Mer sommarmat
Gubbröra är juni månads bästa röra. Att packa ner i utflyktskorgen, att röra ihop som en spontan sista-minuten-förrätt eller att äta som mellis. Smart är för övrigt att servera knäckebröd till, endast. Dels för att det är gott, men inte minst för att spara disken. Det finns ju bra många roligare saker man kan göra i juni, än att just diska. Vill man glänsa lite extra så bakar man eget knäckebröd, helt enkelt för att det inte finns godare att köpa. Men lyd ett klokt råd, knäckebrödbaket spar man helst till en regnig kväll.
Gubbröra
4 kokta ägg
4 kokta färskpotatisar
en burk ansjovis (80 g avrunnen vikt)
lite spad från ansjovisen
6 msk creme fraiche
0,5 finhackad gul lök
finklippt dill och gräslök
Hacka och blanda samman. Serveras kall.
Knäckebröd
2,5 dl mjölk eller vatten
0,5 msk mörk sirap
0,5 tsk salt
1,5 tsk kryddor (ex.vis fänkålsfrön, hel kummin)
en nypa färsk jäst
6 dl mjöl (hälften vetemjöl, hälften fint rågmjöl)
grahamsmjöl
kummin och flingsalt att pynta med
Mortla kryddor. Värm mjölken tillsammans med sirap och kryddor till fingertemperatur, rör ner jästen. Arbeta samman degen med lite mjöl i taget. Låt jäsa under bakduk i en timme. Dela i 10 lika stora delar. Kavla så tunt som möjligt på (grahams-)mjölat bakbord. Flytta över till bakplåtspapper och kavla lite till, innan sista kavlingen strö över flingsalt och lite extra kummin. Nagga med en gaffel. Grädda på plåt i 225 grader, ca 2-3 min på varje sida. Passa noga så att det inte bränns, brödet ska få fin färg och vara tunt och knaprigt. Låt svalna på galler. Förvaras förslagsvis i en tom mjölpåse eller liknande.
Publicerad i kanske-i-picknickkorgen?, röra, sill, utflykt | Kommentarer (8) Skriv ut inlägg8 kommentarer till “Mer sommarmat”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Äntligen någon som berättar hur man ska förvara sitt hemmagjorda knäckebröd! Jag har bakat ditt julknäcke ett par gånger och verkligen älskar det. Nästa gång det regnar så…
Gubbröra är perfekt sommarmat. Så gott! Jag tänkte jag skulle testa med matjesill. Måste se till att få ändan ur och baka lite knäcke också… :-)
Åh gubbröra är verkligen hur gott som helst! Har en burk matjessill kvar som jag kan använda. :)
Måste verkligen ta och göra eget knäckebröd
Ann-Louise: Så gör åtminstone jag. Fast vi brukar sällan ha några förvaringsbekymmer, av någon märklig anledning så försvinner knäckebrödet utan att man hinner blinka.
Emmy: Det låter fint det!
Hanna: Hurra!
Linda: Ja gör det vetja!
Jag är inte hungrig längre. Suck. Jättetråkigt är det. Om jag låter bli att äta ett tag kanske aptiten återvänder. :-?
Det låter tråkigt Josefina. Och att låta bli att äta låter inte som min favoritidé. Hoppas att den snart kommer åter.
[...] på potatis, prinskorv, köttbullar och skinka, toppad med rödbeta eller en liten bit stekt ägg. Gubbröra - gör gubbröra på sill eller ansjovis som blivit över, packa ner i en matlåda i [...]