Bullar som smakar barnsdomsminnen
Att få någons favoritrecept är en fin födelsedagspresent. Igår, på stora bakdagen, plockade jag fram receptet jag fick av faster Annika när jag fyllde år senast, mormor Ingas hastbullar. Ett otippat men riktigt roligt recept. Till saken hör nämligen att för ganska många år sen, medan Inga fortfarande levde, så kom hon alltid med hembakt solkaka till mig och systern när vi fyllde år. Hon missade aldrig en födelsedag, inte en endaste gång. Därför känns det extra fint att få göra just Ingas bullar till mina födelsedagsbullar. Lättbakade och kalasgoda bullar. En riktig vinstlott, för bättre födelsedagsbullar än så kan man väl inte få?
Mormor Ingas hastbullar
100 g jäst
200 g smör
6 dl mjölk
1 uppvispat ägg
1 tsk salt
1,5 dl strösocker
16 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Pynt:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Smält matfettet och blanda med mjölken. Blanda med jäst, socker, salt, ägg och mjöl. Skeda upp i formar. Blanda fyllningen, 1 tsk trycks ner i bullen. Låt jäsa i ungefär en halvtimme. Pensla bullarna med ägg och toppa med pärlsocker. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 225 grader i ungefär 10-12 minuter, eller tills dess bullarna fått fin färg. (Receptet går utmärkt att halvera om man är nöjd med en plåt bullar istället för två)
Publicerad i bakat, bakmarathon, faster Annika, recept-i-present | Kommentarer (21) Skriv ut inlägg21 kommentarer till “Bullar som smakar barnsdomsminnen”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det hade jag helt glömt bort! Nuförtiden får man baka själv :)
Ser frestande ut!
/Martin
martinbakar.se
Åh, dom ser underbart goda ut!! Hoppas du har haft en jätte skön helg! Kram Daniella – BakeCake
Själv är jag inte överdrivet förtjust i bullar, varken att baka eller att äta, fast en sån här tjusig nybakad hade jag nog inte tackat nej till.
Oj, smidigt och lätt! Gott!
Går de att frysa? Jag gjorde hastbullar för några år sedan, som inte alls blev goda efter frysning.
Åh vad gott det lät! Det måste jag prova!
Anna: Jamen visst:-)
Martin: :-)
Daniella: Tack detsamma!
Emma: Åh, själv är jag överdrivet förtjust i bullar. Bullar är godare än alla tårtor, efterrätter och kakor i världen;-)
Camilla: :-O Jag visserligen bara en halv omgång, men jag frös dom bullar vi inte åt. Jag får återkomma med hur det blev.
Jojo: Ja, jag tror bestämt att du måste det!
Så jättegott det ser ut! :)
Fortsatt trevlig söndag!!
/ Jenny
Ser himla mumsigt ut, ser så gott ut med gropen av fyllning i liksom
Matbloggen: Detsamma vetja! :-)
Linda: Det är som med ost, hålen är godast! ;-)
Barndomsminnen ja! Min moster brukade baka hastbullar! Blev nästan lite sugeb att baka kaffebröd, vilket jag nästan aldrig gör. Mums :)
Jag tar 2 stycken till efterrätt, tack! :)
Lena: :-D
Helena: Jamenvisst! Välkommen hit vetja!
Jag har aldrig ens hort talats om hastbullar forran nu, men de ser jattefina ut!
Hanna: Nu har du! :-)
Vad enkelt det verkar. :-)
Erika: ja, tacksamt lättbakade.
Men Hallå hur lätt var det att ”trycka ” ner fyllningen då! Ha ha ha jag och min dotter använde både händer och diverse verktyg. Men resultatet kanske blir bra ändå. Det får vi se när dom är gräddade. Ha ha
Myggan: :-) Blev det bra?
Underbara bullar! Helt klart en ny favorit, men vad de jäste. Jag gjorde halv sats och fick 2 plåtar med jättebullar. De var väldigt lätta att göra, inget knådande som med vanliga bullar.
Åsa: Hurra! Vad kul att du gillade bullarna!