Älskade, önskade ogräs
När vi plockade nässlor och kirskål häromdan försökte vi enas om vad som definerar ogräs. Carl envisades å det bestämdaste att ett ogräs är något som 1) växer snabbt och 2) är oönskat. Men det vore ju höjden av motsägelse att sitta och fylla alla tillgängliga burkar och påsar med något oönskat, och sen åka hem och grädda de godaste blinierna av dem alla? Rätta mig gärna om jag har fel. Oavsett definition, om en liten stund har vi ogrästema i P4 Morgon Uppland, ett önskat tema.
Ogräsblinier
15 g färsk jäst
4 dl mjölk
1,5 dl bovetemjöl
1,5 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk smör
0,5 tsk salt
1 liter ogräsblad (nässlor, kirskål och liknande)
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, rör ut jästen. Vispa ner, mjöl, ägg och salt. Låt svälla under lock/tallrik i rumstemperatur i ungefär en timme. Under tiden, grovhacka bladen och förväll i en kastrull. Rör ner i smeten. Grädda blinierna och servera förslagsvis med finhackad rödlök, finklippt gräslök, löjrom och gräddfil.
Mer ogräs i pickipickiskafferiet
Nässelrisotto och nässelpesto
Nässelsoppa
17 kommentarer till “Älskade, önskade ogräs”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Jag har nog aldrig ätit ogräsblinier eller ogräs överhuvudtaget :) Men det är säkert riktigt gott!
Åh det måste ju bara provas! Fantastiskt att ha hela rabatten full med mat, trots att det ser ut som rena katastrofen.
Låter gott
Allt verkar komma så mycket tidigare till Sverige (eller åtminstone där du bor)! Rabarber, nässlor… Här har inget kommit, och det kommer nog ta en ganska lång tid till tills vi får det…
Ser förresten mycket gott ut! :)
Äntligen någonmer som äter ogräs =) Du bara MÅSTE testa detta busenkla recept med kirskål, så gott!
http://lisasgodbitar.wordpress.com/2012/05/02/kirskal-med-olivolja-och-citron/
Prova detta, så gott!
http://lisasgodbitar.wordpress.com/2012/05/02/kirskal-med-olivolja-och-citron/
Oj nu kom bägge inläggen fram, fick fel meddelande först. Samma länk två gånger, sorry =) /Lisa
Vilka fina biffar! Färglada :)
Katarina: Då är det ju dags!
Annelie: Eller hur, det är ju en fråga om inställning! ;-)
Matte: Jepp!
Matilda: Plötsligt händer det!
Lisa: Gott kan jag tänka mig, får testa! Tack för tips!
Sanna: Färgglada ja, biffar nja! ;-)
Den vanliga definitionen av ogräs som jag oftast ser är en växt som växer på ”fel” plats, alltså att den är oönskad just där, inte att den är allmänt oönskad. Själv har jag rensat bort en hel del ogräs i min odling i form av bergklint, som ville ta över mina rabatter. Fina blommor, visst, men det räcker inte för att jag ska behålla den. Dessutom tror jag inte den är ätlig, och då blir den definitivt ett ogräs i mina ögon. Varför ha något som inte går att äta…? ;)
Däremot är jag bara glad att det finns maskrosor på kolonilotten, så för mig är ju de absolut inte ogräs eftersom jag äter dem. Dock håller nog inte mina mindre matkunniga grannar med om det…
Är så dålig på ogräs! Och så rädd att en hund har kissat på det. Billigare och näringsrikare grönsaker får man leta efter. Utan hundkiss då tack!
Rasmus: Kan tänka mig att maskrosor inte är poppis på kolonigrannar, när dom sprider sig så lött med vinden. Du får bjuda på sallad vetja, så att du blir förlåten! ;-)
Sofie: Men då kan man ju inte äta något? Inga bär i skogen? Tänk vad med djur som bor där! Inga äpplen? Fågelbajs? etc etc. :-O
Fast jag äter ju enbart bladen, och knipsar av stjälkarna innan det hunnit bildas några blommor. Oftast hinner jag göra det iaf…
Men jag är långt ifrån den enda som har maskrosor på lotten, fast de flesta andra har det troligtvis för att de inte orkar rensa bort dem.
Rasmus: :-D
[...] på backen Nässelpesto och nässelrisotto Nässelsoppa Ogräsblinier [...]
Hej, jag älskar friluftsliv och jag och mina klasskompisar är ofta ute på hajker och vandringar. Eftersom vi gillar naturen så mycket så försöker vi använda oss av den så mycket som möjligt i vår matlagning. Vi tänkte prova dessa blinier med nässlor på nästa hajk och undrar därför hur länge man kan låta smeten stå utan att den blir dålig och blinierna blir lika goda som om smeten skulle stå i 1h? Vi funderar på om man kan göra smeten på morgonen och sedan ha den i väskan under vandringen för att sedan grädda dem vid lunch?
Vi är tacksamma för svar och vill bara säga att vi har testat flera av dina recept med stor lycka!
Josefin: Tack för din fina kommentar, vad kul med hajk! Trixig fråga, jag kan tänka mig att smeten dessvärre riskerar att bli lite överjäst under en förmiddag utomhus. Man kanske skulle kunna förvara den kall i termos och låta den ”långjäsa” där, istället för som i receptet 1h framme i rumstemperatur. Men det har jag aldrig testat. Hoppas ni får en finfin vandring, plättar eller ej.