Steget efter

den 29 januari 2012, kl 11:10

Man vet att man har legat steget efter några månader, när man hittar tre olästa Buffétidningar som fortfarande är inplastade. Bläddrar igenom alla i ett sträck och inser att mamman till skillnad mot mig inte missat ett endaste av dessa nummer. Känner igen ett flertal av rätterna hon bjudit på de senaste månaderna, både mat och efterrätt. Högst betyg av hennes provlagade rätter får den burgudiska köttgrytan som ses på bilden ovan. Den finfina grytan ska jag utan tvekan se till att laga själv nu när jag kom över receptet.

Burgundisk köttgryta
1 kg grytbitar (nöt eller vilt)
2 msk smör
1 msk tomatpuré
2 msk mjöl
0,5 dl balsamvinäger
4 dl rött vin
2 dl kalvbuljong (fond + vatten)
2 paket bacon
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (275 g)
salt och svartpeppar
Bouqet garni:

1 bit morot
ett par timjankvistar
ett par persiljekvistar
2 lagerblad
steksnöre
1 dl grovhackad persilja

Bryn köttet i omgångar. Hetta upp smör i en gryta och tillsätt köttet. Salta och peppra, tillsätt tomatpuré och låt fräsa några minuter. Rör ner mjöl. Tillsätt vinäger och låt  koka ihop några minuter. Tillsätt därefter buljong och rödvin, sänk värmen och låt sjuda. Bryn skivad bacon, champinjonkvartar och grovhackad vitlök i en stekpanna med smör. Häll detta i grytan tillsammmans med syltlöken (ej spad). Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad runt en morot och lägg ner i grytan. Lägg på ett lock och ställ mitt i ugnen i 175 grader i 1,5 timme. Servera med kokt potatis, eller som mamman, tillsammans med getostgratinerade rödbetor. Recept: Buffé nr 12, 2011.

Skriv ut inlägg

5 kommentarer till “Steget efter”

  1. Fröken Dill kl 13:01, den 29 januari 2012

    Inte så dum alls, Buffétidningen. Tyvärr får man den inte om man inte handlar på Ica/är Icamedlem. Har inget emot Ica, men vi bor närmast Coop. Boeuf Bourgignon är en favorit här hemma, även om vi lagar det alltför sällan.

  2. anna kl 20:51, den 29 januari 2012

    Riktigt gott var det! Tur för oss att vi fick samma rätt två ggr samma vecka :P

  3. Emmy kl 21:04, den 29 januari 2012

    Buffé är riktigt bra. Jag brukar norpa åt mig pappas ex. Har införskaffat ICA-kort i tron att jag skulle få buffé, men man måste handla på ICA också…

  4. Jimmie kl 18:09, den 5 februari 2012

    Det där är en återkommande favorit hemma hos oss, så himla gott !

  5. Lena kl 03:44, den 7 februari 2012

    Gillar Burgundisk köttgryta men ingen lagar den till mig!
    *ryyys* så gott

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen