Mer sommarmat

den 28 juni 2011, kl 08:40

Gubbröra är juni månads bästa röra. Att packa ner i utflyktskorgen, att röra ihop som en spontan sista-minuten-förrätt eller att äta som mellis. Smart är för övrigt att servera knäckebröd till, endast. Dels för att det är gott, men inte minst för att spara disken. Det finns ju bra många roligare saker man kan göra i juni, än att just diska. Vill man glänsa lite extra så bakar man eget knäckebröd, helt enkelt för att det inte finns godare att köpa. Men lyd ett klokt råd, knäckebrödbaket spar man helst till en regnig kväll.

Gubbröra
4 kokta ägg
4 kokta färskpotatisar
en burk ansjovis (80 g avrunnen vikt)
lite spad från ansjovisen
6 msk creme fraiche
0,5 finhackad gul lök
finklippt dill och gräslök

Hacka och blanda samman. Serveras kall.

Knäckebröd
2,5 dl mjölk eller vatten
0,5 msk mörk sirap
0,5 tsk salt
1,5 tsk kryddor (ex.vis fänkålsfrön, hel kummin)
en nypa färsk jäst
6 dl mjöl (hälften vetemjöl, hälften fint rågmjöl)
grahamsmjöl
kummin och flingsalt att pynta med

Mortla kryddor. Värm mjölken tillsammans med sirap och kryddor till fingertemperatur, rör ner jästen. Arbeta samman degen med lite mjöl i taget. Låt jäsa under bakduk i en timme. Dela i 10 lika stora delar. Kavla så tunt som möjligt på (grahams-)mjölat bakbord. Flytta över till bakplåtspapper och kavla lite till, innan sista kavlingen strö över flingsalt och lite extra kummin. Nagga med en gaffel. Grädda på plåt i 225 grader, ca 2-3 min på varje sida. Passa noga så att det inte bränns, brödet ska få fin färg och vara tunt och knaprigt. Låt svalna på galler. Förvaras förslagsvis i en tom mjölpåse eller liknande.

Skriv ut inlägg

8 kommentarer till “Mer sommarmat”

  1. Ann-Louise kl 09:09, den 28 juni 2011

    Äntligen någon som berättar hur man ska förvara sitt hemmagjorda knäckebröd! Jag har bakat ditt julknäcke ett par gånger och verkligen älskar det. Nästa gång det regnar så…

  2. Emmy kl 11:05, den 28 juni 2011

    Gubbröra är perfekt sommarmat. Så gott! Jag tänkte jag skulle testa med matjesill. Måste se till att få ändan ur och baka lite knäcke också… :-)

  3. Hanna kl 12:52, den 28 juni 2011

    Åh gubbröra är verkligen hur gott som helst! Har en burk matjessill kvar som jag kan använda. :)

  4. Linda - Cupcakefluffan kl 20:56, den 28 juni 2011

    Måste verkligen ta och göra eget knäckebröd

  5. tina kl 22:33, den 28 juni 2011

    Ann-Louise: Så gör åtminstone jag. Fast vi brukar sällan ha några förvaringsbekymmer, av någon märklig anledning så försvinner knäckebrödet utan att man hinner blinka.

    Emmy: Det låter fint det!

    Hanna: Hurra!

    Linda: Ja gör det vetja!

  6. Josefina kl 23:43, den 28 juni 2011

    Jag är inte hungrig längre. Suck. Jättetråkigt är det. Om jag låter bli att äta ett tag kanske aptiten återvänder. :-?

  7. tina kl 16:33, den 29 juni 2011

    Det låter tråkigt Josefina. Och att låta bli att äta låter inte som min favoritidé. Hoppas att den snart kommer åter.

  8. Nu börjar restfesten! | pickipicki kl 07:50, den 27 december 2012

    [...] på potatis, prinskorv, köttbullar och skinka, toppad med rödbeta eller en liten bit stekt ägg. Gubbröra - gör gubbröra på sill eller ansjovis som blivit över, packa ner i en matlåda i [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen