En chockrosa rödbetspesto!
Jag hoppade en halv meter när jag vaknade imorse, och undrade varför mina händer var alldeles knallröda. Det är inte lätt att minnas rödbetsskalandet, arla morgon dagen efter. Men låt er inte avskräckas, tvärtom. Den här chockrosa rödbetspeston skrevs in som en favorit bland vardagsrätterna i det röda köket igår kväll. Apropå rosa överraskningar så har Carl gjort pickifågeln fin för att hedra det rosa temat. Jag känner mig dock inte riktigt bekväm med detta, utan tycker att det ser ut som att min kära pickifågel fått ett släng av scharlakansfeber. Men vem vet, jag kanske vänjer mig innan veckan är slut. Hursomhelst, testa rödbetspeston, det är dagens tips.
Rödbetspesto
0,5 kg rödbetor
2 dl cashewnötter
2 dl creme fraiche
en bit parmesanost
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
salt och svartpeppar
Skala och koka rödbetorna i buljong tills de är mjuka. Sila av men spara buljongen. Mixa rödbetorna tillsammans med creme fraiche och nötter. Pressa i en vitlöksklyfta. Smaka av med pressad citronsaft, en nypa salt och svartpeppar. Späd ev med lite av buljongen för en lösare konsistens. Grovriv parmesanost och vänd ner innan servering. Servera till nykokt pasta, toppa med lite grovriven parmesanost.
Receptet är för 4 personer och originalvarianten som Tant Grön tipsade om återfinns på bloggen Provköket.
Fler pestovarianter
Klassikern med basilika och pinjenötter
En lite matigare pesto med sötmandel och sting
39 kommentarer till “En chockrosa rödbetspesto!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Intressant pesto…
Den rosa pickipippin ser helt plötsligt lite hålögd ut. Eller blind. Kommar att trilla av pinn om ni inte snabbt ändra tillbaka till den friska blåa varianten, tror
Eva
Rödbetspesto bara måste jag göra. Hade en liten romans med rödbetshummus för en tid sedan men det här är nog mer min kopp te :-)Färgen är ju helt fantastisk
OJ OJ OJ!!!! Vad gott! Och snyggt!!! Me like!!!
Vilken härlig färg!
Ett tips är att gnida kornigt salt på fingrarna samtidigt som du sköljer med vatten, som när man försöker få bort vitlökslukt från fingrarna. Det brukar ta bort det mesta röda.
Ser gott ut!
Låter härligt med rödbetspesto. Och visst blir man röd om händerna efter att ha skalat rödbetor. :-) Men det är värt det, rödbetor är så otroligt gott.
Gillar din rosa vecka!
Jättemycket wow, det var nog ev de tjusigare färgerna på en pesto jag sett! Ska definitivt testas snart! Heja Rosa-picki!
Häftig färg och gott låter det också!
Eva: Hoho, vi får väl se om det klarar veckan ut. Jag tror bestämt det.
Erika: Ja, testa, testa. Det här var åtminstone i min smak!
Sofie: Fint! :-)
Helena: Och än mer rosa var det när jag värmde peston och pastan i matlådan tillsammans idag. Då var det på gränsen! ;-)
Eanie: Tack för tips! Det brukar inte fastna så mycket som det gjorde igår, det måste ha varit extra röda rödbetor!
Erika: Jag med! :-)
Plommonet: Kul! Heja dig!
Helena: Jesbox!
Spana gärna in min blogg på http://wordsbyme.se. Just nu är det sista chansen att delta i min tävling. I bloggen hittar ni också lite nya foton, modereportage m.m. Dessutom tar jag gärna emot lite maskeredtips! Så klicka helt enkelt in på http://wordsbyme.se! Trevlig kväll!
Vad härligt det ser ut, så himla färgglatt
Gudars så spännande! Det här måste jag testa… men jag tänker att rödbetor är lite sött, och en pesto vill man ju gärna ha lite saltare… men det är klart att vitlöken, nötterna och osten kanske löser det!
Hanna: Det säger du.
Linda: Japp! :-)
Kumminosten: Det var ungefär så det lät när vi åt igår; jättegott, men lite åt det sötare hållet än vad vi är vana med. Det var därför vitlöksklyftan åkte i (var egentligen inte med i originalversionen), men visst krävdes det lite salt och peppar! Nästa gång kanske lite sting, kanske chili?
Kumminosten: ja, det blev lite sött. Mitt förslag vid bordet var chili och/eller balsamvinäger.
Tina: hann du före!
Men hej, du glömmer skriva att jag la in veto mot balsamvinägern! Inte vill vi väl att finrosa peston ska bli fulrosa? Mer citronsaft isf! Men chilin tror jag på!
:-P
Haha, jag trodde du (med all rätt) ville ta åt dig äran av chilin! :-)
Oh, det låter vansinnigt gott och spännande!
Fint att lilla fågeln fick följa med i temat!
/jojo
Idag blir det rödbetspesto till middag! Sååå spännande! Tycker allt att fågeln kan få vara rosa till bröstcancermånaden är slut, sen kanske det är dags för hmm…tomteröd? ;)
Vilken färg! :-) ser häftig ut och hur nyttigt som helst!
Jojo: Fint att du tycker det! :-)
Anna i Göteborg: Kul, hoppas den faller dig i smaken! Vi testade en tomteröd pickifågel i julas, men det blev lite för mycket. Snäppet mer än den rosa! ;-)
Anna: Oja, ju mer rosa desto nyttigare! :-D
Den var verkligen jättegod! Är positivt överraskad då rödbetor egentligen inte är en favorit. Nötterna och lite lagrad ost blev pricken över i! :)
Anna: Åh vad roligt! Nästa gång får du testa den här ”pesto-varianten”: http://www.pickipicki.se/2010/05/somrig-lax-eller-pasta-pa-sicilianskt-vis/
:-)
Ah! Jag gillar det rosa temat jättesupermycket!!
Johanna! Vad bra! :-D
[...] bästa känner du kanske redan till den, men jag hade missat. Pickipicki, nu en favorit hos mig! Den chockrosa peston är bara en av alla godsaker jag vill testa snartsnart! Det här inlägget postades i Bloggeri, [...]
[...] smakrik ost. Allt i valfria mängder efter smak och tycke. Fler pesto-varianter Siciliansk pasta Pasta med rödbetspesto Nässelpesto Tweet Publicerad i basilika, pesto, vegetariskt | Inga kommentarer ännu(0) Skriv [...]
[...] mat på pickipicki Rå(sa)stekt potatis En chockrosa rödbetspesto Klappgröt Rosa kanelbullar Brysselkex Rosa dammsugare Läsarnas bästa tips på rosa mat (se [...]
[...] inte göra egen pesto? Det finns massor av varianter men favoriten får nog ändå sägas vara rödbetspesto även om fuskpeston också skulle kvala in på en riktigt prestigefylld [...]
[...] Johans gulaschsoppa Min gulaschsoppa med klimp Rödbetspesto Svamprisotto Grodda allt och lite till Johans kokbokscirkel Publicerad i billig mat, podcast, [...]
[...] kul att ta fram fem saker och säga, nu lagar vi något av det här. Annars är klassiskerknepen: rotfrukter i oändlighet, kål, linser, vi-fyller-den-med-vad-vi-har-soppa, liksom focaccia enligt samma [...]
Till den rosa månadens ära lagades chockrosa middag. O tänkt så lyckat d blev. Mat med mycket färg smakar liksom lite extra gott :)
Isflingan: Fint! Trodde du lagat detta tidigare?
Nice post. I used to be checking continuously this blog and I’m impressed!
Very useful info specifically the remaining section :) I maintain such information much.
I used to be looking for this particular information for a long time.
Thank you and good luck.
Fotograf Göteborg…
En chockrosa rödbetspesto! | pickipicki…
anmäla styrelse bostadsrättsförening…
En chockrosa rödbetspesto! | pickipicki…
Norway Backlinks…
En chockrosa rödbetspesto! | pickipicki…
laika.nu…
En chockrosa rödbetspesto! | pickipicki…
DriverGenius-UC240-40G-Type-C-Dual-4K-Adapter…
En chockrosa rödbetspesto! | pickipicki…