Nu börjar restfesten!
Nu börjar restfesten! Eller tja, egentligen började den redan igår när vi fick en till-dörren-leverans av pappan. Lite av allt från julbordet, omsorgsfullt förpackat i låda efter låda efter låda. Jag har ju längtat efter julmat hela hösten och ännu dröjer det länge innan jag ledsnar. Men om du tillhör dom som känner dig mätt på julsmakerna och vill ha lite variation, starta P4 Morgon Uppland efter klockan åtta. Då lagar vi pitabröd med jullovsfyllning och bjuder på fler tips på hur du kan trolla med resterna.
Pitabröd med jullovsfyllning
Pitabröd:
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
4 dl fullkornsvetemjöl
ungefär 5 dl vetemjöl
Rör ut jäst i fingervarmt vatten. Rör ner salt och olja. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen rejält. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk (ungefär en halvtimme). Dela i tio lika stora bitar, rulla bollar och platta ut så tunt som möjligt. Låt jäsa ytterligare en halvtimme på bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i ungefär 7-8 minuter. Låt svalna under bakduk.
Jullovsfyllning:
Rör ihop en sås av 2 st finhackade äpplen, 2 dl crème fraiche och 1 tsk gul curry (eller riven pepparrot) samt en nypa salt respektive svartpeppar. Fyll pitabrödet med riven morot, finskuren rödkål, julskinka och äppelröran.
Fler recept på restfest
Julquesadillas
Tunnbrödrulle med lax och pepparrotsvisp
Smörrebröd - skär danskt rågbröd eller kavring i mindre bitar och toppa med små måltider. T ex skivad kokt potatis, sill och en klick gräddfil, eller en liten miniportion med pyttipanna gjord på potatis, prinskorv, köttbullar och skinka, toppad med rödbeta eller en liten bit stekt ägg.
Gubbröra - gör gubbröra på sill eller ansjovis som blivit över, packa ner i en matlåda i matsäckskorgen och servera till tunnbröd under utflykten.
10 kommentarer till “Nu börjar restfesten!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Pitabröd med ungefär likadan fyllning gjorde jag förra året efter julen, blev riktigt gott!
Åååå… hemmagjorda pitabröd. Så fort vi har ström i lägenheten igen ska jag göra en sats. Någon julmat blev det inte för oss i år. Över huvud taget. Men jag ska nog kunna hitta en massa annat att fylla bröden med.
God fortsättning!
Matilda: :-)
Ann-Louise: Vi fyllde våra med vegoköttbullar istället för skinka idag: http://www.pickipicki.se/2012/08/mandelfrikadeller/ Mycket gott!
Hej och god fortsättning! Pitabröd med jullovsfyllning låter ju alldeles förträffligt!
God fortsättning! Restfest låter nice :)
Gillar tips på hur man använder resterna! Så tack!
Oj det här var ett spännande sätt att göra det.
Helena: Det är det också. God fortsättning!
Amy: :-) Detsamma!
Millan: Varsågod!
Receptbyrån: :-)
Tips på vad man kan göra av rester är ju alltid tacksamt! :-)
Karin: :-)