Två vinnare och jag

den 2 januari 2012, kl 22:19

Jag har fått stora skaldjursbegäret och höll på att ta anställning i saluhallens fiskdisk häromdan, allt för att få stanna kvar och frestas lite till. Ge mig musslor, räkor, ja nästan allt med (näbbar och) klor skulle funka. Jag nöjde mig dock med ett nät musslor och med det i ena handen passade det utmärkt att återupptäcka ett gammalt favoritrecept. Musslor och risotto är ju två vinnare i samma lag. Av den anledningen vågar jag för första gången utlova smakgaranti på ett recept. Skulle någon mot all förmodan inte gilla detta, räck upp en hand så skickar jag tröstpris på posten.

Musselrisotto
1 nät färska blåbusslor med skal (1 kg)
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 dl torrt vitt vin
Risotto:
5 schalottenlökar
2 msk tomatpuré
5 dl hönsbuljong
buljong från musselkoket
1 tsk torkad timjan
2,5 dl arborioris
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Borsta och skölj musslorna. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem. Hacka vitlöken fint och fräs i oljan.Tillsätt vin, koka upp och tillsätt därefter musslorna. Koka på högsta värme under lock, 4 minuter, skaka kastrullen ett par gånger under tiden. Spara musselspadet till risotton och släng musslor som är slutna. Skala och finhacka lök. Koka upp buljongen tillsammans med musselspadet. Fräs löken mjuk i olivoljan, tillsätt tomatpuré och timjan och låt fräsa några minuter. Tillsätt riset och fräs lite till. Häll på hälften av buljongen och låt koka på svag värme utan lock. Tillsätt mer buljong vartefter buljongen sugs upp av riset. Fortsätt tills riset är nätt och jämt mjukt, ungefär 25 minuter. Lägg musslorna i risotton och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Två vinnare och jag”

  1. Mårtenssons kök kl 22:47, den 2 januari 2012

    Vi gillar absolut, men de sista gångerna vi köpt musslor så har de varit så tråkiga i konsistensen. Inte alls fasta utan ”soggiga” och slabbiga, så vi vågar knappast köpa musslor mer…

  2. Alexandra - kärlek på tallrik kl 23:41, den 2 januari 2012

    Haha, ja, risotto håller jag med om att den är en vinnare i alla fall, i alla situationer <3 Räknas det att jag är vegetarian och helst stoppar tillbaka skaldjuren i havet igen? Får man tröstpris då? ;)

  3. Emmy kl 00:04, den 3 januari 2012

    Åh, så gott! Vilket färgglatt och gott start på året! Jag sållar mig till gilla-skaran.

  4. Kanel och vanilj kl 11:13, den 3 januari 2012

    Gott!

  5. Moma kl 12:12, den 3 januari 2012

    Jag älskar risotto, men jag har en liten bekännelse att tillkännage… nu viskar jag: Jag är rädd för musslor. Jag vet inte varför men jag tycker de verkar läskiga. I Italien blev jag bjuden på kammusslor (heter de så, de små grå som är som små snäckor?), och det var ju fantastiskt gott! Så kanske jag kan lära mig att gilla blåmusslor också!

  6. sofie mumsfillibaba kl 13:47, den 3 januari 2012

    Älskar risotto men är väldigt kräsen på musslor. Ibland är det jättegott men ibland inte alls. Ser väldigt gott ut iallafall!

  7. Hanna kl 17:56, den 3 januari 2012

    Guuuud så gott, älskar musslor!

  8. tina kl 18:35, den 3 januari 2012

    Mårtenssons kök: Vad otäckt, ni får köpa musslorna någon annanstans än där ni brukar!

    Alexandra: Nej, då blir man givetvis diskvalificerad! :-D

    Emmy: Hurra!

    Kanel och vanilj: Japp!

    Moma: Det där Italien alltså, där smakar all mat gott!

    Sofie: Tänk för att det var gott också, vi kanske brukar ha musseltur i det röda köket?

    Hanna: :-D

  9. den blomstrande trädgården kl 19:23, den 3 januari 2012

    Underbart! Det får bli nästa middagsmeny med bror min ^^

  10. Tina kl 20:11, den 3 januari 2012

    Låter jättegott, jag väldigt förtjust i musslor kokta i vin!

  11. Christer kl 20:24, den 5 januari 2012

    Ser ju bara vansinnigt god ut, ska prövas :)

  12. Jozzan kl 21:35, den 5 januari 2012

    Jag gillar tyvärr varken musslor eller risotto. Risotto önskar jag att jag skulle gilla för det ser så gott ut, men det går bara inte. Tror det är konsistensen som spökar i min mun.

  13. Sanna kl 10:17, den 6 januari 2012

    Vad gott det ser ut! När kag läser detta så blir jag än en gång medveten om hur oerhört mycket jag saknar en saluhall här i malmö :(
    Var dock över på Torvehallarna i köpenhamn för ett tag sedan och där skulle jag kunna bosätta mig! Ungefär sådär mellan köttet, fisken, grönsakerna och brödet ;-)

  14. tina kl 12:24, den 6 januari 2012

    Blomstrande trädgården: Hurra, är jag bjuden el har jag bränt mina broar?

    Tina: Jag med!

    Christer: :-D

    Jozzan: Åh, det är nästan så att jag tycker lite synd om dig.

    Sanna: Är det sant att det inte finns en saluhall i Malmö? Det låter ju galet! Uppsalas saluhall är inte så mycket att hänga i julgranen eg, skulle vilja ha mer av allt, men de diskar som finns är helt OK.

  15. Sanna kl 19:54, den 6 januari 2012

    Det är tyvärr helt rätt. Sen några år tillbaka har vi ingen saluhall. Innan dess hade vi en men den hade fler restauranger än egentliga möjligheter att handla råvaror. Det pratas mycket om att det ska startas en saluhall, finns även en facebooksida om det. Men tyvärr verkar inte någon kunna göra verklighet av det. Vi har ju dock möllevångstorget med alla grönsakshandlare :-)

  16. tina kl 19:42, den 9 januari 2012

    Sanna: Det torget har jag bara hört fint om, måste besökas vid tillfälle. Hoppas ni får en saluhall igen!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen