte gott.. men både jag och sambon älskar det

  6. Therese Ö kl 12:19, den 9 augusti 2010

    Jamie är den bästa, som Plommonet nämnde så är hela den kokboken kanoooooon!!

  7. tina kl 12:26, den 9 augusti 2010

    Anna: Indisk hämtmat runt hörnet låter inte så dumt det heller. Men det är lätt att laga själv, och doftar ljuvligt.

    Helena: Ja verkligen, varje år åtminstone! :-)

    Plommonet: Jag vet inte, men det är mycket möjligt. Jag tror C ramlade över Jamies recept på internet. Tack för tips!

    Hanna: Ja, Jamie är så bra! Och lyllos dig som har indiskt i varje gathörn!

    Viktkamp: Värt att göra ett nytt försök tycker jag. Både C och jag gillade det här receptet.

    Therese: Vi har en annan Jamie-kokbok, men inte denna. Man kanske skulle födelsedagsönska sig? Nu blir jag sugen.

  8. Marika kl 16:48, den 9 augusti 2010

    Detta recept har jag också provat, det blev vääldigt gott. Gjorde eget naanbröd till, vilket jag kan rekommendera. Det blir nog chicken tikki masala till middag snart, särskilt efter ditt inlägg!

  9. Linda kl 21:01, den 9 augusti 2010

    Åh vad gott det låter, detta recept skall jag spara och testa så fort jag slutar amma, låter lite stark för lillkillens mage

  10. Emmy kl 22:01, den 9 augusti 2010

    Precis som jag, har gjort samma deal här hemma. Men maken tycker att det är en bra deal, så jag är bara glad. Och mötas av en doft av indiskt skulle nästan tom få mig att ta en sväng med dammsugaren ;-)

  11. tina kl 09:19, den 10 augusti 2010

    Marika: Vi bakar också naanbröd ibland, fast en fuskvariant: http://www.pickipicki.se/2009/03/hej-och-valkommen-hem-till-mig-indien/ :-)

    Linda: :-) Det tycker jag. Fast maten är inte stark-stark (tack och lov för mig, som inte är jätteförtjst i just stark mat)

    Emmy: :-D

  12. Katten kl 11:53, den 10 augusti 2010

    tack!! den var mysig och det var kul att göra tårtan (tur det eftersom jag höll på med den så länge).

    kakbottnen är inte riiiiktigt som ”vanliga” prinsesstårtekakbottnar men annars gick det alldeles utmärkt både att koka sylt och vaniljkräm i kaffekokaren!

  13. Linda kl 13:29, den 10 augusti 2010

    Om du vill testa på att göra Macarons rekommenderar jag detta recept

    http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2010/07/macarons-grundrecept.html

    Har testa några olika macaronsrecept och brukar lyckas bäst när jag använder sockerlag, lite fler moment men det är värt besväret, så gott när det är klart :-)

  14. Camilla kl 20:53, den 10 augusti 2010

    Men mums! Det skall absolut testas i veckan hos oss. :)

  15. Loulas Kök kl 22:07, den 10 augusti 2010

    Brukar tycka att denna typ av maträtt är för stark och ensidig i smaken, men jag har bara ätit färdigvarianter. Vad tyckte du om det här receptet?

  16. charlotta kl 22:09, den 10 augusti 2010

    oj vad kul, just det här blev vi bjudna på i fredags hemma hos våra vänner! det är ju himla gott, måste jag säga. mm.

  17. tina kl 22:13, den 10 augusti 2010

    Katten: Och så fin den blev! :-D

    Linda: Tusen tack. Någon gång ska jag ta mig samman och prova, vem vet, kanske innan veckan är slut. :-)

    Camilla: Kul! Hoppas att den går hem hos er med!

    Loulas kök: Jag gillade den här maten. För stark var den inte, i alla fall inte för mig (och jag är inte den som är svag för stark mat, tvärtom). Däremot smakar den mycket, satt en bra stund och gissade vad det var i maten. Så med andra ord håller jag inte heller med om ensidig i smaken. Men å andra sidan är smak väldigt individuellt. Tyvärr och tack-och-lov, beroende på hur man ser på saken. :-D

  18. tina kl 22:15, den 10 augusti 2010

    Charlotta: Där ser man! Tycker du att den är (för) stark?

  19. Yasemin kl 22:39, den 11 augusti 2010

    Varför älskar jag indisk mat. Och varför lagar jag det aldrig hemma. Tror att alla ingredienser skrämmer mig. Men den här såg ut som om jag skulle klara. :) Vad härligt att få bli bjuden på den. Du kanske får lämna över matlagningen oftare Tina, och ta över städningen emellanåt. :)

  20. tina kl 22:44, den 11 augusti 2010

    Yasemin: Jag tror det jag med :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen