Sista-minuten-tipsen!
Om en liten, liten stund dukar vi upp julmat på tema sista-minuten i P4 Morgon Uppland. Behöver du lite inspiration eller sällskap så här på julmorgonkvisten, starta radion 08.30 vetja! Vem vet, en dag som denna kanske det kan hända att jag avslöjar vilket matknep jag tar till när jag inte hunnit med att städa. Och så lovar jag att den som slår till på en snabblagad senapssill med smak av pepparrot kommer att göra succé vid julbordet. Det här är nämligen senapssillen som även senapssillsogillarna tycker om. Jo, tro det eller ej men det är faktiskt sant. Hursomhelst, oavsett om ni äter julmat eller något helt annat idag så önskar jag er alla en jul som smakar gott och att dagen blir lite särskilt fin.
Skurna pepparkakor
Köp eller gör egen pepparkaksdeg. Skålla 1 dl sötmandel (lägg ner mandlarna i kokande vatten, låt koka 2 min och häll därefter av vattnet. Tryck därefter lätt ut mandlarna ur sitt skal). När mandlarna svalnat, knåda in mandlarna i ungefär 400 g pepparkaksdeg. Forma en rulle med ungefär 7 cm i diameter. Rulla in i plastfolie och låt ligga i kylskåp 1 timme. Skär pepparkakorna tunt och grädda på plåt med bakplåtspapper i 200 g i 9-12 min (tiden beror på hur tunna pepparkakorna är, passa nog så att de inte bränns).
Resten av recepten
Chokladdoppade knäckebröd som snacks
Äppelglögg med calvados
Senapssill med pepparrot
Lenas färggranna julsallad
Chokladkalender – lucka 24
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!