Nu börjar restfesten!

den 27 december 2012, kl 07:50

Nu börjar restfesten! Eller tja, egentligen började den redan igår när vi fick en till-dörren-leverans av pappan. Lite av allt från julbordet, omsorgsfullt förpackat i låda efter låda efter låda. Jag har ju längtat efter julmat hela hösten och ännu dröjer det länge innan jag ledsnar. Men om du tillhör dom som känner dig mätt på julsmakerna och vill ha lite variation, starta P4 Morgon Uppland efter klockan åtta. Då lagar vi pitabröd med jullovsfyllning och bjuder på fler tips på hur du kan trolla med resterna.

Pitabröd med jullovsfyllning
Pitabröd:
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
4 dl fullkornsvetemjöl
ungefär 5 dl vetemjöl

Rör ut jäst i fingervarmt vatten. Rör ner salt och olja. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen rejält. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk (ungefär en halvtimme). Dela i tio lika stora bitar, rulla bollar och platta ut så tunt som möjligt. Låt jäsa ytterligare en halvtimme på bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i ungefär 7-8 minuter. Låt svalna under bakduk.

Jullovsfyllning:
Rör ihop en sås av 2 st finhackade äpplen, 2 dl crème fraiche och 1 tsk gul curry (eller riven pepparrot) samt en nypa salt respektive svartpeppar. Fyll pitabrödet med riven morot, finskuren rödkål, julskinka och äppelröran.

Fler recept på restfest
Julquesadillas 

Tunnbrödrulle med lax och pepparrotsvisp 
Smörrebröd - skär danskt rågbröd eller kavring i mindre bitar och toppa med små måltider. T ex skivad kokt potatis, sill och en klick gräddfil, eller en liten miniportion med pyttipanna gjord på potatis, prinskorv, köttbullar och skinka, toppad med rödbeta eller en liten bit stekt ägg.
Gubbröra - gör gubbröra på sill eller ansjovis som blivit över, packa ner i en matlåda i matsäckskorgen och servera till tunnbröd under utflykten.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen