Moussaka med halloumi
Hade jag satt etiketter på maten i det röda köket, så hade moussaka utan tvekan hamnat i samma fack som lasagne. Mat som med fördel tillagas kvällen före eftersom den är godare dan därpå (och som därmed är en hit i matlådan). Bägge rätterna faller dessutom inom kategorin mat som är lättare att fota kall än varm (det faktum kan inget paljettlinne i världen ändra på). Inspirerad av Fontanas recept toppades moussakan den här gången med riven halloumiost, ett fint knep att lägga på minnet. Sen finns det nog inte så mycket mer att tillägga vad gäller moussakan, jag menar att det är jag som har stans godaste matlåda idag torde ju vara underförstått.
Moussaka
1 lök
600 g nötfärs
0,5 dl rött vin
olivolja
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
svartpeppar
mynta
1 nypa kanel
1 zucchini
1 aubergine
800 g potatis
2 msk smör
5 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1 halloumiost
Finhacka lök och fräs mjuk i olja. Tillsätt köttfärs och bryn. Tillsätt krossade tomater och vin. Smaka av med kryddor och låt småputtra medan resten av ingredienserna förbereds. Skala och skiva potatis, råstek lätt i olivolja, salta. Skiva zucchini och aubergine i centimetertjocka skivor. Stek någon minut på varje sida, på medelhög värme i olja, salta och peppra. Gör behamelsås: smält smöret i en kastrull, rör ut mjölet i smöret och vispa därefter ner mjölken. Låt koka upp så att såsen tjocknar. Lägg potatisen i botten på en ugnsform tillsammans med lite av den rivna halloumiosten. Bred över köttfärssåsen och toppa med skivad zucchini och aubergine. Häll över bechamelsås och strö den rivna halloumin över moussakan. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 40 min.
Publicerad i halloumi, vinnare i matlådan | Kommentarer (23) Skriv ut inlägg23 kommentarer till “Moussaka med halloumi”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Mycket innovativt sätt att använda halloumi på! Jag har din sötpotatis och linssoppa i matlådan idag. Eller ja, nästan… potatisen byttes ut mot pumpa: Och så är det ju inte du som har lagat den…
Snyggt! Att ha med lasagne i matlådan gör jobbdagen så mycket bättre=) Kanske ska jag testa din moussaka med, och se om den gör mig lika glad=)
Hej Tina,
igår började en tävling på studeravidare.se. Vill du också vara med och tävla? Du behöver bara nämna oss i ett blogginlägg och har då chansen att vinna Nya MacBook Air.
Infomation om tävlingen finns under http://www.studeravidare.se/bloggtavling.
MVH Studeravidare teamet
Riven halloumi, så fiffigt!
Ser väldigt gott ut och gillar att du använt halloumi!
Mmm, sån där mat gillar jag – allt i ett. Mojsigt, varmt, mjukt och snällt. Vilket snyggt linne du ser ut att ha!
Ann-Louise: Det var inte många rätt!
Sanna: Ja, testa vetja!
:-)
Nina: Jag har för mig att vi gjorde något mer fiffigt med riven halloumi i somras, men just nu minns jag inte vad.
Katarina: Jag gillar halloumi, jag gillar allt salt iofs! ;-)
Josefina: Tack! Jag gillar också snäll mat! Stod i kvalet och valet om jag skulle piffa upp den med chili och vitlök, men snäll man ska inte piffas upp! :-D
Nina: Nu kom jag ju på, vi rev halloumi och fyllde ”paprikor” med i somras. Det var ju hemskt gott som tilltugg/småplocK: http://www.pickipicki.se/2011/06/nej-har-blir-inga-tapas-gjorda/
Snyggt linne! Ja, och snygg moussaka också, såklart, du lagar alltid snygg mat ;)
Vad gott det låter med halloumi i moussakan, halloumi är bland det godaste jag vet! Lite vegetarisk färs, och jag är väääldigt intresserad av att smaka det här =)
Riven halloumi! Aldrig testat. Men halloumi är ju gott och moussaka är gott så det bådar gott. Perfekt för frys och matlåda!!
Alexandra: Absolut inte; http://www.pickipicki.se/2011/02/bakom-kulisserna/ Testa med vegfärs!
Sofie: Hurra för matlådemat!
ser helt galet flott och gott ut!
SMART!
Allt blir nästan godare med halloumi.
Tycker fröken Dill
Härligt med en variant på Moussaka, som jag precis har lärt mig uppskatta. Jag och aubergine har inte varit så bra vänner tidigare. Men, allt med mycket ost är ju gott!
Så fint! Nu kommer jag förmodligen att köpa halloumi och riva ner i nästa måltid, vad den nu kan bli… :)
Lovisa: :-)
Fröken DIll: Ja, du har nog en poäng i det!
Lotta: Aubergine kan lätt bli lite svampig i konsistensen, men smaken kan vara ljuvlig om den ugnsrostas ex.vis. Du måste testa att göra aubergineröra! http://www.pickipicki.se/2008/04/en-riktigt-god-middag/
Nina: Haha!
Så fiffigt att riva halloumi, det ska jag absolut testa. Trevlig helg, picki!
Ser jättegott ut. Jag älskar Moussaga (med quorn i stället för kött) men lagar det sällan själv pga ren lathet.
Noterar också att även du har Teema tallrikar, så som vi här hemma.
Och de röda byxorna de är riktigt fina :)
Hanna: Detsamma! :-)
Marikka: Tack så mycket! Moussaga säger du, det finns ett lite annorlunda sådant recept här på picki: http://www.pickipicki.se/2009/07/och-recepten-kommer-har/ Du får testa det nästa gång du samlat kraft! ;-)
En fantastisk rätt som måste testas, den passar även mig som kör LCHF måste bara ta bort mjölet men annars så är det kanon. Dina bilder är otroligt snygga.
Ha en underbar söndag.
Jimmie: Tack fina du. Den här bilden (liksom många andra här på picki) har min sambo Carl knäppt. Han är en fena på att fota, där ligger jag i lä. :-)
Det lite annorlunda receptet verkar bra, tack för tipset. Jag ska nog ta mig i nacken och laga receptet här nästa vecka, fast med Quorn.
Marikka: Kul, tala om sen ifall det blev bra! :-D