En fin försommarhelg
Den här helgen har varit så fin att jag helst av allt vill stoppa ner den i en liten ask för att kunna plocka fram snart igen. I fredags invigde vi Messobs uteservering för säsongen, äntligen får man väl lov att säga då det var systerns och min kusinjulklapp. I lördags gick världens finaste pärla igenom besiktningen och vi fotade allt från mat till ett fint brudpar. Sen avslutade vi kvällen med varsin mojito för att fira att myntakvinnan är tillbaks på torget igen. Söndagen bjöd på rapsfält, årets första badutflykt och grillmiddag. Ja ni hör ju, försommaren är den allra bästa tiden. Vet ni förresten hur man stannar tiden här och nu? Man kokar syrénsaft till dom stora och rabarbersaft till dom små, sen stoppar man saften i frysen. Den som spar han har försommaren kvar när det kommer tuffare tider.
Rabarbersaft
1,5 kg rabarber
5 dl vatten
5 dl socker
Skölj rabarbern och skär i centimetertjocka bitar. Lägg i en stor kastrull och koka upp tillsammans med vattnet. Låt småkoka under lock tills rabarbern är mjuk, ca 10-15 min. Sila genom duk. Rör ner sockret och låt koka upp på nytt så att sockret löser sig. Frys saften och plocka fram när den ska drickas. Den som vill ha saften i kylskåp tills den dricks upp kan tillsätta 1 krm natriumbensoat tillsammans med sockret för bättre hållbarhet.
Ingen poesi är så vacker som knallgula rapsfält
På gräsmattan bjöds det på grillat till middag och Pimm’s i glasen
Grannens kjol måste förresten ha haft något otalt med vår grill, oklart vad.
24 kommentarer till “En fin försommarhelg”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Bästa helgen!!
Nästa helg tar vi brännbollskampen, visst? Jag har redan börjat samla mitt lag!
Tack för julklappen, var väl värd väntan :)
Vill också ha en liten burk med denna tiden. underbart. ska koka rabarberpaj idag! Funderar på att testa syresaft också.
Kära Pickipicki! Jag vill bara säga hur fantastisk jag tycker din blogg är. Ja, jag menar verkligen fantastisk. Dina härliga bilder och orginella recept får det att riktigt vattnas i munnen på mig varje gång jag tittar in här. Men framför allt trollbinder du mig med dina välskrivna texter. Jag kunde nästan känna smaken av rabarber och doften av rapsfält när jag läste detta. Tack!
Carl: Vilken tur! :-)
Sofie: Rabarberpaj vore fint, har inte hunnit med att äta någon sådan i år.
Josefine: Tusen tack, en sådan fin kommentar gör hela min dag. <3
Måste först säga att jag tycker att du har en underbar blogg som både inspirerar och är trevlig att se på! Liten fråga angående både syrensaften och rabarbersaften…hur mycket spär du ut den med vatten då den ska drickas?
Ja, ljuva helg! Ljuva bilder också! Och underbar KOFF-back! Vill ha!
Synd att grilla en så fin kjol! Syrensaft låter spännande! Det vill jag gärna ha recept på :)
Fin är bara förnamnet!
Jag funderade på det här med rapsfält idag faktiskt. Finns det bara i Skånetrakterna? Isåfall varför? hmmmm
Så fina bilder och visst är rabarbersaft bara så gott!
Mikaela: Det är nog en smaksak. I det här hushållet spär jag all saft, medan C knappt späder någon hemkokt saft överhuvudtaget. Men om vi säger såhär, rabarbersaften kan man späda lite lagom, syrénsaften vill man definitivt späda. Dagens oklaraste svar? ;-) Tack förresten för fint beröm!
Anna: Den fina, fina backen är dessvärre inte min. Men så fort jag ser den måste jag (tjuv-)låna och fota. :-P
Sara: Du hittar länken till receptet längst ner i det här inlägget. Håller med förresten, synd på en så fin kjol, men tur att inga ben brann upp!
Kim: Nä, rapsfält finns nog lite här och var. Men många fler rapsfält i Skåne eftersom Skåne mest består av plattmark. Skogen som brer ut sig i övriga landskap må vara fin, men där växer ju dessvärre ingen raps.
Vad törstig jag blev nu … rabarbersaft är himmelriket på jorden. Vilka fina, vackra, somriga bilder. Kram.
Vilken toppenhelg!
Den där koff-lådan är jag minsann lite avis på!
Josefina: Kram fina du!
Hanna: JA, toppenhelg är bara förnamnet!
Emilia: Jag med! :-)
Jag vet vem som äger Koff-backen!
Vilka härliga bilder! Jag fick med mig en bunt rabarber från jobbet igår, så fort jag får lite tid över ska jag sno ihop lite rabarbersaft!
Papeppe: Jag med, men tills dess den åtegår till sin rätta plats nyttjar vi den till max.
Moma: Bästa jobbet om man kommer hem med rabarber!
Kokade den här rabarbersaften i helgen, god var den. Jappjapp. Så god att den nästan är slut redan! :) Har en flaska kvar i frysen tillsammans med syrensaften. Nu vankas det snart ett fläderkok!
Rebecka: Vad kul med saften! Ja, första fläderblomman slog ut idag! :-D
[...] Många bilder blir det ju till slut, men när man utan förvarning ramlar över bakom-kulissen-bilderna i Carls mobil vet man inte om man ska skratta eller gråta. H-e-r-r-e-m-i-n-g-u-d. Publicerad i pickipicki | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut inlägg [...]
Jag testade receptet och det var jättegott! Här är ett annat alternativ jag hittade: http://recepttorget.se/rabarbersaft/
Johan: Vad roligt att höra, tack för ditt tips!