Chokladkalender – lucka 13
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!
Luciafrukost!
Vakna vetja! Alldeles strax äter vi luciafrukost i P4 Morgon Uppland. Vad vi äter? Saffransscones med björnbärsmarmelad och vispad crème fraîche. Vet ni vad som är det bästa med luciafrukosten? Om man inte hinner med i morgonsvängarna, så funkar frukosten finfint även som kvällsfika.
Saffransscones
0,5 g saffran
3 msk råsocker
knappt 0,5 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smör
1 ägg
Mortla saffran och socker tillsammans. Värm mjölk och tillsätt socker-saffranblandningen, rör tills sockret löst sig. Låt svalna. Blanda under tiden mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Nyp ner rumsvarmt smör. Tillsätt ägget samt mjölken och knåda försiktigt ihop till en slät deg. Forma fyra scones, picka med en gaffel och grädda på plåt med bakplåtspapper 10-15 min i 225 grader. Servera med björnbärsmarmelad och vispad crème fraîche.
Vispad crème fraîche
Vispa 2 dl crème fraîche med en elvisp tills den tjocknar (ska få samma konsistens som om man vispat grädde för länge). Smaka av med ung 1 tsk florsocker samt rivet skal från en apelsin.