Bilder från ett vinterkalas

den 29 januari 2012, kl 20:58


Farmor fyllde år och firades med ett rejält lass födelsedagskakor

Ett stycke födelsedagseld

Och ännu en kaka, men är det kalas så är det

Skriv ut inlägg

Steget efter

den , kl 11:10

Man vet att man har legat steget efter några månader, när man hittar tre olästa Buffétidningar som fortfarande är inplastade. Bläddrar igenom alla i ett sträck och inser att mamman till skillnad mot mig inte missat ett endaste av dessa nummer. Känner igen ett flertal av rätterna hon bjudit på de senaste månaderna, både mat och efterrätt. Högst betyg av hennes provlagade rätter får den burgudiska köttgrytan som ses på bilden ovan. Den finfina grytan ska jag utan tvekan se till att laga själv nu när jag kom över receptet.

Burgundisk köttgryta
1 kg grytbitar (nöt eller vilt)
2 msk smör
1 msk tomatpuré
2 msk mjöl
0,5 dl balsamvinäger
4 dl rött vin
2 dl kalvbuljong (fond + vatten)
2 paket bacon
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (275 g)
salt och svartpeppar
Bouqet garni:

1 bit morot
ett par timjankvistar
ett par persiljekvistar
2 lagerblad
steksnöre
1 dl grovhackad persilja

Bryn köttet i omgångar. Hetta upp smör i en gryta och tillsätt köttet. Salta och peppra, tillsätt tomatpuré och låt fräsa några minuter. Rör ner mjöl. Tillsätt vinäger och låt  koka ihop några minuter. Tillsätt därefter buljong och rödvin, sänk värmen och låt sjuda. Bryn skivad bacon, champinjonkvartar och grovhackad vitlök i en stekpanna med smör. Häll detta i grytan tillsammmans med syltlöken (ej spad). Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad runt en morot och lägg ner i grytan. Lägg på ett lock och ställ mitt i ugnen i 175 grader i 1,5 timme. Servera med kokt potatis, eller som mamman, tillsammans med getostgratinerade rödbetor. Recept: Buffé nr 12, 2011.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen