Nu börjar restfesten!

den 27 december 2012, kl 07:50

Nu börjar restfesten! Eller tja, egentligen började den redan igår när vi fick en till-dörren-leverans av pappan. Lite av allt från julbordet, omsorgsfullt förpackat i låda efter låda efter låda. Jag har ju längtat efter julmat hela hösten och ännu dröjer det länge innan jag ledsnar. Men om du tillhör dom som känner dig mätt på julsmakerna och vill ha lite variation, starta P4 Morgon Uppland efter klockan åtta. Då lagar vi pitabröd med jullovsfyllning och bjuder på fler tips på hur du kan trolla med resterna.

Pitabröd med jullovsfyllning
Pitabröd:
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
4 dl fullkornsvetemjöl
ungefär 5 dl vetemjöl

Rör ut jäst i fingervarmt vatten. Rör ner salt och olja. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen rejält. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk (ungefär en halvtimme). Dela i tio lika stora bitar, rulla bollar och platta ut så tunt som möjligt. Låt jäsa ytterligare en halvtimme på bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i ungefär 7-8 minuter. Låt svalna under bakduk.

Jullovsfyllning:
Rör ihop en sås av 2 st finhackade äpplen, 2 dl crème fraiche och 1 tsk gul curry (eller riven pepparrot) samt en nypa salt respektive svartpeppar. Fyll pitabrödet med riven morot, finskuren rödkål, julskinka och äppelröran.

Fler recept på restfest
Julquesadillas 

Tunnbrödrulle med lax och pepparrotsvisp 
Smörrebröd - skär danskt rågbröd eller kavring i mindre bitar och toppa med små måltider. T ex skivad kokt potatis, sill och en klick gräddfil, eller en liten miniportion med pyttipanna gjord på potatis, prinskorv, köttbullar och skinka, toppad med rödbeta eller en liten bit stekt ägg.
Gubbröra - gör gubbröra på sill eller ansjovis som blivit över, packa ner i en matlåda i matsäckskorgen och servera till tunnbröd under utflykten.

Skriv ut inlägg

10 kommentarer till “Nu börjar restfesten!”

  1. Matilda kl 08:43, den 27 december 2012

    Pitabröd med ungefär likadan fyllning gjorde jag förra året efter julen, blev riktigt gott!

  2. Ann-Louise kl 11:34, den 27 december 2012

    Åååå… hemmagjorda pitabröd. Så fort vi har ström i lägenheten igen ska jag göra en sats. Någon julmat blev det inte för oss i år. Över huvud taget. Men jag ska nog kunna hitta en massa annat att fylla bröden med.
    God fortsättning!

  3. tina kl 11:37, den 27 december 2012

    Matilda: :-)

    Ann-Louise: Vi fyllde våra med vegoköttbullar istället för skinka idag: http://www.pickipicki.se/2012/08/mandelfrikadeller/ Mycket gott!

  4. Helena / Bara en kaka till kl 18:54, den 27 december 2012

    Hej och god fortsättning! Pitabröd med jullovsfyllning låter ju alldeles förträffligt!

  5. Amy's piece of cake kl 20:51, den 27 december 2012

    God fortsättning! Restfest låter nice :)

  6. Millan kl 22:56, den 27 december 2012

    Gillar tips på hur man använder resterna! Så tack!

  7. Receptbyran.se kl 23:05, den 27 december 2012

    Oj det här var ett spännande sätt att göra det.

  8. tina kl 10:53, den 28 december 2012

    Helena: Det är det också. God fortsättning!

    Amy: :-) Detsamma!

    Millan: Varsågod!

    Receptbyrån: :-)

  9. Karin kl 15:03, den 28 december 2012

    Tips på vad man kan göra av rester är ju alltid tacksamt! :-)

  10. tina kl 18:01, den 31 december 2012

    Karin: :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen