Luciafrukost!
Vakna vetja! Alldeles strax äter vi luciafrukost i P4 Morgon Uppland. Vad vi äter? Saffransscones med björnbärsmarmelad och vispad crème fraîche. Vet ni vad som är det bästa med luciafrukosten? Om man inte hinner med i morgonsvängarna, så funkar frukosten finfint även som kvällsfika.
Saffransscones
0,5 g saffran
3 msk råsocker
knappt 0,5 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smör
1 ägg
Mortla saffran och socker tillsammans. Värm mjölk och tillsätt socker-saffranblandningen, rör tills sockret löst sig. Låt svalna. Blanda under tiden mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Nyp ner rumsvarmt smör. Tillsätt ägget samt mjölken och knåda försiktigt ihop till en slät deg. Forma fyra scones, picka med en gaffel och grädda på plåt med bakplåtspapper 10-15 min i 225 grader. Servera med björnbärsmarmelad och vispad crème fraîche.
Vispad crème fraîche
Vispa 2 dl crème fraîche med en elvisp tills den tjocknar (ska få samma konsistens som om man vispat grädde för länge). Smaka av med ung 1 tsk florsocker samt rivet skal från en apelsin.
13 kommentarer till “Luciafrukost!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Scones är så gott! Jag skall faktiskt äta en precis nu, med tranbär i! Ha en fin lucia!
Katarina: Smart och gott med bär i!
Åh så bra, nu fick jag ett tips på hur jag kan fortsätta med saffransbruncherna i adventstid – förra helgen blev det saffransvåfflor, nu i helgen får det bli saffransscones! Hoppas att du får en riktigt trevlig tredje adventshelg Tina!
Linda: Saffransvåfflor, att jag inte tänkt på det! Tack för tips och en fin helg önskar jag dig.
Men jösses så bra! Got to try :)
Men de där borde jag testa som älskar scones!
Sara: Ja gör det vetja!
Karin: Ja, det borde du nog. :-)
[...] på lussekatter, några kanske har testat att göra saffranstryfflar, på morgnarna gillar man saffransscones och när det inte är jul använder man oftast detta torkade guld till en klassisk [...]
Nu har jag testat dina scones men de blev väldigt kompakta, ska det inte vara mera vätska? Ungdomarna mumsade och tyckte de var väldigt goda ändå!
Ha ett riktigt Gott Nytt År!
Karin W: Åh vad trist att dom inte blev bra. Vet inte om jag tror att det är mängden mjölk som strular, själv har jag bakat sconesen flera gånger och tycker att dom brukar bli som bäst när jag tar mindre mjölk än mer. Gott nytt år till dig. Kram
Oj vilka goda scones!!! Serverade dem ihop med Salmbärssylt som fick oss att känna smaker från underbara Gotland. Kommer att göras många gånger till. :)
Oj vilka goda scones!!! Serverade dem ihop med Salmbärssylt som fick oss att känna smaker från underbara Gotland. Kommer att göras många gånger till. :)
Liselott: Vad härligt att höra! Och lyllos er, som sparat lite Gotland i burk. :-)