Är muminkött vegetariskt?
Nu i veckan lovade jag Ann-Louise att nästa recept på picki skulle vara ett vegetariskt sådant. Med detta, liksom basilikadjungeln på balkongen i åtanke blev lördagsmiddagen en enkel pasta pesto och en tomatsallad med mozzarella. Mer fantasi än så var det svårt att uppbringa i sommarhettan och med tankarna i ett annat land. Men apropå fantasi, visste ni att det finns dom som kallar mozzarellaost för muminkött? Det ska erkännas att jag skrattade så att jag grät första gången jag hörde liknelsen mellan ett stycke mozzarellaost och ett stycke mumintroll-kropp. Så det hänger med andra ord på muminköttet, om min vegetariska middag får godkänt eller inte. Vad säger domaren? Ann-Louise förresten, ni måste kolla in hennes (barn-)matblogg! Ljuvlig är bara förnamnet.
En av alla pesto-varianter*
Mixa 1 dl pumpakärnor med 1,5-2 dl rapsolja, rejält med basilikablad (motsvarande 1-2 krukor basilika), 1 liten vitlöksklyfta och ungefär 40 g riven parmesanost. Smaka av med en nypa salt och svartpeppar.
*) Det som är så bra med pesto är att det egentligen inte behövs något recept alls. Man tar de nötter eller frön man har. Vill man ha en pesto med mer tuggmotstånd så tar man mer nötter och frön, annars mindre. Basilikan kan bytas ut mot allt från nässlor till kokta rödbetor. Liksom osten kan bytas ut mot Västerbotten- eller annan smakrik ost. Allt i valfria mängder efter smak och tycke.
Fler pesto-varianter
Siciliansk pasta
Pasta med rödbetspesto
Nässelpesto
13 kommentarer till “Är muminkött vegetariskt?”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Nej men fy så hemskt, inte äta mumintrollet eller niiskuneiti! Förresten, har du hört när Kristian Luuk bokar hotellrum åt Mumindalen :)
På tal om pestovarianter – här kommer en till. Denna med både kokosmjölk och lime! Och, helt underbart med muminliknelsen :-)
http://ihuvudetpa.elvaelva.se/mat-a-dryck/3-pasta/61-pesto-med-kokosmjoelk-och-lime
Har aldrig hört att mozzarella skulle kallas för Muminkropp. Det var helt nytt för mig. :-)
Tack för fantastiskt recept utan pinjenötter :-) Ska testa omgående, ska spara muminkött-historien till ett bra tillfälle… ha en underbar söndag.
/Nina
oh det är ju så gott med pesto :)
Ja, har hört om muminköttet! Peston låter väldigt god!
Anna: Nix, det har jag inte. Ska lyssna.
Elvaelva: Men du, tack för tips. Den har jag faktiskt redan bokmärkt sedan tidigare! :-D
Erika: Muminkött! :-)
Nina: Jag tycker att peston blir precis lika god med solroskärnor eller sötmandel. Och emr praktiskt, det är hemskt sällan vi har just pinjenötter hemma.
Karin: Japp!
Katarina: :-)
Muminkött! Det var roligt tyckte jag!!!
Nej men hjälp, kommer aldrig se på mozzarella på samma sätt!
Sofie: :-)
Megan: Haha!
Men stackars lilla Mumin! Mozzarella och Mumin har visserligen väldigt många likheter men som göteborgsvegetarian tror jag nog att det är ok att även i fortsättningen äta denna likbleka och mjuka delikatess. ;)
Ann-Louise: :-D
Hemmagjord pesto är bland det bästa jag vet :) Sen blir ju inte middagen sämre av att lägga till ”muminkött” ;)