Nu gör vi granskottssirap igen
Knappt har jag hunnit säga hejdå till nässlorna så öppnar naturen sin stora famn och bjuder på almfrön, blommande syréner, granskott och rabarber. Maj är en månad som verkligen bjuder till, och det är lätt att bli nyförälskad i allt som växer och gror. Men mycket vill ha mer, och själv håller jag daglig koll på fläderbusken här utanför. Tio dagar max, sen blommar även den. Då ska vi fira fläderns återkomst med att koka fläderbubbel och steka fläderpannkakor. Tills dess blir det granskottssirap, ljuvlig till ett gäng amerikanska pannkakor, och en kul gå-bort-present.
Bästa granskottssirapen
Varva lika mängder granskott med fint råsocker (eller honung) i en glasburk med lock (viktigt att det översta lagret är socker och inte granskott). Burken förvaras i ett norr- eller österfönster, och ska vändas och skakas varje dag. Efter en månad, eller när sockret smält, silas skotten av.
31 kommentarer till “Nu gör vi granskottssirap igen”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh, jag hittade detta recept förra året och har varit så nyfiken på det! När så de första skotten kom i år plockade jag dem så min sirap har bara någon vecka kvar nu. Jag är så nyfiken!
/ Elin
Glömde ju skriva att jag hittade ditt recept =)
Du får oss att prova en hel massa spännande nya grejer, vi tycker det är så himla kul och uppskattar det så! I helgen blev det sallad med almfröna och nu måste vi ju bara prova detta. Korpgluggarna hålls öppna på Håkan när han cyklar genom skogen till o från jobbet i morgon. Nu ska det plockas granskott!
TACK för all inspiration!
Jösses… nu kommer jag ihåg att jag har en burk granskottssirap stående sedan ett år tillbaka. Men den innehåller även vodka så jag antar att den är OK. Det måste jag kolla på en gång.
Det är så roligt att följa dina små projekt!
Ah, spännande. Men, jag som i stort sett bara sätter glöggen i oktober och kokar egen marmelad, undrar nu då (eller konstaterar kanske mer) om sockret alltså ”smälter” i burken? Hur? Varför? Av ”granskottsenzymer” (vet inte ens om det finns några sådana)? Trodde man var tvungen att använda t ex vit sirap eller flytande socker.
Vilket enkelt och spännande recept! Då är det bara att plocka fram gummistövlarna och bege sig ut i skogen. :)
Sen kanske man kan laga en rabarberpaj med granskottsråsocker…
Jag ser fram emot receptet på fläderpannkakor. Det låter otroligt gott. Eller fins det här på picki redan? Nästa gång jag ska äta pannkakor så ska det iallafall vara sådana. :)
Jag slängde in mina granskott i frysen för jag hade inte tid att göra något med de som blev kvar. Såg någonstans att man kunde frysa dem så jag hoppas det stämmer. Men denna sirapen måste jag testa. Min blev så tunn. Det blir att plocka fram dem igen :)
När du säger lika mängd, är det volym eller vikt du menar?
Har också lagat granskottssirap, med på ett helt annat sätt. Jag har kokat granskott, socker och vatten (50/50) Sedan hällt det på en burk. Där ska det stå i några veckor-månader och sedan silar man det. Sjuder det till sist i en kastrull till en sådan konsistens man vill ha på sirapen. :)
Smälter sockret i burken och det blir sirap eller?
Ska sen bli kul att smaka på sirapen!
Så intresannt. Hade aldrig kommit på tanken att laga detta. :)
Åh, fläder. Här i London har den nästan blommat klart på grund utav värmeböljan i april. I själva verket har jag precis silat min flädersaft så nu är det bara att njuta!
Jag bara måste göra men har en undran, blir det liksom sirap av sig självt? :)
Elin: Vad roligt! Vi lät vår stå mer än en månad, och har kvar sirap fortfarande. Det doftar verkligen granskog i burken! :-)
Mårtenssons kök: Och tack själva för alla fina kommentarer jämt!
KarinW: Wow, hur gör du den?
Hanna: :-)
Åsa: Det är inga magiska enzymer i granskotten som äter socker. Sockret smälter av värmen i fönstret helt enkelt, och granskotten ger smak.
Ann-Louise: Tanken är alltså att burken ska stå tills allt socker smält, det blir som en sirap mer än smaksatt socker!
Renée: Sök på fläderpannkaka i sökrutan till höger på sidan. Det är faktiskt Lina som tipsat mig om detta! :-D
Ansibecki: Jag menar volym, men å andra sidan är det inte särskilt noga. Ju mer granskott desto mer smak. :-)
Matilda: Japp, sockret smälter!
Yasemin: Tur att man kan inspireras av andra!
Sandra: Åå, lyllos dig!!
Helena: Sockret smälter i burken. Förra sommaren stod vår burk ett par månader innan vi plockade bort granskotten. Då är det en flytande, mörk ”sirap”.
Å, den skulle jag ju provat, göra men det föll bort. Bra med påminnelse :)
Det här måste jag prova. Har aldrig tänkt på att man kan använda granskott till det här!
Sätter förhoppningsvis en grym arom på det mesta!!
Jamen tänk om jag skulle masa mig ut och plocka granskott då? Nässlor och rabarberjox har det ju inte blivit än…jag fattar inte vart tiden tar vägen:)
Anna B: Bra saker tål att påminnas om! ;-)
Katarina: Japp!
KarinW: Ja det tycker jag, seså!
[...] helgen ramlade jag över årets första granskott. Ni vet vad det betyder va? Rätt svar hittar ni här. Publicerad i granskott | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
Vill bara påpeka att sockret inte alls smälter, det krävs närmare 200 grader för det. Det är vätskan i barren som tränger ut och löser sockret. Det kallas osmos på kemispråk.
Martin: Okejdå! :-)
Detta var något helt nytt för mig!
Måste provas! Trevlig sida har du med :)
Matilda: Tack! Min sirap står här i fönstret och gottar sig. Tjuvsmakade häromdan, god!
[...] receptet från Pickipicki varvas lika delar granskott och rörsocker (det översta lagret ska vara socker) och så ställs [...]
[...] fått oss att prova en massa roliga saker som jag personligen aldrig skulle kommit att tänka på (granskottssirap till exempel, det doftade helt magiskt när jag testade hemma hos henne) och hela tiden står för [...]
[...] första burken är på recept utavPickipicki.se Den andra varianten kommer ifrån Matgeek.se Den sista burken är min tolkning. Där har jag varvat [...]
[...] Granskottssirap Skogsköttbullar med granskott och enbär Publicerad i pickipicki | Inga kommentarer ännu(0) [...]
Provade detta själv i år och gjorde dels varianten där man ställer burken i fönstret men också en snabbare variant som blev riktigt bra där skotten kokades något och fick stå och dra innan de sockrades och kokades ned. Recept på bloggen om någon är nyfiken.
Använder sirapen dagligen till yoghurt, på ost, i matlagning osv..En av de bästa produkterna i köket just nu!
Trevlig blogg du har här!
En salig soppa: Tack så mycket! Har själv funderat på att koka sirapen tidigare, ska nog testa din variant också. Men så gillar jag att burkarna står där att smyglukta på ibland. :-)
[...] vi gått på ett kalas där vi fyllde paketen med egentillverkade presenter som i fläderbubbel, granskottssirap och garderobsglöggen årgång -13. Vi har ätit melon och somliga drabbades av meloneufori på [...]
[...] (och inte långt ifrån årets enda) kantareller. …och så plockade vi granskott, precis som vanligt. Juli bjöd på bästa sommarresan någonsin. Vi badade oss från kust till kust och på [...]