Årskrönika 2010
I januari läste vi gamla Allers och Hemmets Veckotidning från mitten av förra seklet. Och så dammade vi av ett gammalt favoritrecept, klappgröt. Jag tog min magisterexamen i nutrition, lite drygt två dygn senare stämplade jag in på läkarprogrammet. Om jag är riktigt klok? Nä, jag tror faktiskt inte det.
I februari bakade vi semlor i miniformat, lika ljuvligt goda som söta.
I mars for vi till Paris för att hämta hem våren. Mitt första möte med Paris var en 10-poängare! Vi betade av en del av alla-era-Paris-tips, åkte Metro kors och tvärs, åt baguetter och strosade. Och så imponerade Carl på mig med sin franska när han lyckades med konststycket att beställa in 12 macaroner på Amelies fik (från filmen Amelie de Montmartre).
I april gick den traditionsenliga påskknytisen av stapeln. Jag gick bet på gissa-vad-det-är-i-maten när Karin bjöd på sina mjuka finn crisp-rullar.
I maj kom värmen, och med värmen vaknade allt till liv. Vi höll oss utomhus och tillagade nässlor på olika vis.
I juni gjorde vi granskottssirap. Samtliga (utan undantag) som besökte oss i somras, fick stoppa näsan i glasburken och dofta. Somliga hoppade högt av förskräckelse. Till slut avnöjt vi sirapen till amerikanska pannkakor, förtrollande gott!
I juli trädde vi smultron på strån…
…sen for på turné i söda Sverige. Årets bästa dygn tillbringade vi i Danmark, där vi badade oss från Köpenhamn till Gilleleje. Vi lyssnade på ett otal Sommar i P1, läste böcker och åt oss mätta på fisk i alla dess former.
Augusti inleddes på sommarkollot i Finland, vi plockade bär i tusental, fiskade kräftor och firade pickipickis 3-årsdag med att inviga tidernas tjusigaste utekök.
I augusti fick vi även oväntat och ovälkommet sjukdomsbesök. Jag kramade mamman hårdare än någonsin förr, och mamman i sin tur virkade den finaste engelska konfekt som någonsin skådats.
I september plockade vi orangea bär. Nyponen blev nyponsoppa och havtornen smakar vi först ikväll, i form av en nyårsaftonsefterrätt.
I oktober startade vi en insamling till Cancerfonden. I samma veva efterlyste jag tips på rosa mat, och oj vad med tips ni delade med er av! Vi åt allt mellan rosa(stekt) potatis till rödbetspesto och rosa kanelbullar.
I november kom Carl hem från Gotland med en bit tryffel, men jag föll inte pladask. På torsdagsmorgnar började jag ställa klockan tidigt, för att laga mat i radion. I premiäravsnittet kokade vi bästa äppelglöggen.
I december tog jag mig vatten över huvudet och drog igång en favorit-i-repris, en adventskalender i chokladformat. Jag kan konstatera att vi fortfarande är mätta och att det kommer dröja långt in på nästa år innan ni ser ett chokladrecept på picki igen. Det är mitt nyårslöfte till er.
Gott Nytt År,
önskar Tina, Carl och pickipicki-fågeln
37 kommentarer till “Årskrönika 2010”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
kära picki (och carl!)
vilken fantastisk årskrönika!
hoppas att ni får en alldeles underbar nyårsafton!
GOTT NYTT ÅR!
Vilken fin årskrönika!
Gott Nytt År 2011 för oss alla!
En alldeles lagom recap! Allt gott till Tina, Carl och picki-fågeln på det nya året!
Gott Nytt År!!!!
Tack för detta året och ha nu ett riktigt Gott Nytt År!
Happy New Year ♥
Moltissimi Auguri
per uno splendido 2011
Vilken fin krönika, både foton och text. Vi ska fira nyår hemma med snytpapper och hyrfilm, plus snabblagad trerätters från picki. Gott nytt år önskar Tumbaligan!
Vilken härlig krönika! Underbara bilder och skapelser. Gott nytt år med många nya smakupplevelser!
Håller absolut med de före oss, fint! Men augusti försöker vi gömma långt bort, både ni och vi.
Ha en underbar kväll,
skål och GOTT NYTT ÅR!
Vilken härlig årskrönika, tack för året som gott och hoppas du får en härlig kväll!
En sådan fin årskrönika! Gott Nytt År!
Vilken härlig krönika
Gott Nytt År
Tack för förra året!
Önskar ett riktigt Gott Nytt År!
Härlig krönika!
kram
Kan bara hålla med alla de föregående: vilken fin årskrönika! Kram och Gott Nytt år
[...] Svenska Pickipicki gör samma sak (blev särskilt inspirerad av granbarrssirapen!) [...]
Årskrönika är väldigt intresant!Fantastiska bilder!
Kul med en tillbakablick. Gott nytt år och god fortsättning.
Vilket trevligt år du måste haft!
Blev lite sugen på att åka till Paris i mars när du skiver om det, var det redan varmt då?
Kul med radion.
Vilket fantastiskt matår ni haft!
Jag tackar för ett synnerligen inspirerande 2010 och önskar er ett roligt, glädjande och välsmakande 2011.
Jättefin årskrönika!
Tack Tina för den bästa matbloggen! Surfar alltid till din blogg först av allt när jag letar inspiration till egna projekt, så jag hoppas du fortsätter länge till! :)
Gott nytt år!
/Hanna
Vilket fint år! Hoppas att din mamma kryar på sig snart igen!
Jag har hängt med här sedan Österlen ungefär, så det var kul att se vad som hände tidigare i år hos dig. Att möta våren i Paris är fantastiskt, jag vill också dit igen. Amelies fik missade jag tyvärr… jag var där strax innan den filmen kom.
Gott nytt 2011 och tack för fantastiska recept. Hur hinner du med allt och samtidigt läsa medicin?! Bra gjort!
Fantastiskt fina bilder, mat och handarbete! Nästa Jul vill jag ha en signerad picki-kokbok i julklapp ;) God fortsättning!
Alla: Tack för att Gott Nytt År-hälsningar, hoppas att ni haft en fina nyårshelg hela bunten!
Johanna: Vad åt ni?
Martin: Vi var där sista dagarna i mars. Dagtid när solen värmde gick det utmärkt att sitta på uteservering och fika. :-)
Camilla: Jag hinner inte allt jag önskar att jag hann, jag lovar.
Carl: Ojdå!
Förrätten blev inte som planerat, men bra ändå. Gratinerad getost på urgott valnötsbröd från farbror Fredrik. Huvudrätten var snabblagad och riktigt smaskig http://www.pickipicki.se/2009/01/kramig-pasta-med-adelost-och-kraftstjartar/ och efterrätten var en favorit i repris http://www.pickipicki.se/2009/11/det-delas-ut-10-poangare-i-det-roda-koket/.
Vad åt ni mer än två (!) efterrätter med havtorn på nyår?
Johanna: Getostenförrätten låter toppengod! Efterrätten gissade jag rätt på, tack för det receptet – en riktig favorit!
Själva åt vi hummersoppa till förrätt och ugnsstekt kött, potatisgratäng och sås*2(!) kantarell/rödvinssås till huvudrätt. Vi blev mätta, kan man säga.
Av alla fina årskavalkader jag sett – och jag älskar sådana – är det här den finaste fina. Jag får ta och läsa Picki baklänges, jag!
Cecilia: Du är så himla snäll, tack för det! :-)
Jag som älskar årskrönikor, och din är inget undantag. Hoppas att du får ett minst lika fint 2011. God fortsättning!
Vilken härlig årskavalkad.
SUVERÄNA bilder!
Lotta: God fortsättning!
Mian: Tack snälla du.
Vilket härligt år! Kul med årskrönika, det kanske jag ska ta å skriva en jag också. :-)
Erika: Ja gör det vetja! :-)
Vilket fint år i bilder, Tina! God fortsättning på 2011 önskar jag dig och bloggen
Tack detsamma, Anna. :-)
Underbar årskrönika! Den piggar verkligen upp en mörk dag som denna!
Måste bara sägas… Din blogg är helt enkelt underbar!
Millan: Tack fina du! :-)
Lotta: Det var snällt sagt, vad glad jag blir!