Att lägga rabarber på rabarber

den 12 maj 2011, kl 07:20

Det är ingen hemlighet att jag tycker väldigt mycket om rabarber. På sommarkollot växer rabarbern som ogräs, och i april tog jag mig däför friheten att i en rejäl kruka med jord ta med en rotknöl hem. Att i morgonsol äta frukost på balkongen är alltid en fröjd, men att dessutom kunna se rabarbern växa någon centimeter för varje dag är en bra investering i ett gott humör. Om min rabarberplanta fick resa över Östersjön för att flytta hem till oss, så gjorde rabarbern en något längre resa för några hundra år sedan. Med en enkelbiljett från Kina till Europa var rabarber en poppis handelsvara som tidvis hade ett högre pris än opium. Vartefter sockret blev både billigare och mer tillgängligt falnade ryktet om rabarber som medicinalväxt och istället åt man rabarber för att det var gott. Hur gott det än är så faller rabarber inte under ju-mer-desto-bättre-regeln, till följd av dess höga innehåll av oxalsyra. Charlotta gjorde rabarber-pickipicki och frågade om rabarber är farligt. Nu äter man ju sällan så mycket rabarber att oxalsyran ska kunna ställa till problem, om man inte har besvär med njursten eller är ett litet barn förstås. Däremot gör man bäst i att låta bli att tillreda rabarber i aluminiumkastrull, då oxalsyran fäller ut aluminium i rabarberkoket. Ett utmärkt sätt att rengöra kastrullen förvisso, men vänta då in sensommaren när rabarbern börjat bli träig och kvoten med rabarberpaj redan är fylld. Av den fina och späda rabarbern som tittar upp nu ska du helst testa att göra en riktigt fin rabarbersallad. Det gör åtminstone jag om 10 min, SR P4 Uppland, lyssna vetja!

Köttbullar med fettuchini och rabarbersallad
500 g nötfärs
1 gul lök
1 dl finhackade färska örter (basilika, koriander ex.vis)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
fettuchini el annan färsk pasta
1 liten fänkål
1-2 stjälkar rabarber
1 liten bit vitkål
3 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
1 nypa salt
1 krm svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser till köttbullssmeten, forma runda små köttbullar och stek i lite smör eller rapsolja. Ansa fänkål och skär den så tunt som möjligt, hyvla eller skär vitkål tunt, likaså rabarber. Rör ihop dressingen och blanda ner i salladen (dressingen kan dubblas om det blir stora mängder rivna grönsaker i förhållande till dressing). Servera köttbullarna med rabarbersallad och färsk pasta.

Fler rabarbertips, tack-så-hemskt-mycket!
Ljuvlig rabarbersorbé
Faster Annikas rabarbervatten

Skriv ut inlägg

12 kommentarer till “Att lägga rabarber på rabarber”

  1. Hanna kl 11:58, den 12 maj 2011

    Så fräscht och somrigt!

  2. Mårtenssons kök kl 20:40, den 12 maj 2011

    Här har vi kokt kräm ikväll på rabarber som Håkan fick av sin jobbkompis. Krämen ska ätas med gräddmjölk… så gott!

  3. Erika - Bakglädje kl 20:50, den 12 maj 2011

    Rabarber i sallad har jag aldrig testat. Det låter somrigt. :-)

  4. Helena mitt i smeten kl 22:10, den 12 maj 2011

    Jag älskar också rabarber! Idag har jag faktiskt skördat årets första rabarber på min kolonilott. Lycka! Tänkte göra glass av den, eller kanske salladen eller sorbén som du tipsar om…

  5. Mollya kl 22:28, den 12 maj 2011

    Kan tipsa om att gå in på tasteline.com och söka på ”morsans rabarberdricka”.
    Lätt att göra och supergott att dricka! Förgyllde vår sommar ifjol :)

  6. Lotta kl 22:42, den 12 maj 2011

    Så härligt med rabarber i salladen! Det kan ju bli lite väl mycket rabarberpaj (om några veckor i alla fall)…

  7. Fröken Dill kl 08:39, den 13 maj 2011

    GoTTT! Och helt perfekt nu när man kan börja tullla på rabarberplantan.
    Vårhälsar fröken Dill

  8. Eva kl 17:43, den 13 maj 2011

    Vilket bra tips! Funderade just över vad man kan göra med all rabarber förutom allt det vanliga och saft förstås. Sallad – det ska bli!
    Kram från Eva

  9. tina kl 10:39, den 15 maj 2011

    Hanna: Ja, vill man förresten variera rabarbersalladen kan man göra coleslaw av samma grönsaksbas. Det är också gott!

    Mårtenssons kök: Åh! Nästa gång jag skördar blir det rabarberkräm, det är ju ljuvligt gott!

    Erika: Du får testa vetja!

    Helena: Rabarberglass låter också toppengott!

    Mollya: Tack snälla för tips, det ska jag göra! :-D

    Lotta: Jag åt årets första rabarberkväll i helgen, fy vad gott det är!

    Fröken Dill: Vårhälsningar till dig med!

    Eva: Hurra!

  10. Tant Grön kl 22:52, den 15 maj 2011

    Jag testade salladen till vår lördagspizza och det blev riktigt gott. Jag kommer att äta många sallader med rabarber i sommar!

  11. tina kl 19:23, den 16 maj 2011

    Tant Grön: Vad roligt, tack för att du tittar in och berättar! :-)

  12. En rabarberpodcast säger hej! | pickipicki kl 08:24, den 4 maj 2013

    [...] Pavlova med rabarbercurd, grädde och jordgubbar Rabarbermuffins med sötmandel och mynta Sallad med fänkål och rabarber Rabarbersaft  Rabarbersaft med fläder Lingon- och rabarberdricka Rabarberpaj med fetaost [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen