Ett ljuvligt sötpotatismos

den 13 september 2011, kl 14:15

Jag vet inte om det har gått inflation i 10-poängarna i det röda köket, men på sistone har vi fått många nya favoriträtter här hemma. Vad sägs om kryddstarka kycklingklubbor serverade med ett snällt och lent sötpotatismos? Tänk att jag som aldrig varit något fan av potatismos, skulle gå och förälska mig i ett ljuvligt sötpotatismos. Otippat, men ändå inte alls. Carl tror förresten att jag skojar när jag säger att det vi ska äta det här moset varje vecka året ut. Vi får väl se.

Ett ljuvligt sötpotatismos
400 g sötpotatis
400 g potatis
grönsaksbuljong
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 klick smör
0,5-1 tsk salt
1 krm vitpeppar
riven muskotnöt
1 krm torkad timjan

Skala och dela sötpotatis och potatis i mindre bitar. Koka mjuk i grönsaksbuljong alt lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Stöt potatisen och rör ner grädde och mjölk. Smaka av med kryddor,och 1 msk smör om du vill.

Kryddstarka kycklingklubbor
Lägg 750 g kycklingklubbor i en smord ugnsform, med skinnsidan nedåt. Pensla med rapsolja och toppa med salt, paprikapulver (gärna den starka varianten) och torkade chiliflingor. Snåla inte med kryddorna. Tillaga i mitten av ugnen i 150 grader. Efter 45 min, vänd på kycklingklubborna och krydda andra sidan. Ställ in i ugnen ytterligare 30 min ungefär. Kycklingen är färdig när det inte kommer rosa saft om du skär mot benet, kycklingen ska ha en innertemp på 80 grader.

Kycklingreceptet är för 2 personer, dubbla om ni är fler. Sötpotatismoset räcker till 3-4.

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “Ett ljuvligt sötpotatismos”

  1. Beata kl 15:20, den 13 september 2011

    Åh det låt helt fantastiskt gott! Själv älskar jag all typ av mos.. mmm rotmos, potatismos… nu kanske också sötpotatismos ;-)

  2. sofie mumsfillibaba kl 15:34, den 13 september 2011

    Alltså! Mos. Det är ju så gott! Inte så att vi äter det för ofta. Men det är så att jag kan längta efter ett gott mos på sommaren när det inte finns någon bra potatis för det. Sötpotatis är en stor favorit som vi inte heller äter för ofta. Får nog bli denna kombo snart känner jag. Mums!!

  3. Fröken Dill kl 15:46, den 13 september 2011

    Spännande! Jag har bara ätit sötpotatis några få gånger. Min syster serverade den ugnsrostad i klyftor med chèvrekräm och det var gott. Ditt mos låter fantastiskt!
    Tycker fröken Dill

  4. Jessica kl 16:44, den 13 september 2011

    Vilken härlig blogg du har, med fina bilder dessutom! Har blivit riktigt förtjust i sötpotatis de senaste åren men aldrig gjort mos på det förut. Tack för tipset, det ska testas inom snar framtid!!

  5. Hanna kl 17:48, den 13 september 2011

    Jag älskar mos! Åt krämig polenta igår och det är ett bra mossubstitut annars. Brukar mest göra soppa eller klyftisar av sötpotatis, men ska testa mos också såklart, ser så gott ut!

  6. Alexandra - kärlek på tallrik kl 17:56, den 13 september 2011

    Mos är inte riktigt min grej, men SÖTPOTATISMOS är toppen <3 <3 Så jag står på din sida, klart man kan äta det varje vecka året ut! ;)

  7. Sannas Goda kl 19:10, den 13 september 2011

    Idag gjorde jag dina köttfärsbiffar, riktigt goda! :)

  8. Helena kl 21:26, den 13 september 2011

    Låter gott. Har inte lagat så mycket sötpotatis. Dottern, som är fem månader, har dock fått det som en av de tidiga smakportionerna och jag tror att det är favoriten, näst efter gröt möjligen.

  9. Ann-Louise kl 21:32, den 13 september 2011

    Jag gjorde nyligen en sötpotatis- och pumpamos och håller med om att det är riktigt smaskens. Passar perfekt till höstens övriga smaker och man blir glad bara av färgen. Annars är jag inget fan av potatismos men däremot broccolimos och blomkålsmos… mmm…

  10. tina kl 21:43, den 13 september 2011

    Beata: Du kommer gillat, jag lovar!

    Sofie: Gött!

    Fröken Dill: Sötpotatis och getost är en ljuvlig kombo!

    Jessica: Tack fina du! Ja, moset måste du testa, så himla gott!

    Hanna: Polenta! Det hamnar nog på veckomatsedeln inom en snar framtid, tack för påminnelsen!

    Alexandra: Hurra! Varje vecka året ut, tummis? :-D

    Sanna: Nu blir jag nyfiken, vilka köttfärsbiffar har du lagat tro? Med feta och timjan? Kul att de gick hem hursomhelst! :-)

    Helena: Smart tjej, hon kommer bli något stort!

    Ann-Louise: Blomkålspuré, ååh, det gillar jag ju massor!

  11. karin - trattoria kl 22:39, den 13 september 2011

    helt klart ett av mina favoritrecept, kyckling och sötpotatis, det är fina grejer det.

  12. Emmy kl 02:16, den 14 september 2011

    Det är så gott att blanda potatis och sötpotatis. Moset måste varit en höjdare. Gjorde en potatiskaka till nyår med båda sorterna samt chevreost. Ljuvligt gott.

  13. tina kl 21:29, den 14 september 2011

    Karin: Finfina grejer, det har du rätt i!

    Emmy: Det låter ljuvligt!

  14. Josefina kl 21:42, den 14 september 2011

    Mmmums, potatismos. Något jag äter alldeles för sällan. Dumt. Kram!

  15. tina kl 21:22, den 15 september 2011

    Josefina: Ändring på det kanske? :-)

  16. Isflingan kl 18:29, den 5 oktober 2011

    Förstår inte varför jag inte gjort detta tidigare för det var helt gudomligt gott!! :) jag har precis som du haft lite svårt för potatismos, men nu kan jag äta hur mycket mos som helst så länge d finns sötpotatis i :)

  17. tina kl 15:47, den 7 oktober 2011

    Isflingan: Hurra för sötpotatis! :-)

  18. Bakspecialisten kl 07:06, den 2 november 2011

    Låter smaskens! Kan erkänna att jag är usel på att använda mig av sötpotatis! Jag får hämta mer inspiration här och sen ge mig på´t igen! :)

  19. tina kl 20:34, den 2 november 2011

    Bakspecialisten: Du får helt enkelt börja, allt blir gott med sötpotatis; mos, rostad i ugn, soppa osv igen och igen. Lita på mig! :-)

  20. camilla kl 08:11, den 15 november 2011

    låter supergott..men undrar om det blir lite torrt? om jag vill ha någon form av sås till vad ska jag prova då ? =)

  21. tina kl 19:43, den 20 november 2011

    Camilla: Åh nej, jag får alltid ett släng ångest när jag ser att jag missat svara på kommentarer. Jag skulle göra en yoghurtsås med tjockyoghurt, rivet citronskal, pressad vitlök och kanske lite färska örter nerklippta.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen